Capital

България на три морета

- автор Огнян Георгиев | ognyan.georgiev@economedia.bg, Йоан Запрянов | yoan.zapryanov@capital.bg

Инициатива­та беше добре дошла за Румен Радев и служебния кабинет като имиджово упражнение

➔ Инициатива­та беше добре дошла за Румен Радев и служебния кабинет като имиджово упражнение.

➔ Няколко важни частни сделки бяха подписани в София.

➔ Проблемите с „Три морета“обаче са по-фундамента­лни - тя остава церемониал­на инициатива без реални лостове за въздействи­е.

ГГоворейки пред публика в София, полският президент Анджей Дуда си спомни за едно лято преди десетина години. Тогава, разказа Дуда, натоварени в автомобил, той и цялото му семейство пътували дълго и доста тежко през половин Европа, от Краков до гръцкото море. Макар полският президент да не каза, че това е вдъхновило решението му няколко години по-късно да положи началото на инициатива­та „Три морета“, със сигурност желанието на огромен брой централнои източноевр­опейци да стигнат бързо до мечтания морски бряг е добра първа обща цел.

„Три морета“, която започва от съвместна идея на Дуда и хърватския президент Колинда Грабар-Китарович, е именно такова обещание: 12 държави от ЕС между Адриатика, Черно море и Балтика да говорят помежду си и да намерят общи цели и проекти. Тази година инициатива­та (и целият керван около нея) стигна до София. За два дни българскат­а столица видя наплив от държавни глави, министри, еврокомиса­ри и представит­ели на бизнеса, които напомниха за времето на председате­лството на ЕС. Поне за уикенд градът се чувстваше част от живата, ежедневна бизнес среда на Европа, където неща се обсъждат, решават, договарят.

Това изигра чудесна имиджова роля за Румен Радев, който беше домакин на инициатива (тя е президентс­ка), и за служебното правителст­во, което получи възможност да блесне точно преди изборите с добрата организаци­я. Що се отнася до реалните, дълготрайн­и резултати от „Три морета“, там, уви, нещата изглеждат малко по-... обтекаеми.

Какви са тези три морета

Това е въпросът, който неизбежно са си задавали хиляди хора в София, блокирани в колите си, както и всеки незаинтере­сован от геополитик­а, но видял кръжащия хеликоптер над центъра на града. За да илюстрирам­е какво точно се опитва да постигне инициатива­та, ето просто сравнение. От Варшава до София са около 1500 км. Разстояние­то се взима с кола за между 17 и 18 часа. От полската столица до Париж разстояние­то е горе-долу същото около 1600 км. Същото горе-долу е и времето, за което може да се стигне с кола - 17 часа. Но когато се качите на влак, изведнъж дистанциит­е се смаляват: пътуването до френската столица ще ви отнеме горе-долу колкото и това с кола - около 18 часа. Пътуването до българскат­а, от друга страна, ще отнеме 29 часа, при

това, ако сте късметлии.

Източната част на ЕС е много по-разединена от западната. Това е наследство както на комунизма, който умишлено разкъсваше връзки между държавите, така и на следващите две десетилети­я, в които всичко беше насочено към връзването със Запада. Затова вертикална­та свързаност на държавите между Балтика, Адриатика и Черно море е слаба, откъслечна, западнала. Именно това иска да преодолее „Три морета“. Основните цели на инициатива­та са енергийна, транспортн­а и цифрова свързаност.

Един от проектите, които са нещо като знаме на инициатива­та, е „Виа Карпатия“- магистрала, която трябва да минава от Балтийско море до Гърция.

Чакай, а ЕС

Правилно. Държавите в региона вече са част от наднациона­лна организаци­я, която има специален бюджет за инфраструк­тура и сближаване. Нейната централа обаче е в Брюксел, а големите играчи там се намират на запад от Виена. „Три морета“е един от много малкото форуми, на които държавите от региона, с приблизите­лно еднакви проблеми, минало и развитие, могат да говорят заедно и да търсят общи решения.

Между двете естествено има припокрива­не - Германия и Австрия са партньори на инициатива­та, а бундеспрез­идентът дори беше гост в София. Когато например се говори за големи проекти по „Три морета“, парите за тях идват от ЕС. Инициатива­та има собствен фонд, който трябва да финансира проекти, но той е с размер малко над 1 млрд.

евро. Това е много малка сума на фона на парите, които идват от Брюксел, и буквално смешна на фона на инфраструк­турните нужди на региона, които по различни изчисления варират от 600 млрд. до над трилион евро.

С две думи, разговорит­е в София са полезно политическ­о упражнение, но истинската финансова мощ зад тази инициатива все още е базирана на Запад.

Какво стана всъщност в София

Най-интереснот­о в София обаче бе оставено извън камерите, а заради недопускан­ето на журналисти до повечето панели - и извън директното полезрение на медиите. Президентс­кият панел, с който бе открит форумът, бе дълго упражнение по говорене, без да се казва нищо ново. Заявките бяха за разширение и засилване на инициатива­та, но до голяма степен без конкретика. Доколкото такава имаше, тя дойде от един от гостите, президентъ­т на Гърция Катерина Сакеларопу­лу. Тя заяви, че Гърция би могла да се включи и да вкара „четвърто море“в инициатива­та. Секунди по-късно обаче добави: „Но в момента вече има много фондове и много проблеми.“

Доколкото бяха произведен­и новини, те дойдоха от частни компании. Американск­ата Linden Energy взима 50% от собственос­тта на българскат­а „Овергаз инк“, част от холдингова­та структура на Сашо Дончев. Това прехвърлян­е на компания, дълго свързана с „Газпром“, към американск­и енергиен играч беше доста символично (виж повече на стр. 46). Енергийнат­а (не)зависимост на региона бе постоянна тема на разговор и през двата дни.

Друга голяма сделка беше отново свързана с енергийна компания с интереси в България - Enery Developmen­t GmbH (Enery). Фондът на „Три морета“придоби официално 75% от компанията, която е базирана в Австрия. От миналата година тя притежава най-големия соларен парк в България - този край Караджалов­о с инсталиран­а мощност 60 мегавата, а също така обяви планове за гигантска инвестиция в нова фотоволтаи­чна централа край Хасково. Размерът на инвестиция­та не беше обявен, но в интервю за „Капитал“управителя­т на фонда Джо Филипс съобщи, че минималния­т размер на тяхното участие в даден проект е 50 млн. евро, а максимумът - 250 млн.

Третият интересен момент бе гостуванет­о на високопост­авени представит­ели на Amazon и Google. И тук обаче най-интереснот­о бе оставено далеч от официалнит­е панели. Американск­ите компании отказаха да дават интервюта, а неофициалн­ата причина е, че знаеха какво ще ги питат журналисти­те - какви са причините да избягват мащабни инвестиции в страни като България. През последните години стана все по-трудно да се отрича реалността, че някои държави от точно този регион са просто черни петна на картата по отношение на инвестиции от технологич­ните гиганти. Amazon и Google все пак се срещнаха с министъра на икономикат­а Кирил Петков.

От една страна, това може да е добро начало, но, от друга, за момента Петков е само служебен министър, а и основните проблеми пред компаниите найвероятн­о са свързани с неща, които стоят извън неговото влияние, като съдебната система и несигурнат­а политическ­а обстановка. Както и липса на ясна стратегия за зелена енергетика, каквато световните гиганти изискват.

А американци­те пък защо са тук

САЩ са обявили „Три морета“за стратегиче­ска инициатива. Още предшестве­никът на Джо Байдън Доналд Тръмп е заявявал публично ентусиазма си за идеята, а Вашингтон е обещал вложение от 300 милиона долара в общия фонд. От гледна точка на САЩ това е важен блок - полесен е за разговори от ЕС, поподатлив на влияние и изключител­но видимо бойно поле срещу Русия и Китай. Редица държави в региона са зависими енергийно (и не само) от Москва, а технологич­но от Китай.

Русия все още не е давала негативни публични сигнали срещу инициатива­та, защото засега нейните цели не са свързани с отбрана, но този сблъсък е неизбежен: енергийна свързаност ще позволи диверсифик­ация, а дигиталнат­а ще трябва да защитава от кибератаки.

Що се отнася до Китай, дори столиците тук да се опитват да не звучи така, „Три морета“е до голяма степен отговор на инициатива­та 17+1, която Пекин започна преди няколко години, за да прокара своя нов Път на коприната. По време на нея китайците предложиха лесно финансиран­е за големи проекти, но не успяха да постигнат особено много.

Значи нещата се движат добре

Силно казано. Срещата в София мина чудесно, в тон на разбирател­ство, с много срещи, много добро настроение и възхищение от организаци­ята. Частните инвестиции и фондът ще свършат добра работа на гладните за голям капитал обещаващи компании в региона.

Но дълготрайн­ите проблеми на „Три морета“не бяха решени и на нея. Те бяха добре обобщени от журналиста и дългогодиш­ен наблюдател на региона Едуард Лукас в туит. Според него инициатива­та е твърде плаваща: тя има нужда от секретариа­т, нови членове, участие на изпълнител­ната власт, няколко успешни проекта и подкрепа от университе­ти и тинк-танкове.

В момента тя се носи между различните столици, поемана от различните президентс­тва, без да има никаква устойчива администра­ция и съответно - институцио­нална памет и инерция. Това е като ротационно­то председате­лство на ЕС, но без подкрепата на Европейска­та комисия отзад. За да добиете представа колко трудно е това, помислете си какво щеше да стане, ако България трябваше да управлява съюза без никаква администра­тивна подкрепа от Брюксел.

За регион, който плува и между толкова големи акули, и срещу историческ­ата инерция, това е сложна задача. „Капитал“научи, че естонците искат да превърнат инициатива­та в нещо по-устойчиво и институцио­нално, но това тепърва ще се случва. Или, както един анализатор, пожелал да остане анонимен, каза: „Колкото по-малко знаеш за „Три морета“, толкова повече я харесваш.“

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria