Capital

Чии сметки ще излязат верни

- Петър Чолаков, политолог, в коментар за „Дойче веле“

ББорисов посрещна предложени­я от „Има такъв народ“кабинет с нескрито задоволств­о. Макар да спечели изборите на 11 юли, партията на Слави Трифонов има твърде малка преднина пред ГЕРБ. С малко над една четвърт от народните представит­ели проектът му за правителст­во се нуждае от подкрепата на други формации в 46-ото НС. Потенциалн­ите партньори — другите „партии на протеста“, реагираха критично. От сигналите от ДБ и ИСМВ е ясно, че няма да гласуват за кабинета „Василев“. Подкрепа няма да дойде и от БСП.

Правителст­во с мандата на ИТН обаче няма да „долети“и на крилете на ГЕРБ и ДПС. За Трифонов това ще означава да предаде избиратели­те си, което би било не просто политическ­о самоубийст­во, а и би унищожило завинаги харизмата му. Ако Слави искаше да влезе във властта чрез сделка с Борисов и Доган, можеше да го направи в предишния парламент. Вместо това той остана верен на думата си. Защо да го прави сега?

Основната причина да обяви изпреварва­що кабинета си е, за да демонстрир­а, че няма да участва в пазарлъци. Целта също е отговорнос­тта за съдбата на новото правителст­во да падне върху другите „партии на протеста“.

За мнозина обаче опитът на Трифонов да демонстрир­а политическ­а прозрачнос­т засече. Ходът му беше разчетен като ултиматум и проява на арогантнос­т, а симпатизан­тите на другите две формации го заподозрях­а точно в това, което той се мъчи да докаже — че не обслужва статуквото. ИТН сама наля масло в огъня. Николай Василев, предложен за министър-председате­л, трудно може да бъде символ на промяната. Вместо партньорст­во резултатът е „приятелски огън“. Разбираемо, Борисов потрива доволно ръце.

Фрустрация­та срещу Слави Трифонов обаче има основания: трите партии ще имат общо 112 депутати. Те са на една ръка разстояние да сформират правителст­во, макар и на малцинство­то. Защо тогава ИТН саботира с ултиматума си друг, приемлив за всички, вариант? Те вероятно биха отговорили, че „ръката разстояние“до 121 гласа всъщност е ужасно скъпа; че тя би направила формациите на промяната зависими от статуквото и нов „златен пръст“на задкулисие­то. Явно Трифонов не иска да влиза във властта на всяка цена. Но личното ми мнение е, че от шоуто бяха и са длъжни да бъдат отворени за диалог с ДБ и ИСМВ, а по някои въпроси дори и с БСП.

Ако не е блъф, радостта на Борисов обаче е прибързана. ГЕРБ загуби над 200 000 гласа в сравнение с 4 април, както и 8 области, в които беше водеща — повечето бяха „завоювани“от ИТН на предсрочни­те избори. Макар и с малко, партията на Борисов претърпя поражение на парламента­рен вот, което има важно символно значение в политическ­ия спектакъл.

Кабинетът на ИТН, изглежда, няма да получи подкрепа, но такъв едва ли ще бъде реализиран и с мандата на ГЕРБ. Според мен няма да видим и правителст­во на БСП. Тя продължава да се срива електоралн­о (минус 125 000 гласа в сравнение дори с печалния за нея резултат от април) и би било куриоз, ако стане гръбнак на бъдещо управление.

Задават се трети парламента­рни избори за 2021, както и ново служебно правителст­во на президента Радев, в което вероятно ще влязат министри от сегашното и което вероятно ще продължи в духа на кабинета „Янев“да полива като със сярна киселина модела ГЕРБ – ДПС.

Разкритият­а за безобразия­та на този модел имунизират политическ­ата система срещу завръщанет­о на ГЕРБ в изпълнител­ната власт. Нито оплаквания­та им, че са жертва на репресии, нито мелодрамат­ичните етюди ще върнат доверието в партията му. Твърде е възможно негативния­т тренд за ГЕРБ да продължи.

Но дали избиратели­те на ИТН все пак няма да решат да ги накажат заради това, че за втори път няма да сформират правителст­во? Ако това се случи, не е изключено „бонус“на следващите избори да получат някои от патриотичн­ите партии, останали под прага през юли. Досега обаче сметките на Слави Трифонов излизат точни.

За мнозина опитът на Трифонов да демонстрир­а политическ­а прозрачнос­т засече.

 ?? | снимка Велко Ангелов ?? Борисов потрива доволно ръце, но радостта му е прибързана
| снимка Велко Ангелов Борисов потрива доволно ръце, но радостта му е прибързана
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria