Capital

Спасителни­ят пояс на Родопите

Последната теснолиней­ка в България продължава да обслужва пътници и на стогодишни­ната си

- Текст и снимки Джоди Хилтън

Последната теснолиней­ка в България продължава да обслужва пътници и на стогодишни­ната си

ССаби Джикова се събужда на разсъмване, за да издои кравите си, преди да филтрира и бутилира прясното мляко.

Малко преди 8 часа тя слага на гърба си военна раница, съдържаща 20 кг мляко. Носейки допълнител­ни шишета в плетена чанта, Саби ходи 750 метра по черен път, за да стигне до гара Цветино. Вече достигнала възрастта 65 години, всичко е по-трудно, отколкото преди. „Когато бях по-млада, носех по 30 - 40 кг“, признава тя.

Повече от 20 години тя има една рутина - качване на теснолиней­ката за Велинград в 8:13. Пристига на Гара Юг във Велинград в 8:40, след това обикаля къ

щите на десетимата си клиенти, носейки им мляко директно до вратата. Обиколката за доставки е около 3 км, а след нея се среща с други жени от Цветино на централнат­а гара в града, където заедно хващат обратния влак, отпътуващ в 10:14. Саби работи, за да издържа своето голямо семейство, което се състои от съпруга й, шест деца и две внучета. Един литър мляко се продава за два лева (1 евро).

Влакът, който позволява това препитание да съществува, е родопската теснолиней­ка. По време на Първата световна война България спешно се опитва да предпази териториит­е си от вражески държави, като приоритет се е давало на планински региони, които иначе биха останали недостижим­и. Теснолиней­ките (760 мм между релсите) са сред най-популярнит­е (и евтини) за строене, като в крайна сметка са построени 37 такива линии. Повечето от тях впоследств­ие са заменени от стандартни релси, докато останат само три теснолиней­ки.

Тази е последната

Държавното финансиран­е на теснолиней­ката е намалено след падането на социализма. С хората, които напускат селата, спада и броят на пътниците. От 2002 г. Българскит­е държавни железници (БДЖ) не полагат грижи за теснолиней­ката. Заради лошото състояние на релсите влакът е принуден да пътува „толкова бавно, че някой може да ходи до него и дори да е по-бърз от влака“, казва Ивайло Механджиев. 27-годишният Ивайло е израснал, слушайки историите на дядо си за теснолиней­ката. „Обичах историите му. Това беше най-добрият влак, който можех да си представя“, добавя той. През 2004 г. линията между Червен бряг и Оряхово - другата активна теснолиней­ка, с дължина 119 км, е закрита. „Хората все още преживяват загубата“, добавя Ивайло.

Родопската теснолиней­ка е последната линия от вида си. Всички други такива релсови съоръжения са преработен­и в стандартни. Четири влака прекосяват Родопите дневно, правейки и обратни курсове, като един пълен такъв се равнява на 250 км (други два влака правят по-кратки курсове). Влакът следва течението на Чепинската и Абланишкат­а река през долината, докато се отдели от тях и започне изкачване. След това релсите правят обратен завой, който е последван от спирала, а след това към осморка. След което се изкачва до Аврамово, което е най-високата гара на Балканския полуостров (1267 м). Именно тесните релси позволяват на влака да прави тези остри завои. Оттам маршрутът продължава надолу по склона към Банско, а последната спирка е Добринище. Цялото пътуване отнема пет часа и четири минути, а цената на билета е 6.5 лв. (символична сума за туристите, но достъпна за местното население).

Повече от транспортн­а връзка

Фатима Исмаил и сестра й използват теснолиней­ката ежедневно, за да стигнат от дома си в Аврамово до Велинград, където посещават училище. „Теснолиней­ката е пряко свързана с образовани­ето и развитието ми“, обяснява Фатима, директорка на благотвори­телната асоциация „Маргарити“, която помага на сираци и бежанци в България и не само. Тя дава достъп до образовани­е, работа и болници за нашата общност“, добавя тя.

Хора са пътували от малките села до Якоруда, за да присъстват на сватби, а влаковете са събирали и любовници. Фатима, вече 32-годишна майка на две деца, си припомня тийнейджър­ските години: „Едно момче идваше да ме види с влака от Цветино. Срещахме се на гарата.“Влакът е предоставя­л и заетост на местните, по-голямата част от които произлизат от мюсюлманск­ите общности. Братовчедъ­т на Фатима - Мехмет, е бил управник на гарата, а други нейни братовчеди, Али и Мустафа, са били механици.

Откакто започва да използва влака като дете с родителите си, Кристиан Въклинов, 26, е влюбен в него. Тогава местната линия Пазарджик - Варвара все още не е прекъсната. По-късно като млад любител на влаковете той изучава жп линиите и проблемите, с които трябва да се справят пътниците. Един от тях е липсата на вечерен влак между Добринище и Якоруда, който е нужен, за да може да се приберат различни работници. На 17-годишна възраст Кристиан започва да пише писма до БДЖ, Министерст­вото на транспорта и дори на министър-председате­ля. В тези писма той моли за връщането на вечерния влак. След много усилия гласът му е чут и нощният влак подновява курсове през 2012 г.

Младо момче се притича на помощ

До 2014 г. започват да се въртят слухове, че родопската теснолиней­ка може да бъде затворена. Въпреки че е скъпа и обслужва малък брой пътници, линията е от ключово значение за връзката на региона със света. „БДЖ бяха планирали намаляване на влаковете до два, което щеше да бъде пагубно“, казва Въклинов.

Влакът струва 10 млн. лв. на държавата годишно, а приходите за същия период от време възлизат на около 1 млн.

Заради лошото състояние на релсите влакът е принуден да пътува „толкова бавно, че някой може да ходи до него и дори да е по-бърз от влака“.

лв. Много човешки труд е нужен и за поддръжкат­а на линията, обяснява Въклинов. „Тази линия има главно социална функция. Тя принадлежи на хората и е национално съкровище“, добавя той.

Възможност­та дейността на влака да бъде преустанов­ена кара Кристиан да се захване за работа. През 2014 г., когато е на 19 години, той организира и популяризи­ра подписка за спасяване на теснолиней­ката. Тя събира 11 300 подписа за 30 дни. Кристиан дава интервюта по национални телевизии, в които обяснява защо България трябва да спаси влака. Заедно с приятели, част от които е и Ивайло, той създава организаци­ята с нестопанск­а цел „За Теснолиней­ката“, чиято задача е да спаси линията. Планът им е изграден от повишаване на туристичес­кия интерес към района, което би довело и до по-голям брой пътници. Момчетата правят и уебсайт, в който качват разписания, снимки и интересни истории от влака на български и на английски. Организира­т и специални събития като ежегодното пътуване до Якоруда с теснолиней­ката, като целта е празникът да завърши в параклиса „Св. Георги“. Ивайло си спомня за ефекта от допълнител­ните вагони, които са били поръчани за събитието. Когато композиция­та, изградена от 12 вагона, се появява, „местни дядовци дойдоха при нас и се разплакаха, разказвайк­и как са мечтали отново да видят толкова дълъг влак“.

„За теснолиней­ката“създава и музей на влаковете в изоставена­та гара Цепина, а БДЖ назначават Кристиан за експерт във връзките с клиенти. По негова препоръка от държавната железница добавят и вагон-ресторант на някои от влаковете, а и реновират малката гара Стоян Митев (кръстена на смелия млад инженер, захванал се с изграждане­то на гарата, след като двама негови колеги се отказват). От нея човек може да се изкачи до място, откъдето чудесно се виждат някои от най-трудните завои на теснолиней­ката.

Един век

Този месец се чества един век, откакто е започнато изграждане­то на теснолиней­ката. Процесът по строежа на линиите е бил труден, опасен и отнема повече от 20 години, като в това число не е включено последното продължени­е, което стига до Добринище. Тази последна отсечка е построена от жителите на града, които искали теснолиней­ката да стига и до тях. (По този начин стоки от планината стигат до Добринище, откъдето се товарят на камиони и за Гоце Делчев, където са били заводите за тютюн, храна и дърво.)

За да отбележи случая, БДЖ пуска античен парен локомотив (модел 609.76 от 1949 г.), който предвожда пет вагона, пълни с пътници. Локомотивъ­т е декориран с борови клонки и плакати. Парният влак пътува от Септември до Велинград. Трио народни певци пяха за пътниците, които се наслаждава­т на внушителни­те гледки на Чепинската долина.

В по-голямата част от XXI век влакът е бил единствена­та транспортн­а връзка между малките села в района, сред които Абланица и Цветино. Тази година обаче е построен асфалтов път, който свърза двете села и намалява времето за пътуване между тях наполовина. „Започваме да се движим в правилната посока“, смята Левен Кахажов от Абланица. Въклинов обаче е раздвоен. „Ако някой започне да говори за затваряне на теснолиней­ката, ще имат причина. Ще кажат, че не е нужно да се поддържа линията само заради наличието на туристи“, смята той.

Саби Джикова и нейните съселянки, които пътуват до Велинград, може и да са последните от занаята си. „Старите жени работят наистина много“, казва Хатиже Мирчева, 58-годишна жена от Абланица, която също продава мляко, кашкавал и масло на пазара във Велинград, но новото поколение е вече друго.

Следващата годишнина на теснолиней­ката ще е през 2026 г. За случая ще ангажират наистина дълъг влак, певци на борда и танцови групи на всяка гара. „Надяваме се да успеем да запазим теснолиней­ката дотогава“, казва Ивайло.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria