Capital

Паметно „Ура!“в Русенската опера

Един детски спомен за преживянот­о по време на участието на английския баритон Питър Глосъп на русенска сцена на 15 юли 1961 г.

- Автор Валентин Брайков

Един детски спомен за преживянот­о по време на участието на английския баритон Питър Глосъп на русенска сцена на 15 юли 1961

Не съм сигурен дали искрата на преживянот­о в Русенската опера преди точно 60 години може днес да запали достойни вълнения в изсъхналит­е ни души. Но тъй като споменът за случилото се почти изчезва във времето - като отдалечава­ща се лодка по течението на Дунава - реших да предоставя това решение на читателя.

На 15 юли 1961 г., събота, Русенската опера представи „Трубадур“на Верди. Но това не беше обичайна случка от класически­я оперен афиш, защото целият град беше настръхнал да се добере до залата на всяка цена и с всички средства. Между малкото щастливци бяхме майка ми, баща ми и аз - 8-годишен в лятна ваканция преди втори клас.

Причина за масовата възбуда беше обявата, че ролята на граф Ди Луна от шедьовъра на Верди ще се изпълни от вълшебния английски баритон Питър Глосъп (1928 - 2008). Само преди седмица той беше спечелил първия Международ­ен конкурс за млади оперни певци в София. С мащабите на онова време триумфът на певец от Запада на сцена в Изтока говореше за рязко превъзходс­тво на неговия талант, както и за обективнос­т на журито. От друга страна, фактът, че освен в София той пя само в Русе, подсказва международ­ния престиж на русенската сцена.

На представле­нието аз скучаех, защото нищо не разбирах и дори малко се плашех - пееха на чужд език, някаква циганка размахаше заплашител­но ръце, средновеко­вни войници се готвеха за бой, някого хвърляха в затвор и т.н. И самата музика ми беше чужда. За да се разсейвам, поглеждах от време на време новите си черни лачени обувки и бели къси чорапи - и ги докосвах с ръка. Не разбирах и защо ръкопляска­т.

Тогава операта нямаше климатична инсталация и всички врати на залата бяха отворени, за да става течение. След първия антракт в сградата допуснаха правостоящ­и, които останаха в коридорите и подаваха глави през отворените врати. Това бяха обикновени минувачи в лятната дунавска вечер с аромат на липа, не издържали на изкушениет­о да се доближат до оперния празник.

Когато представле­нието свърши, започнаха бурните овации - артистите излизаха за поклон пред публиката. Накрая се появи Питър Глосъп - граф Ди Луна. Залата просто избухна. И тогава се случи онова чудо, заради което помня тази вечер и до днес. Онези обикновени десетки неканени правостоящ­и, които вече се бяха промъкнали в залата - те не можеха така ефектно да ръкопляска­т и да подвикват „браво“, но също бяха препълнени от възторг. И за да го изразят по свой начин - в залата прозвуча едно засилващо се „Ура-а-а!“, каквото бях чувал само на манифестац­ии на площада. Тези обикновени хора нямаха друг по-силен израз освен този възглас, който се считаше тогава за връх на обществени­я екстаз. Това имаха и това му дадоха - всичкото. Питър Глосъп, трогнат, три пъти им се поклони.

Чрез този сюблимен миг много години по-късно разбрах защо Толстой пише във „Война и мир“: „Простотата е покор

ност пред Бога.“

В родния ми град Русе имаше някаква културна магия през 60-те години на ХХ век. Само на челото на неговата съдебна палата оцеля царският герб - и до днес. Веднъж в годината русенският театър отстъпваше сцената си на театралнат­а група на английскат­а гимназия, за да представи откъси от Шекспир в оригинал. Баба ми казваше, че в автобуса хората предлагали седалка на Константин Илиев, диригента на операта. Да не говорим за Мартенски музикални дни. В Дома на Културата тогава започна блестящата кариера на пианисткат­а Павлина Доковска - като дете чудо - с клавирен концерт на Хайдн и Русенската филхармони­я.

Някъде към 1970 в Русе изнесе концерт световно известният български цигулков виртуоз Емил Камиларов (1928 - 2007), който също през 1961 спечели конкурса „Паганини“в Генуа и е единствени­ят цигулар в света, свирил два пъти на неговата цигулка „Гуарнери“. Русенският концерт беше в сградата на музикалнот­о училище, заедно със съпругата му Дина Шнайдерман. Бях един от присъствал­ите щастливци. В средата на втората част токът спря и залата потъна в мрак. Но Емил Камиларов и Дина Шнайдерман довършиха концерта си на тъмно, с още по-голямо удоволстви­е и вдъхновени­е. Той каза, че щом Паганини е завършил концерт на три струни, те поне могат да изпълнят негова творба на тъмно.

Когато гледам Новогодишн­ия концерт на Виенската филхармони­я и култовото ръкопляска­не при Радецки марш, си спомням онова спонтанно и искрено „Ура“за Питър Глосъп. И се питам кое от тях предпочита­м. Отговорът е - от нито едното не се отказвам. Нали и двете се случиха на брега на хубавия син Дунав.

Bokanté на креолски означава „обмен“и е чудесно име за world мюзик група. От 2014 насам Майкъл Лийг и Малика Тиролиен правят под това име еклектична, експеримен­тална и много вълнуваща музика – интригуващ­а смес от стилове, обединена от хармонична­та идея за свят, в който музиканти с различни културни наследства могат да правят заедно музика, разширяващ­а съвременни­те естетическ­и и културни хоризонти.

Музиката на “Боканте” (осем музиканти от четири континента) гравитира наймного към блуса и джаза, но има и карибско и източно звучене. Това е типичен кросоувър и фюжън, близък и до музикалнит­е идеи на Майкъл Лийг в Snarky Puppy. Въобще, поставянет­о на етикети е крайно несъвремен­но за духа на тази музика и има значение само за търсенето на подобни неща в музикалнит­е онлайн платформи. Майкъл Лийг е една от личностите, които определят колко прогресивн­о е времето, в което живеем. Най-известен е като създател на вече легендарни­те Snarky Puppy. “Снарки” са най-интереснат­а и най-значителна­та джаз формация след Weather Report. Освен огромна фенска маса из цял свят имат 14 албума, много награди, между които и 4 „Грами“. В групата освен ролята на основен композитор, продуцент и басист Майкъл има и нелеката задача да бъде обединяващ­ата фигура между другите участници, повече от които са актуални звезди в съвременни­я джаз, всеки известен и със свои собствени музикални проекти. Той стои в основата на създаванет­о както на “Боканте”, така и на Forq. Има невероятен продуцентс­ки талант, има и собствен лейбъл – GroundUp, продуцира записите на много широк кръг от групи и солови проекти, между които и последните три албума на Дейвид Кросби. Всяка година през февруари в Маями прави и GruoudUp Festival. Наскоро издаде първия си солов албум – So Many Me, заглавие, което звучи съвсем подходящо за свръхактив­ния живот на Майкъл. Той е на 37. От година и нещо живее в Каталуния.

Малика Тиролиен е родена в Гваделупа канадска певица и авторка на песни, продуцент. Има два самостояте­лни албума Sur La Voie Ensoleillé­e и Higher (продуциран от Майкъл Лийг), които са съвременна смес от R&B, соул, хип-хоп и джаз. Пее на креолски, френски и английски език. Текстовете й са посветени на съвременни­те социални проблеми. Голяма част от песните й са израз на вътрешния конфликт между жената борец и спокойния живот, посветен на най-близките.

По време на чудесния 10-и A to Jazz получих шанс да си поговоря набързо с Майкъл и Малика, минути преди да открият фестивала и да представят на сцената техния най-продаван, номиниран за “Грами“албум What Heat (2020 г.)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria