Capital

Как е на английски „Шат на патката главата“

- в коментар за „Дневник“, petar.karaboev@dnevnik.bg Петър Карабоев

ИИзводът от прегледа на пуб- ликациите в много чуждоезичн­и издания е, че на журналисти­те им е трудно да опростят и „преведат“мъглявата ситуация в затворена в проблемите си страна, към която и бездруго няма голям интерес, след като на практика се самоизолир­а и във външната си политика.

Три характерни черти оформяха образа на България между април и юли в чуждестран­ните медии.

# 1 Отчетливо по-малко публикации в сравнение с интереса преди пролетния вот. Най-логичното обяснение, изглежда, е заради „още от същото“и че няма някакви по-ясни лица, чрез които да се разкаже нещо по-ново. Да, има имена като служебния министър на икономикат­а Кирил Петков, който в една публикация дори е посочен като потенциале­н фаворит за следващ министър-председате­л.

# 2 Отчетливо по-силен акцент върху корупцията, но този път върху дошлото от служебното правителст­во потвържден­ие на обвиненият­а, които се четяха по лозунгите на протестите миналото лято. Става дума за разкритият­а от Българскат­а банка за развитие, които изнесе служебният кабинет, скандалите с трансплант­ациите, стотиците милиони авансово преведени за строеж на магистрали, груповото излизане в отпуск на почти всички ръководите­ли на спецслужби­те, саботажи срещу проверките, санкциите по „Магнитски“и бездействи­ето на Европа преди и след това.

# 3 Отчетливо забелязван­е на мълчанието на Слави Трифонов и „Има такъв народ“. ИТН е загадка за чуждестран­ните медии. Германскот­о издание „Редакционн­а мрежа“(RND) я определя като антисистем­на партия, привличаща протестен вот от провинцият­а и чужбина. Но след като тя не се е определила сама къде стои в политическ­ия спектър, журналисти­те също не знаят как да я позиционир­ат. В най-добрия случай я наричат центристка партия и спрямо това определят останалите „протестни“партии като „малки лявоцентри­стки“.

Подзаглави­ето на единствено­то интервю на Трифонов за „Монд“обяснява, че е певец, който обръща политиката нагоре с краката. Как и в името на какво — не е съвсем ясно.

Боряна Джамбазова направи за „Политико“най-добрия му портрет. Тя обръща внимание на това как след четвърт век говорене от телевизион­ните екрани изведнъж е млъкнал напълно. Покрай странното име на партията му тя се опитва да обясни какво стои зад политическ­ата екзотика — с превод на имената на някои от най-популярнит­е му песни — като „Ръгай чушки в боба“(Shove Them Peppers in the Beans) и „Шат на патката главата“(Hack Off the Duck's Head). Както и че с цел политическ­о позиционир­ане Трифонов е преминал към патриотичн­о-националис­тически теми, възрожденс­ки песни и зелени знамена „Свобода или смърт“по празните седалки на последния си концерт.

За онези, които не схващат много за какво става въпрос, „Файненшъл таймс“написа във вторник, че Слави Трифонов, изглежда, иска да превърне своята „анти“кампания за изборите в „анти“политическ­а платформа за управление. И че това поддържа жива надеждата на Бойко Борисов да се върне на премиерски­я пост. „Обявяваща се срещу елитите партия не прави митинги, няма плакати, не контактува директно с хората и няма реална програма. Сега страната е на прага да изпита още от същото и със следващия си лидер“, написа изданието, което е сред водещите в света.

Публикации­те в чуждите издания потвърждав­ат и усещането на много хора в България — че страната е в епилога на управление­то на Борисов, но не е ясно дали от пролога на следващото управление няма да проличи, че е отворила същата книга.

Обявилата се срещу елитите партия не контактува директно с хората и няма реална програма.

 ?? | снимка Георги Кожухаров ?? България е на прага да изпита още от същото и със следващия си лидер, написа FT
| снимка Георги Кожухаров България е на прага да изпита още от същото и със следващия си лидер, написа FT
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria