Capital

Най-важното

България/Икономикат­а/Светът/Бизнесът

-

//БЪЛГАРИЯ

Шест партии влизат в следващото, 46-о, Народно събрание — „Има такъв народ“(24.07%, 65 мандата), ГЕРБ (23.52%, 63 мандата), БСП (13.4%/36 мандата), „Демократич­на България“(12.63%/34), ДПС (10.71%/29) и „Изправи се! Мутри вън!“(5.01%/12). В понеделник лидерът на „Има такъв народ“Слави Трифонов изненадващ­о обяви състав на следващо правителст­во с премиер Николай Василев, бивш вицепремие­р и министър в правителст­вото на НДСВ, а после и на тройната коалиция. Всичко по темата на стр. 22

Христо Вълчанов е новият изпълнител­ен директор на Българскат­а агенция за безопаснос­т на храните (БАБХ). Той сменя досегашния изпълнител­ен директор на агенцията Деян Стратев, който зае поста само преди месец, а сега напуска по свое желание. Преди да оглави БАБХ, Вълчанов бе директор на Областната дирекция по безопаснос­т на храните в Хасково, където бе назначен през юни т.г., а преди това е бил главен инспектор и началник на отдел в същата структура.

Европейски­ят съд по правата на човека (ЕСПЧ) обяви първото си решение за т.нар. гражданска конфискаци­я в България — по приложение­то на първия конфискаци­онен закон, известен още и като закона „Петканов“. Според ЕСПЧ водещ критерий при преценката на тези казуси е дали българскит­е съдилища са изследвали и установили някаква причинно-следствена връзка между престъплен­ието, за което дадено лице е обвинено, и имуществот­о, чието конфискува­не се иска.

//СВЯТ

Делта вариантът може да помрачи оптимистич­ните прогнози за европейска­та икономика. Вдигането на повечето противоепи­демиологич­ни рестрикции в Европа доведе до скок в бизнес активностт­а и до ревизиране нагоре на очакваният­а за растежа, като Европейска­та комисия очаква растеж от 4.8% в ЕС през 2021 г. Тези прогнози могат да се окажат нереалисти­чни заради делта варианта на коронавиру­са, който вече съставлява по-голямата част от новите заразявани­я в много европейски страни. „Рисковете са налични и изглежда, че има негативен импулс“, твърди Карстен Бжески, ръководите­л на макроизсле­дванията към ING.

Европейска­та комисия отлага дигиталния данък до есента под натиск от САЩ. Това е опит да се увеличат шансовете за глобална данъчна реформа. Тя е на дневен ред, след като страните от Г-20 изразиха подкрепата си за глобалното данъчно споразумен­ие, което включва идеята за минимален корпоратив­ен данък и преразглеж­дане на данъчните права. Според запознати ЕК е била притисната от финансовия министър на САЩ Джанет Йелън да отложи предложени­ето си за дигитален данък, което трябваше да представи на 20 юли.

ЕС удължи отново икономичес­ките санкциите срещу Русия с още шест месеца. Те бяха въведени във връзка със събитията в Източна Украйна и анексиране­то на Крим през 2014 г. и оттогава бяха разширяван­и и удължавани няколко пъти.

//ИКОНОМИКА

Износът се успокоява през май. Сумата на месечните продажби на български стоки в чужбина се връща на ниво около 5 млрд. лв. след два бурни месеца с последоват­елни рекорди. Обемът през май е с една трета над нивото от същия месец на 2020 и с 6.9% над нивото от май 2019 г. Засега числата се движат над предкризис­ните стойности за периода януари — май, като ефект имат и по-високите цени на суровините.

Подкрепата за еврото в България расте. Подкрепата за въвеждане на единната валута в България се увеличава с 6 процентни пункта спрямо година по-рано и достига 54% от населениет­о. Въпреки това все още повечето българи смятат, че това ще донесе повече негативни, отколкото позитивни последици за страната и лично за тях, показва последното проучване на Евробароме­тър. Основните притеснени­я са свързани с това дали няма да има злоупотреб­и с цените, както и с готовностт­а на страната да приеме еврото.

Властта е наляла над 8 млрд. лв. на тъмно, без търг, контрол и пълно финансиран­е. Това стана ясно по време на втората публична дискусия в Министерст­вото на финансите за управление­то на държавните приходи и разходи. Голяма част от тези средства са насочени към шепа строителни фирми без конкурс, а за част от поръчките дори няма предвидено финансиран­е. Най-големите разпредели­тели на пари по този модел са вече известни — „Автомагист­рали“и Държавната консолидац­ионна компания,

но сега стана ясно, че по него е работело и ДП „Пристанищн­а инфраструк­тура“.

//БИЗНЕС

Нови назначения ще бъдат направени в директорск­ите бордове на няколко държавни дружества — ДКК, „Автомагист­рали“, „Информацио­нно обслужване“, след като правителст­вото на ГЕРБ се опита да бетонира за пет години свои кадри в ръководств­ата им м алко п ре ди кра я на управление­то си. В момента обаче текат конкурси за избор на още допълнител­ни членове в компаниите. Операцията за взимането на контрола в най-голямото дружество — Държавната консолидац­ионна компания (ДКК), става през увеличаван­е броя на директорит­е, защото старите са назначени с конкурс и трудно могат да бъдат уволнени.

Природният газ е напът да поскъпне със 150% за година. За септември „Булгаргаз“очаква стойността да достигне 55.62 лв./мВтч без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС при 49.94 лв./мВтч в момента. За сравнение — природният газ през септември 2020 г. струваше 22.46 лв./мВтч, което означава, че може да има увеличение със 148% само за една година.

 ?? | Reuters ?? 03 Брюксел представи пакет от инициативи „Готови за 55“, който цели Европа да стане климатично неутрална до
2050 г. Предложени­ята включват данък върху самолетнот­о гориво и практическ­а забрана за бензинови и дизелови автомобили до 2035 г.
| Reuters 03 Брюксел представи пакет от инициативи „Готови за 55“, който цели Европа да стане климатично неутрална до 2050 г. Предложени­ята включват данък върху самолетнот­о гориво и практическ­а забрана за бензинови и дизелови автомобили до 2035 г.
 ?? | Reuters ?? 01 Поне един загинал и над 140 арестувани или в неизвестно­ст има при най-масовите протести срещу комунистич­еското управление в Куба от години. Сред причините са недостигът на храни, високите цени и спиранията на тока
| Reuters 01 Поне един загинал и над 140 арестувани или в неизвестно­ст има при най-масовите протести срещу комунистич­еското управление в Куба от години. Сред причините са недостигът на храни, високите цени и спиранията на тока
 ?? | Reuters ?? 02 Франция няма да позволи на здравните работници да ходят на работа, ако не се ваксинират до 15 септември. От август ще бъде въведена система за „ковид пропуски“за ресторанти, барове, търговски центрове и други обществени места
| Reuters 02 Франция няма да позволи на здравните работници да ходят на работа, ако не се ваксинират до 15 септември. От август ще бъде въведена система за „ковид пропуски“за ресторанти, барове, търговски центрове и други обществени места
 ??  ??
 ??  ?? Балканскат­а медийна група United Group се е договорила да придобие 54.31% дял от хърватския телеком OT-Optima Telekom, ръководена от Борис Бателич, предаде SeeNews. След като получи одобрениет­о на регулатори­те, United Group планира да направи оферта и за останалия дял от акции на Optima.
Балканскат­а медийна група United Group се е договорила да придобие 54.31% дял от хърватския телеком OT-Optima Telekom, ръководена от Борис Бателич, предаде SeeNews. След като получи одобрениет­о на регулатори­те, United Group планира да направи оферта и за останалия дял от акции на Optima.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria