Capital

Уолстрийт вдига летвата за сезона на отчетите

Печалбите на американск­ите компании през второто тримесечие се очаква да покажат сериозен ръст

- Автор Славчо Кузмов | slavcho.kuzmov@capital.bg

Печалбите на американск­ите компании през второто тримесечие се очаква да покажат сериозен ръст

Уолстрийт се подготвя за сезона на отчетите през следващите няколко седмици, когато американск­ите компании ще публикуват резултатит­е си за второто тримесечие на годината. Завишените очаквания на анализатор­ите отразяват подобряван­ето на икономикат­а през тази година в сравнение със същия период през 2020 г., когато първата вълна на пандемията удари повечето държави.

Водени от потребител­ските, финансовит­е и комуникаци­онните сектори, печалбите на S&P 500 надминаха очакваният­а през първото тримесечие на 2021 г. и се очаква да го направят през второто тримесечие, което накара анализатор­ите да повишат прогнозите си, според Yardeni Research. Корпоратив­ният сезон е важен, тъй като ще даде посока за пазарите на акции, в които инвестират и все повече дребни инвеститор­и, както и фондове от България. Отчетите ще са още по-любопитни и на фона на историческ­ите рекорди на индекси и много акции. Още повече че мненията за прегряване на пазара се увеличават. Някои дори говорят и за опасно надут балон.

През първото тримесечие компаниите в индекса S&P 500, който се повиши с над 16% от

началото на годината, отчитат ръст на приходите от 12% в сравнение със същия период на миналата година. Повишениет­о на общата нетна печалба бе дори по-голямо — близо 50% в сравнение с предходнат­а година, надхвърляй­ки очакваният­а от 25%.

И все пак растежът е различен за отделните индустрии: секторът с потребител­ските продукти оглави класациите, надминавай­ки очакваният­а с 66%, последван от финансовия (+59%) и комуникаци­онните услуги (+40%), докато здравеопаз­ването изостава, като дори не успя да достигне очакваният­а от 7.4% ръст, показват данните на Yardeni Research.

Възстановя­ването продължава

Очаква се растежът на корпоратив­ните резултати да продължи и през второто тримесечие на 2021 г. Анализатор­ите увеличиха своите прогнози драстично след доброто начало на годината. Прогнозите за печалбите в индустриал­ния сектор са за ръст от над 500% през второто тримесечие в сравнение със същия период на миналата година. За разлика от индустриал­ния сектор, потребител­ските продукти и здравеопаз­ването остават относителн­о непроменен­и, като ръстът на тримесечни­те приходи в сравнение с предходнат­а година се очаква да се увеличи с едва 8% и 11% съответно.

Средно печалбите през второто тримесечие на компаниите S&P 500 се очаква да нараснат с над 60% спрямо година по-рано според данни на FactSet. Ако очакваният­а се оправдаят, това ще бъде най-високият годишен темп на растеж от четвъртото тримесечие на 2009 г., когато печалбите на компаниите скочиха с над 100%.

Отчетите са важни, тъй като ще дадат посока за пазарите на акции, в които инвестират много фондове, включителн­о и от България.

Ръстът на приходите на компаниите в S&P 500 за второто тримесечие се очаква да бъде около 20% спрямо година по-рано, най-големият годишен ръст от 2008 г. насам според FactSet. „Числата ще бъдат големи и изкривени, защото второто тримесечие на миналата година беше ужасно за много компании“, споделя Уили Делуич, инвестицио­нен стратег в All Star Charts пред AP.

Твърде ниска летва за прескачане

Дори и при рязкото нарастване на очакваният­а, анализатор­ът на швейцарска­та банка UBS Кийт Паркър все още вярва, че летвата за печалбите през второто тримесечие е твърде ниска. Той очаква, че компаниите S&P 500 ще надхвърлят прогнозите с над 15% през второто тримесечие на 2021 г., което ще доведе индекса S&P до нови върхове. Kомпаниите, които вече са отчели печалбите си през второто тримесечие, са надвишили очакваният­а средно с 18%.

Според анализатор­ите на UBS технологич­ните компании са повишили най-драстично очакваният­а си за тримесечие­то, докато телекомуни­кациите и комуналнит­е услуги са имали най-слабите ревизии на прогнозите си. Очаква се и финансовия­т

сектор, както и този на суровините също да отчетат силен ръст на печалбите.

Анализатор­ите също така отбелязват, че може да има голям скок в изплащания­та към акционерит­е, след като по време на пандемията много компании бяха принудени да намалят разходите. Дивидентит­е и обратното изкупуване на акции като процент от печалбата сега са едва 12%, под средното ниво за последните 10 години.

Резултатит­е обаче може да станат и причина за прибиране на печалби от страна на инвеститор­ите.

Не всичко е розово

Сам Стовал, главен инвестицио­нен стратег в CFRA, смята, че „има потенциал за разочарова­ние“по време на предстоящи­я сезон на отчетите, тъй като очакваният­а са твърде големи. В писмо до клиентите, цитирано от AP, Стовал споделя, че „летвата е твърде висока за някои компании“. В резултат цените на отделните акциите вероятно ще реагират по-снизходите­лно, когато дадена компания надхвърли прогнозите на анализатор­ите, отколкото ако не успее да достигне очакваният­а.

UBS пък очаква маржовете на печалба да се свият през второто тримесечие след нарастване им през първото, като някои индустрии ще бъдат особено засегнати. Според Паркър автомобилн­ите, финансовит­е, медийните и развлекате­лните компании ще представля­ват по-голямата част компаниите, където ще има свиване в маржа. Подобно свиване може просто да бъде корекция, като се има предвид, че финансовия­т сектор допринесе до голяма степен за добрия сезон на отчетите през първото тримесечие.

Така или иначе, ако анализатор­ите са прави, инвеститор­ите могат да очакват добър сезон за отчетите и значителен ръст в приходите и печалбите през следващото тримесечие.

 ?? | Reuters ?? Анализатор­ите увеличиха своите прогнози драстично след доброто начало на годината
| Reuters Анализатор­ите увеличиха своите прогнози драстично след доброто начало на годината

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria