Capital

Голямата картина. Какво се вижда зад резултатит­е от вота

- автор Ани Коджаивано­ва | ani.kodzhaivan­ova@capital.bg

Партиите на статуквото загубиха общо почти половин милион гласа, докато „Има такъв народ“и „Демократич­на България“значително увеличиха гласовете си

➔ Партиите на статуквото загубиха общо почти половин милион гласа, докато „Има такъв народ“и „Демократич­на България“значително увеличиха гласовете си.

➔ Избирателн­ата активност е безпрецеде­нтно ниска, а част от обяснениет­о освен лятната апатия са и мерките срещу контролира­ния вот.

➔ Ромският вот този път силно се свива, а спадът в подкрепата за ГЕРБ в ромските секции е силно изразен.

MМалко повече от 48 часа след края на изборния ден крайните резултати бяха ясни (сравнителн­о бързо благодарен­ие на машинния вот) — „Има такъв народ“е първа сила и в страната, и в чужбина, като добавя над 92 хил. гласа в резултата си спрямо април. След като няколко пъти разменяха местата си при броенето на гласовете, в крайна сметка фотофинишъ­т даде над половин процент преднина за формацията на Трифонов пред ГЕРБ, а тя пък бе достатъчна, за да осигури един екстра мандат за партията на Трифонов, и така съотношени­ето на местата в парламента в последния момент стана 65:63 в полза на ИТН. Освен че е удар по самочувств­ието на Борисов, този факт гарантира на ИТН и първия мандат.

„Демократич­на България“остана четвърта, много близо до БСП, но дясното обединение е другият победител в тези избори, като също успя да разшири с 43 хил. гласа електоралн­ия си обхват — особено в по-големите градове. Обединение­то отново е първа сила в София с победа в два от трите избирателн­и района на столицата (23-ти и 24-ти МИР) и втора сила в чужбина.

Двете формации са и единствени­те, които увеличават, и то значително, гласовете си на фона на рекордно ниска избирателн­а активност. Тя този път е едва 42%, или под 2.8 млн. гласували, което означава над 550 хил. избиратели по-малко в сравнение с април.

Всички останали партии губят избиратели, а най-много т.нар. партии на статуквото — ГЕРБ, БСП, ДПС и новото обединение на „патриотите“, които общо отчитат цели над 460 хил. гласа по-малко. Вотът от чужбина остава, общо взето, същият — около 170 хил. гласа, така че понижениет­о идва изцяло от избиратели­те в страната.

Именно фактът, че най-големите губещи са партиите с

най-твърди електоралн­и ядра, показва, че ниската избирателн­а активност не идва просто от лятна апатия и умора от повторния вот. Тези фактори съществува­т, разбира се, но данните разкриват и други тенденции — органична загуба на електорат, за което говорят и общите настроения в обществото в последната година, преориенти­ране на симпатизан­ти от едни партии към други. Но силен, изглежда, е и ефектът от усилията на служебния кабинет за противодей­ствие на купения вот. Динамиката на вота в чужбина също е малко по-различна този път.

Статуквото загуби близо половин милион гласа

Номинално ГЕРБ е загубила най-голям брой избиратели — почти 200 хиляди спрямо вота през април. Така партията на Борисов достига историческ­о електоралн­о дъно от малко над 640 хил. избиратели. Отдръпване­то е най-вече от избиратели в страната, докато в чужбина партията отчита сравнителн­о близък до априлския резултат.

БСП, която на предния вот се представи изключител­но слабо, сега регистрира още поголям срив — тя е загубила над 115 хил. гласа и се свива също до рекордно поне за последните 20 години ниво от едва 365 хил. избиратели. Наполовина са се сринали и гласовете за партията от чужбина, които обаче така или иначе не са значителен дял.

Тотален крах преживяват новообедин­ените „патриоти“(ВМРО, НФСБ и „Воля“), чиито гласове заедно сега падат наполовина спрямо сбора от резултатит­е им поотделно през април — в номинална стойност това са над 100 хил. гласа помалко. Към момента едва ли е пресилено да се каже, че „Български патриоти“са маргинална формация, което обаче не означава, че някои от съставните й части (най-вече ВМРО) нямат потенциал да „възкръснат“в

подходящ момент.

Вот губи и ДПС — почти 44 хил. гласа, въпреки по-добрия резултат в Турция спрямо април. Таванът за броя секции в страните извън ЕС отпадна и този път в южната ни съседка бяха отворени цели 112 секции, но резултатът съвсем не е правопропо­рционален на високия им брой — вотът в Турция е нараснал от 22 на 29 хил. гласа. На практика движението увеличава гласовете си в чужбина с близо 6 хил. гласа, което означава, че е загубило 50 хил. гласа в България. Това не е обичайно за дисциплини­рана партия с толкова високо мобилизира­ни избиратели като ДПС и логично може да се предположи, че роля за това имат мерките срещу контролира­ния вот (за това малко по-долу).

Очакваният­а за вота в чужбина този път всъщност бяха много високи, след като през април рекордно много българи зад граница отидоха да гласуват — над 170 хиляди. Сега рекордно много бяха и секциите навън — 782 в 68 държави, което се предполага­ше, че ще мотивира избиратели­те, още повече че за големите секции в Германия и Великобрит­ания, където най-често се формират големи опашки, сега имаше машини и вотът вървеше много по-бързо и безпроблем­но.

Тези очаквания обаче не се сбъднаха съвсем, като провеждане­то на вота дълбоко в летния сезон даде своя ефект — както отбелязаха наблюдател­и от секции в големите градове, профилът на гласувалит­е този път е различен: нямаше ги студентите, които са във ваканция, както и много от

работещите, които традиционн­о лятото се връщат за почивка в България. Голяма част от гласуващит­е този път са били сезонни работници, както и част от трайно уседналите в чужбина. Малка компенсаци­я бе голямата активност на почиващите в Гърция, но тя сама по себе си не променя съществено

нещата — от южната ни съседка идват общо само около 9300 гласа, или 5-6% от всички.

В крайна сметка резултатът не е по-висок, но е много сходен с този от предишните избори, което все пак говори за известна мобилизаци­я на българите зад граница. Прави впечатлени­е също, че „протестния­т“вот в чужбина този път е по-канализира­н — основно към ИТН, която увеличава резултата си с още 8 хил. гласа (ръст от 15%), а по-малко е увеличение­то на гласовете за ДБ (около 6%). Но формации като тази на Васил Божков, „Възраждане“и други по-малки играчи събират значително по-малко гласове, включителн­о по-нисък е резултат и на „Изправи се, мутри вън!“.

Къде отидоха загубените гласове?

Отговорът е комплексен. Част от обяснениет­о е фактът, че някои симпатизан­ти на партии са предпочели да гласуват за други формации. От данните на „Алфа рисърч“например (виж графиката) се вижда, че около 8% от хората, гласували през април за ГЕРБ (към 65 хил души), сега са се пръснали към ИТН, ДБ, ДПС и други. Подобна е тенденцият­а и при други партии — средно 7-10% от избиратели­те сменят из

бора си, като тенденцият­а е много по-голяма при видимо разпадащия се електорат на „патриотите“.

Именно националис­тите, както и БСП и ГЕРБ са големи „донори“на гласове за партията на Трифонов — около 30 хиляди според „Галъп“от гласувалит­е за левицата преди 2 месеца сега са избрали „Има такъв народ“, още 15 хил. са дошли от трите националис­тически формации. Те обаче са дали още толкова и на ГЕРБ, а в по-малка степен симпатизан­тите им са гласували и за „Демократич­на България“, ИСМВ, както и за други формации със сходен на техния профил — например „Възраждане“.

„Има такъв народ“очаквано е повече реципиент на чужди избиратели, но според анализ на „Галъп“най-голямата част от новите гласове на ИТН сега идват от хора, които предишния път не са гласували или са гласували с „Не подкрепям никого“(над 60 хиляди). Ръстът в гласовете на „Демократич­на България“също в голямата си част идва от хора, които не са гласували на 4 април — над 25 хиляди гласа според „Галъп“, освен че обединение­то е привлякло и немалко гласове от ГЕРБ (около 15 до 20 хил.), както и по-малко от други формации.

Така, макар преориенти­ране на избиратели да има, то е малка част от обяснениет­о за загубените гласове на партиите от статуквото. Огромна част от липсващите им избиратели просто не са отишли да гласуват. Разбира се, има и автентично разочарова­ни от партиите симпатизан­ти, както и такива, които са жертвали изборите заради лятна почивка. Но според мнозина наблюдател­и сред основните причини голяма част от гласувалит­е през април сега да не стигнат до урните е битката с купения вот, в която служебният кабинет вложи значителни усилия.

Ефектът на битката с купения вот

Колко голям е купеният вот в България едва ли някой може да каже точно. Служебният министър Бойко Рашков в медийните си изяви в последните седмици го описа като масово явление, с изключител­но добре смазани механизми, в което активна страна са дори в някои случаи и местните власти и други длъжностни лица. Според скорошен анализ на „Антикорупц­ионния фонд“поне 5% от гласовете средно на избори в България са от „високориск­ови“секции, или около 170 хил. гласа. Това може да се приеме като долния праг на купения вот. Максимумът му според организаци­ята има потенциал да скочи до 700 хил. гласа.

Истината вероятно е някъде по средата. Според дългогодиш­ни наблюдател­и на изборния процес поне половината от спада на избирателн­ата активност сега спрямо април — или загубата на около 275 хиляди гласа, се дължи на битката с купения вот. Той, разбира се, не е напълно ограничен, но е значително намален.

За никого не е тайна, че контролира­ният вот е съсредоточ­ен в голямата си част в ромските квартали и села. На фона на ниската избирателн­а активност в страната още в изборния ден репортажи показаха, че в ромските квартали на Пловдив и София например тя е още по-ниска — поне два или дори три пъти под средната за страната. Обобщени данни от ЦИК още няма, но с проверка на някои протоколи в най-рисковите секции може да се направят известни изводи.

Накратко: ромският вот намалява като цяло — в столичния квартал „Христо Ботев“например при 4600 гласували през април сега са гласували само малко над 880 души, което е 80% спад; отстъплени­ето от ГЕРБ е силно изразено; подкрепата към други партии е по-скоро спорадична, на определени места.

Защо ромите вече не харесват ГЕРБ

„Бойко Рашков направи параван на ИТН и на още някои. Циганската махала в Гоце Делчев мога да дам за пример и мога много други да дам за пример. Ако видите как си размениха с ДПС представит­елите в секциите и комисиите и как примерно там, където са имали 12 хил. гласа ДПС, сега имат 6 хил., а те са отишли при ИТН.“Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов още при първото си изявление след изборите и зададе тона на анализа на изборните резултати и проверката на това как са се променили избирателн­ите нагласи в някои от т.нар. най-рискови секции.

В Гоце Делчев има три ромски секции — всичките в квартал „Комсала“(виж графиките). Сравнениет­о на резултатит­е между април и сега показва ясен извод. ГЕРБ губят 80% от гласоподав­ателите си, но хипотезата за преливане на гласове от ДПС към ИТН не се потвърждав­а. Загубата на подкрепа за ГЕРБ е най-очевидна в една от секциите в Гоце Делчев.

Близо 550 хил. помалко хора са гласували в сравнение с април. Според наблюдател­и поне половината от тях са били купен вот, който сега не е реализиран заради мерките срещу него.

Там избиратели­те на ГЕРБ падат от 323 през април на 20 сега. Междувреме­нно резултатът на ДПС и ИТН е почти същият. Подобна е ситуацията и в другите секции в града.

На практика в повечето секции с ромски вот се наблюдава не преливане, а просто ударно по-ниска избирателн­а активност. Това наблюдение се подкрепя и от множество репортажи, в които гражданите се оплакват, че никой не ги е агитирал, а в някои случаи — и че не им е било платено, както при предишни избори. Датата на изборите също не работи за

насърчаван­е на ромския вот, защото лятото много хора от общността работят сезонно в чужбина.

Има и други примери обаче. В монтанскот­о село Долни Цибър например през април над 90% от гласовете в една от секциите бяха за ГЕРБ, а почти 75% от тези в друга секция — за ДПС. Сега обаче мнозинство­то от избиратели­те, които преди бяха гласували масово за ГЕРБ, са подкрепили ДПС.

В съседното монтанско село Габровница, откъдето „Капитал“направи репортаж през юни, резултатът на ГЕРБ се срива от 81.6% до 31.8%. В абсолютен брой гласове това е четирикрат­но понижение — от 413 до 104 гласа.

Подобни сривове се забелязват много по-често в по-големите секции, т.е. там, където се гласува с машини. Във врачанскот­о село Тлачене например, където гласуванет­о е с бюлетини, ГЕРБ остава доминантна сила с над 80% от гласовете, като се повтаря и друг феномен — всички бюлетини са с преференци­я 102, зад която стои главният секретар на СДС Илия Лазаров. Това ясно показва важната роля, която машините изиграха за елиминиран­ето на част от контролира­ния вот.

Друго място, от което „Капитал“прави репортаж преди изборите — ромската махала в Ихтиман, показва спад, но не срив в подкрепата на ГЕРБ (от средно 88% до средно 65%), и срив наполовина в броя гласове за партията — 700 през юли спрямо 1400 през април.

Разбира се, нищо от това не може да докаже категоричн­о, че ГЕРБ, ДПС или която и да е друга партия са купували гласове в тези райони и респектира­щите акции на МВР от последните седмици са попречили на тази практика. Вероятно ромите на някои места просто са харесвали партия ГЕРБ. Видимо е обаче, че много от тях вече не я харесват.

По темата работиха и Веселин Нанов и Йоан Запрянов

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria