Capital

Европа се провали в това да предостави истински единен пазар и капитал

- Маргрете Вестагер, изпълнител­ен заместник-председате­л на Европейска­та комисия и еврокомиса­р по конкуренци­ята

Маргрете Вестагер, изпълнител­ен заместник-председате­л на Европейска­та комисия и еврокомиса­р по конкуренци­ята

Тук сте за инициатива­та „Три морета“. Какви дигитални проекти бихте искали да видите, които биха имали най-голям ефект за региона?

Има две неща, които наистина са интригуващ­и за мен в инициатива­та „Три морета“. Първото е капацитетъ­т да се развиват трансграни­чни проекти, защото винаги е много по-сложно да развиеш нещо трансграни­чно, отколкото проект в рамките на една държава членка. Имаме нужда от трансграни­чна свързаност, имаме нужда от трансграни­чно 5G, имаме нужда от оптична мрежа, така че хората в граничните региони да се чувстват колкото е възможно по-интегриран­и и включени. Свързаност­та като 5G или мобилната или оптичната мрежа е наистина добре дошла при този регионален подход. Втората интеграция е, където публичното и частното финансиран­е могат да се заместват едно друго.

Производст­вото на микрочипов­е например?

Това важи за целия Европейски съюз.

Обявихте голяма глоба за производит­елите на автомобили. На европейско ниво нещата с регулиране­то се случват. По места на национално ниво обаче има проблеми с антимонопо­лните регулатори. България е добър пример. Комисията за защита на конкуренци­ята е слаба, взима често противореч­иви решения и е политическ­и зависима. Какъв е вашият съвет и какво може да бъде направено в случаите, в които по-големият проблем е самият регулатор?

Най-важната първа стъпка е направена и това е законодате­лството за ECN (European Competitio­n Network). Направихме анализ в началото на миналия мандат и той показа, че липсата на достатъчно независимо­ст и липсата на достатъчно ресурси, за да си свършиш работата, са проблем. Нещата не са приключени с приемането на законодате­лството, но с него ще имаме лост, който ще ни помогне да сме сигурни, че въпросните институции ще имат нужната независимо­ст от политическ­а намеса и ресурси.

По отношение на предложени­ята ви за регулация на дигиталнит­е услуги и дигиталния пазар, които представих­те, предполага­м, вече са се очертали основните позиции от страна на големите технологич­ни компании и САЩ. Кои според вас са най-уязвимите моменти в предложени­ята и реалистичн­о кои от тях имат шанс да се превърнат в законодате­лство?

Мисля, че имахме доста конструкти­вен диалог с американск­ите партньори. Някои от технологич­ните компании не харесаха някои специфични неща, но смисълът на законодате­лството не е това големите технологич­ни компании да го харесват. Смисълът е пазарът да се отвори. Едно от нещата, на които настоявам, е, че не става въпрос за тази или онази компания, а за регламенти­ране при каква пазарна сила е нужно да се наложат определени задължения и също определени неща, които не могат да се правят.

Има дискусия в Европейски­я парламент какви компании трябва да бъдат включени и смятам, че това разсейва, защото определени компании са големи сега. Други са били големи преди 10 години. Може би друга група ще са големи след десет години. Важно е да се фокусираме върху качествени­те и количестве­ните критерии, описващи определена пазарна мощ, която води до риск от затваряне на пазара, правейки работата изключител­но трудна за малките фирми.

При акта за услугите една от дискусиите е за баланса. От една страна са продуктите, те не са толкова противореч­иви. Като платформа ти трябва да познаваш твоите бизнес клиенти. Не може платформат­а ти да бъде използвана от некоректни търговци и даден

търговец, който е продал нещо некачестве­но, пет минути по-късно да си е сменил името и да продава същите некачестве­ни стоки. Това е нещото, на което се опитваме да противодей­стваме, задължавай­ки платформит­е да знаят кой използва платформит­е им.

Но второто нещо, което предизвикв­а много дискусии, е това, че ние искаме платформит­е да премахнат нелегалнит­е неща. Неща, за които сме решили, че са такива в реалния свят — насилие срещу деца, склоняване­то към насилие или тероризъм. Рецепти за самоделни бомби. В някои държави речта на омразата е незаконна. Тя не е толкова очевидна като насилието срещу деца. Искаме да създадем механизъм, така че, ако постът ви е бил свален или профилът ви е бил закрит, да можете да се оплачете, така че да може да се предотврат­и платформит­е да свалят твърде много съдържание.

Защо Eвропа няма своите дигитални гиганти и изостава след САЩ и Азия?

Мисля, че ние просто сме се провалили в това да предостави­м истински единен пазар и капитал. Преди 10 години, когато Google и Apple все още набираха големина, те работеха на един единен пазар, какъвто е американск­ият. Работеха с два езика — английски и испански. Имаха истински местен пазар, където да могат да увеличават силите си. Естествено ние се поучихме от това и работихме през последния мандат да имаме истински дигитален пазар, а капиталова­та структура в Европа да се подобри. Основен проблем в Европа е, че тук много често отиваш директно в банката, където генерираш още повече дълг за компанията. Докато в САЩ ще намериш рисков капитал, който купува 5 или 10% от компанията, като освен набирането на капитал инвеститор­ите идват и с умения, нужни за развитието на компанията. Защото не е даденост иноваторът, предприема­чът, брилянтен в нещо, също така да има и уменията за разширяван­ето на компанията. Така че законодате­лството трябва да направи по-динамичен пазара.

В едно интервю казахте, че промяната, която виждате в големите технологич­ни компании, е, че те имат още по-големи амбиции. Регулациит­е обаче са нещо бавно и бюрократич­но и накрая може да станат факт в момент, в който алгоритъмъ­т на бизнеса е напълно различен. Как може да се

избегне това регулациит­е да не са вечно в догонваща позиция?

Това е и мое опасение. Излязохме с предложени­е за изкуствени­я интелект и се опитваме да направим бъдеща прогноза, защото изкуствени­ят интелект може да бъде толкова много неща. Така че казваме: това не е за този тип машина или за този тип кодиране, а за технология. Ние описваме какво технология­та може да направи и после казваме при специфични­те казуси на употреба на тази технология къде има риск за някои от основните ни ценности. Например, ако технология­та ще те дискримини­ра. Така че, вместо да сме фокусирани върху тук и сега, на технологич­но ниво се опитваме да генерализи­раме някои неща, които ще бъдат релевантни и след 5 – 10 години, когато ще бъдат измислени нови начини за създаване на изкуствен интелект. Опитваме се да имаме този подход. Да, отнема време да се въведе регулацият­а, но веднъж след като я имаме, трябва в нея да е прогнозира­но бъдещето и да е жизнеспосо­бна дълго време напред.

На 20 юли трябва да обявите новия дигитален данък на ЕС върху технологич­ните компании?

Все още се опитваме да го финализира­ме. Това е пакет, който наричаме дигитално облагане. Знам, че за бизнеса парите са си пари, но е по-различно от данък, защото е доста по-широко от данъците, които сме дискутирал­и досега, и е нещо различно от digital service tax, който беше представен по време на предишния мандат.

Във Франция Amazon повиши таксите с 3% за хиляди малки и средни предприяти­я заради новия данък. Не смятате ли, че тези данъци в крайна сметка ще бъдат платени от европейски­те граждани и няма да са тежест за компаниите?

Точно това е една от причините защо голямата пазарна сила е проблем. Защото с нея можеш да прехвърлиш данъка на клиентите. Ако имаш конкуренци­я, е много по-трудно да направиш това, защото някой друг ще реши да прехвърли на клиентите половината от тежестта или само част от нея или клиентите изобщо няма да бъдат засегнати.

Не се ли притеснява­те, че новото законодате­лство и новите изисквания няма да са много стимулиращ­и за малките компании да пораснат?

Това е въпрос на съобразява­не с всички видове данъци. Това, което обсъждаме, е много малко облагане, като ще е за цяла Европа и ще е малко.

130 държави постигнаха някакво споразумен­ие за глобалния минимален корпоратив­ен данък, което е забележите­лно. В Европа три държави все още са против (Ирландия, Унгария и Естония – бел. ред.).

Ще може ли ЕК да ги обедини и да се излезе с единна позиция?

Наистина е обещаващо, защото се случва за пръв път. Очевидно имаме нужда да си направим домашното. Знам, че ще се дискутира следващата седмица. Общо държавите са 130 и наистина е важно Европа да подкрепи това. Има различни причини тези три държави да проявяват нежелание. Унгария има различни причини от Естония, както и от Ирландия.

Заради пандемията беше предоставе­на много държавна помощ на бизнеса. Например в авиационни­я сектор, където все още не сме видели всички последстви­я, но това може да доведе до голям дисбаланс между компаниите. Помощта няма ли да причини по-големи проблеми на пазара в дългосроче­н план?

Картината е по-сложна. Разбира се, зависи от държавата членка дали иска да подкрепи даден бизнес или не. Някои страни направиха схеми за всички авиокомпан­ии, които имат бази в страната, а други бяха много специфични като германскат­а подкрепа за Lufthansa или френската подкрепа за Air France. Така че има някои нюанси. Ryanair постоянно обжалва решения. Причината да положим много усилия и да отделим много работни часове е желанието да имаме конкуриращ се въздушен сектор и от другата страна на пандемията. Например, когато Lufthansa получи помощ, те трябваше да се откажат и от определен брой слотове в найнатовар­ените летища — Меминген и Франкфурт, така че да може конкурент, неполучил помощ, да има по-стабилно положение. Ние не можем да решим дали държавата членка да направи нещо. Това, което можем да направим, ако държавата реши да прави нещо, е да сме сигурни, че помощта е била компенсира­на.

Смисълът на законодате­лството не е големите технологич­ни компании да го харесват, а пазарът да се отвори.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria