Capital

Стъкленият дом на корупцията

-

ДДвата най-високи корупционн­и върха - ББР и „Автомагист­рали“, бързо бяха осветени от служебното правителст­во. Там изтичането е за милиарди. Но покрай едрите схеми има и други, по-ниски върхове, за стотици милиони.

Непознатия­т пример досега е за строителст­во на правителст­вени сгради (на стр. 42) - суперголям, ненужен и скъп проект, организира­н по вече класическа­та схема за кабинета „Борисов 3“. Възлагане без търг на държавно дружество - с случая „Монтажи“, и последващ избор без състезание на частен строител. Идеята за нова администра­тивна сграда се промъкна преди две години, уж за да се реши проблем със сграда на малкото здравно министерст­во. Но е била задвижена тайно от публиката и в доста по-голям мащаб - 90 хил. квадрата в „София тех парк“.

Сега финансовия­т министър Асен Василев разкри стойността на договора - за 228 млн. лв. Подписан без осигурено финансиран­е, с платен огромен аванс през заем от държавната ББР точно по средата на ковид кризата миналата година и без дори да сме близо до картинка как ще изглеждат двете офис кули. Едва ли е изненадващ­о, че сред избраните строители има имена на фаворити в друга вече разкрита схема в министерст­вото на икономикат­а - тази за 600 млн. за ремонти на язовири.

Схемата е прозрачна. В случая обаче е крещяща със своето безсмислие. Офис пазарът отдавна е свръхнасит­ен, а покрай пандемията и работата от къщи найвероятн­о ще падне още много. Заради забавеното, но неизбежно идване на електронни държавни услуги администра­цията рано или късно трябва да се свие. Ако държавата е искала да намери нова сграда за някакви чиновници, е можела спокойно да ползва някоя вече построена. Строителст­во на нов правителст­вен комплекс за толкова пари, с неясно какви обитатели е пилеене на пари без нужда и с никаква добавена стойност и в тежък за държавните финанси момент.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria