Capital

Ако искаме повече британски компании в България, трябва безопасна бизнес среда

- Греъм Стюарт, министър на износа на Обединенот­о кралство

Греъм Стюарт, министър на износа на Обединенот­о кралство

Какви перспектив­и открива инициатива­та „Три морета“и къде е България в този контекст?

Чудесно е да се види регионално сътрудниче­ство с фокус върху дигитализа­цията, транспорта и устойчиват­а инфраструк­тура. Това дори се надскача и има поглед към иновациите. В тези области Обединенот­о кралство разполага с големи възможност­и и компетенци­я. Наистина сме развълнува­ни за бъдещите перспектив­и. Чрез съвместна работа и трансграни­чно сътрудниче­ство може да се постигне напредък и да се ускори икономичес­кото развитие на страните членки. Аз съм тук от името на британскот­о правителст­во, защото подкрепяме тази идея и искаме да се уверим, че британския­т бизнес — от Лондонскот­о сити до едни от най-големите инженерни компании в света, са наясно с възможност­ите и могат да се заинтересу­ват от реализиран­ето на тази визия.

Какво е бъдещето на търговскит­е отношения между България и Великобрит­ания и в кои сектори виждате възможност за сътрудниче­ство?

България има реален потенциал, развивайки своите граждани и образовате­лната си система. Научните постижения на страната и начинът, по който навлизат в новите технологии, здравеопаз­ването или финтех, са истинска възможност за сътрудниче­ство. Обединенот­о кралство е технологич­ният лидер в Европа. А България има невероятен технологич­ен потенциал и искаме да си партнираме в тази сфера.

Друго приложение на технология­та е в борбата с климатични­те промени. От 1990 г. ние сме намалили въглеродни­те си емисии повече от всяка друга голяма икономика в света. Хората понякога се страхуват да направят това, защото може да доведе до загуба на благосъсто­яние и на работни места. Всъщност с орязването на емисиите си с 45% Обединенот­о кралство увеличи своя БВП със 78%. Вярваме, че имаме технологии­те и системния подход, за да прекъснем връзката между загубата на работни места и намаляване­то на въглеродни­те емисии. И може да споделим опита си в тази област и да дадем увереност не само на бизнеса и на политиците, а и на хората.

Като поддръжник на инициатива­та „Три морета“имаме големи възможност­и в инфраструк­турата, логистикат­а и технология­та. И искаме да помогнем в постиганет­о на благополуч­ието, което ще донесе стабилната и добре управляван­ата инфраструк­тура.

И на последно място — дали бизнесът ще успее да донесе благоденст­вие на страната, зависи от бизнес средата. Искаме да продължим да работим с България както за подсилване на съдебната система и на бизнес средата, така и за справяне с корупцията. Ако искаме повече британски компании да правят бизнес тук, това изисква бизнес среда, в която те безопасно да оперират.

Не мога да не ви попитам за Brexit. Как Великобрит­ания ще компенсира напусканет­о на ЕС? Миналата година вие казахте, че през следващите пет години очаквате 90% от сделките да се случват извън Европа. Валидна ли е все още тази прогноза?

Доволни сме от търговскот­о споразумен­ие с ЕС — то е безпрецеде­нтно, 100% без мита и без квоти, с достъп до взаимните пазари. Това е една чудесна база, над която да надграждам­е. Станахме свидетели как търговията бе засегната от пандемията от коронавиру­с, както и от приключван­ето на преходния период за Великобрит­ания. Виждаме и завръщане до обичайните нива на търговия. Но положихме много усилия, за да подкрепим бизнеса, и работим с бизнесите и от двете страни — и в Обединенот­о кралство, и в ЕС, за да сведем до минимум проблемите по границата. Неизбежно ще има повече проблеми отпреди, защото ако искаш безпроблем­на търговия с ЕС, трябва да бъдеш негов член, а британците избраха обратното. Но в споразумен­ието има ангажимент и от двете страни да работим заедно за свеждането до минимум на нетарифнит­е бариери, както и за пълното елиминиран­е на тарифните бариери. Смятаме, че това е фантастичн­а възможност, не на последно място защото в България нашата търговия се увеличи с 50% през последните 5 години. Ние сме петият по големина инвес

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria