Capital

Галеристът и природата

Защо Little Bird Place е по-различна галерия

- Автор Росена Иванова

Защо Little Bird Place е по-различна галерия

Little Bird Place се намира в центъра на София, скътана зад завеса от бръшлян на улица „11-ти август“. Галерията съществува от две години, през които убедително се наложи на културната сцена като новаторско пространст­во с характер. Little Bird Place е единствена­та галерия в България (и една от малкото в Европа) с тематичен профил природа.

Неин основател е Росен Узунов – по образовани­е лекар, с 25 години опит във фармацевти­чния бизнес и интерес към визуалните изкуства и природата. По негова покана в екипа се включва и Антоанета Куик, работила дотогава в НПО сектора. Те съчетават професиона­лния си опит и личните си интереси, за да създадат хибридно пространст­во с голяма душа, но и с визия за пазарна устойчивос­т.

Росен и Антоанета посрещат посетители­те приветливо и задържат интереса им с подбрано съдържание и приятелско, но професиона­лно отношение. Рядко ми се случва мигновено да се почувствам добре дошла в непозната за мен галерия. Как успява Little Bird Place да създаде такова усещане и как се бори с традиционн­ите затруднени­я на местата за изкуство?

Пазарът

Росен Узунов черпи от бизнес опита си и се стреми към глобален подход и международ­на дейност. Little Bird Place работи с големи онлайн платформи за изкуство, като Artsy, Artnet, Artland и Artsper. Те са жизненоваж­ни за позиционир­ането на галериите в по-широк културен контекст. Някои от тях работят изцяло комерсиалн­о, а други имат и критическа функция, като изваждат на преден план определени тенденции и артисти. Така допринасят за изграждане­то на пазара на изкуството – контекстуа­лизират и правят познато съвременно­то българско изкуство в чужбина, а това води до устойчива монетизаци­я.

През 2020 г. (още преди пандемията) галерията започва проекта Art@Home. Посетители­те могат да вземат в дома си до три произведен­ия и имат три дни да решат дали да ги купят. Не се изисква гарант или документац­ия – процесът е максимално улеснен. С тази практика екипът поема риск, но ползите са дългосрочн­и, като например изграждане­то на доверие между публиката и галерията.

„По принцип българинът се плаши да влезе в галерия. Много хора влизат и са изненадани, че нещата се продават. Хората в България са свикнали, че изкуството е само за музеите и галериите, а всъщност истинското място на изкуството освен на тези места според мен е в дома“, казва Росен Узунов.

Общността

Основателя­т споделя, че първоначал­ната му идея е била това да стане пространст­во, в което да се водят дискусии, “за да могат хората да почувстват изкуството по-близо до себе си, да не го приемат като елитарно и плашещо“.

Изложбите в Little Bird Place засягат теми като природа, биоразнооб­разие, анимализъм, екология и т.н. Посоката е ясна, но гледните точки са разнообраз­ни. Този подход привлича не само любители на изкуството, а и специалист­и в конкретни научни полета. Например изложбата „Figure 1.A. – Изкуството на науката“, включваше изображени­я от научни проекти, които са интересни за широк кръг от изследоват­ели със специфичен интерес към обективнит­е и метафизичн­ите качества на образа.

Изложбенат­а площ наподобява домашна среда и създава връзка между произведен­ията и публиката, каквато галериите от типа „бял куб“трудно успяват да култивират. В интериора изпъкват „магическия­т” шкаф с произведен­ия от минали изложби, грамофонът, удобните дивани, както и всички веществени препратки към природата.

Акцент в програмата е The

Little Bird Artist Residency в село Лещен. Първоначал­но форматът предвижда участие както на местни, така и на чужди артисти. Целта е една по-диалогична творческа общност. Заради пандемията през последните две години участницит­е са само от България. В рамките на резиденция­та артистите получават подкрепа от кураторите Радослав Механджийс­ки и Теодора Константин­ова, а след това излагат работите си в Little Bird Place. Резиденция­та се придържа към профила на галерията на концептуал­но ниво, създавайки условия артистите да пренесат природата в града чрез своите произведен­ия.

Форматът “резиденция” е изключител­но популярен в чужбина, а през последните години интерес към него се заражда и в България. „Резиденция­та допълва картината, дава възможност на един художник да се вдъхнови от хубавата природа в Лещен, от това, че е заедно с други художници, че има куратор, който ги съветва, а след това затваряме кръга с изложба“, обяснява Росен Узунов.

През месец август Little Bird Place се завръщат със сборна експозиция на художници от Берлин. Канадският художник Закари Логан ще бъде представен самостояте­лно през месец септември от куратора Любен-Георги Домозетски. В следващите месеци са планирани още общи изложби. В изложбата Nature takes back ще бъдат включени произведен­ия на трима утвърдени български съвременни художници – Мартин Пенев (обекти/ инсталации), Ели Жотева (фотография/фотография с добавена реалност/инсталации) и Стела Василева (рисунки). Little Bird Place ще завърши годината със самостояте­лна изложба на Нора Ампова, в която ще бъдат включени нейни изцяло нови произведен­ия и експеримен­ти.

Българинът се плаши да влезе в галерия. Много хора влизат и са изненадани, че нещата се продават. Хората в България са свикнали, че изкуството е само за музеите и галериите, а всъщност истинското място на изкуството е в дома.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria