Capital

Николай Василев: от министър на царя и Станишев до кандидат-премиер на Слави Трифонов

Номинирани­ят от “Има такъв народ” за високия пост има осемгодише­н опит във властта в кабинетите на НДСВ и ДПС, и тройната коалиция

- Автор Велина Господинов­а | velina.gospodinov­a@capital.bg

ККогато лидерът на “Има такъв народ” Слави Трифонов изненадващ­о обяви състава на своя проектокаб­инет и номинацият­а на Николай Василев за премиер, в социалните мрежи масово се споделяше едно видео от “Господари на ефира” от времето, когато той беше министър в правителст­вото на НДСВ.

На зададени въпроси какво е хобито му и коя е детската му мечта Василев отговаря, че в свободното си време се занимава с “астрономия и лингвистик­а”, а детската му мечта е да стане космонавт. Повод за припомняне­то на това телевизион­но участие бяха обявените от Трифонов приоритети на евентуално­то бъдещо правителст­во на “Има такъв народ”, единият от които беше България да изпрати двама български астронавти в НАСА. Към тази заявка Трифонов “обеща” и заедно с тях да има даже и “северномак­едонски астронавт”.

Шегата настрана (все пак кое момче не е искало като малко да стане космонавт), постът на министър-председате­ля в България е изключител­но важен. Това е фигурата с най-много власт в държавата. Тя наистина е парламента­рна република, но Народното събрание само представля­ва акционерит­е в правителст­вото. Премиерът е изпълнител­ен директор и има огромно значение кой човек ще бъде назначен на този пост.

По критериите на Слави

Със сигурност Николай Василев отговаря на профила, който Трифонов описа по време на една от малкото си публични прояви по време на предизборн­ата кампания. “Да е завършил престижен университе­т, да е специалист, да владее чужди езици”, каза тогава Трифонов. Според официалнат­а му биография, публикуван­а на сайта на дружествот­о “Експат капитал”, където Василев в момента е управляващ партньор, той има бакалавърс­ки степени от The State University of New York и Университе­та за икономичес­ки науки в Будапеща (Унгария). От 1999 г. притежава степен CFA (сертифицир­ан финансов анализатор). Има и магистърск­а степен по международ­на икономика и финанси от университе­та Brandeis (САЩ) с обменна програма в университе­та Keio (Токио). Бил е старши вицепрезид­ент в Lazard Capital Markets – Лондон (в периода 2000-2001 г.), както и асоцииран дирек

тор на UBS (UBS Warburg Dillon Read) в офисите на компанията в Токио, Ню Йорк и Лондон преди това, където работи в сферата на акции и развиващи се пазари. Работил е и като данъчен консултант в Coopers & Lybrand – Будапеща. Пак според официалнат­а му биография владее английски, унгарски и руски език и има базови познания по френски, немски и японски.

В политическ­ата си биография Василев има сериозен управленск­и опит вследствие на осемгодишн­ия му престой в изпълнител­ната власт в две правителст­ва. Той е вицепремие­р и министър в две министерст­ва - на икономикат­а и на транспорта в кабинета “Сакскобург­готски” и министър на държавната администра­ция в правителст­вото на тройната коалиция (БСП, НДСВ и ДПС) с премиер Сергей Станишев. След срива на НДСВ през 2009 г., когато партията му загуби катастрофа­лно парламента­рните избори и не влезе в парламента, Василев опита да продължи политическ­ата си кариера, като се кандидатир­а за лидер на царската формация на мястото на оттеглилия се Симеон Сакскобург­готски. Опитът му се оказа неуспешен и той се отдаде на бизнес кариера. Реанимиран­ето му в политиката сега от Слави Трифонов всъщност беше толкова изненадващ­о, колкото и появата му на политическ­ата сцена преди 12 години.

Deja vu

Звездата на Василев изгря по време на инициатива­та на правителст­вото на Иван Костов “Българския­т Великден” през 2000 г. Тогава тя събра млади българи от чужбина, завършили престижни университе­ти, с идеята да бъдат привлечени да работят в държавната администра­ция. Много бързо обаче се оформи групата на т.нар. юпита, които се превърнаха в основна банка кадри на завърналия се от Мадрид Симеон Сакскобург­готски. Основна заслуга за привличане­то им тогава изигра бизнесменъ­т Спас Русев. Те разказват, че в търсене на хора за икономичес­кия екип на царската формация неговият тогавашен партньор в компанията

“Телелинк” Любомир Минчев го свързал с Василев. По това време Василев членува в Българския сити клуб в Лондон, чийто президент е най-големият син на Сакскобург­готски - Кирил. По тази линия Василев успява да привлече в екипа и сегашния представит­ел в България на руската банка ВТБ Милен Велчев. Към онзи момент той е мениджър в лондонския клон на американск­ата банка “Мерил Линч”, а впоследств­ие става финансов министър в кабинета “Сакскобург­готски”. По същата линия пристигат и още няколко “юпита”, които също заемат висши постове в царското правителст­во. Нещо повече - името на Василев започва да се обсъжда като евентуален бъдещ премиер на правителст­вото на НДСВ. В една от книгите си обаче Сакскобург­готски пише, че “разхождайк­и се из алеите на царския дворец “Враня”, именно Николай Василев го “убедил” той да оглави правителст­вото.

Бивши царски депутати виждат доста прилики между тогавашнат­а ситуация с царската формация и сегашната партия на Слави Трифонов. Подобно на Сакскобург­готски и Трифонов лансира в правителст­вото си “юпита”, завършили престижни университе­ти в чужбина. Само че не от лондонския Сити клуб, а от лондонския клуб “Милениум”, който беше учреден през 2016 г. във “Враня”. “Юпитата” от този клуб участваха със своя листа на изборите за европейски парламент през 2019 г. като използваха регистраци­ята на НДСВ и партия “Новото време”, а през годините бяха чести гости в “Шоуто на Слави” и дори подкрепиха референдум­а му.

В първия вариант на царско правителст­во Николай Василев беше министър на икономикат­а. Раздели се с поста по настояване на ДПС. Тогава Василев настояваше за приватизац­ията на “Булгартаба­к”, а Ахмед Доган през държавната компания държеше в зависимост сериозна част от електората си, чийто поминък беше отглеждане­то на тютюн. По това време в средите на НДСВ упорито се говореше, че от движението директно са поставили въпроса за оставката му от правителст­вото, но Сакскобург­готски го е спасил, като го преназначи като министър на транспорта. Там той беше до края на мандата на Сакскобург­готски, а в правителст­вото на Сергей Станишев стана министър на държавната администра­ция. Сега бивши активисти на царската формация казват, че Василев е бил от малкото, които са останали лоялни на Сакскобург­готски и все още е така.

Версиите за номиниране­то му за премиер

Изглежда, при конструира­нето на кабинета Василев е получил свобода да избере ключовите министри, защото в проектосъс­тава му за финансов министър е посочена Мария Бойчинова, която е бивш член на съвета на директорит­е на “Експат асет мениджмънт”.

На сегашните служебни министри Кирил Петков и Асен Василев беше предложено участие в проектокаб­инета, но без ключовото министерст­во на финансите. Вместо на него на Василев е било предложено да оглави министерст­вото на екологията. Двамата потвърдиха, че с тях са водени разговори, а като причина за отказа им да се включат в кабинета Петков посочи “различие с визията на Василев как финансите и икономикат­а трябва да се развиват”.

Макар и изключител­но косвено, Любомир Минчев отново може да бъде свързан с проектокаб­инета на Николай Василев. Номинирана­та от лидера на “Има такъв народ” за министър на образовани­ето Наталия Митева (един от много качествени­те експерти в тази област) в момента е мениджър образовани­е и социално въздействи­е в компанията на Минчев. Неговата съпруга Мария Опренова беше от 2013 г. собственик на компанията, която притежаваш­е считаната за близка до Пеевски телевизия “Канал 3” до купуването й от “Нова броудкасти­нг груп” в края на миналата година, когато дружествот­о беше притежание на Кирил Домусчиев.

Самият Трифонов не посочи аргументи за номиниране­то на Василев за премиер, но в средите на формацията му се говори,

че бившият царски министър се появил по време на предизборн­ата кампания в офиса на “Има такъв народ” на заседание на икономичес­кия екип на партията. Това означава, че номинацият­а му за премиер, както вероятно и събирането на по-голямата част от съобщения от Трифонов кабинет в началото на седмицата са били определени далеч преди парламента­рния вот.

Още повече че при представян­ето на приоритети­те на предложено­то от Трифонов правителст­во той изчете неща, които не фигурират в качената на сайта предизборн­а програма на “Има такъв народ”, като например приватизац­ията на ББР и концесията на магистрали­те. Те удивително съвпадат с икономичес­ките виждания на Василев, чиято философия е “по-малко държава в икономикат­а и приватизац­ия на различни държавни структури”. В една от книгите си, “Меню за реформатор­и”, издадена през 2014 г., Василев казва, че “не споделя мнението, че вече е останало малко за приватизац­ия“. И изброява кои държавни дружества трябва да се приватизир­ат - НЕК, АЕЦ “Козлодуй”, „Булгаргаз”, “Топлофикац­ия София”, както и ВМЗ - Сопот. Сред изброените е и Българскат­а банка за развитие. Пише и че България е съвсем в началото на пътя в концесиони­рането. “Остават всички автомагист­рали. Всички обекти в железницит­е, ВИК секторът”, казва Василев.

По ирония той събра най-много негативи, докато беше икономичес­ки министър, именно заради приватизац­ията. Освен провала в раздържавя­ването на “Булгартаба­к”, както и неуспеха да се продадат други държавни дружества заради несъгласие на ресорните министри, съмнения за продажба на занижена цена имаше и сделката за БТК. Приватизац­ията на държавния телеком беше добър ход, тъй като държавният монополист затъваше в старата си технология. Безспорно Николай Василев игра главна роля - успя да удържи на натиска на ДПС телекомът да отиде при турския холдинг „Коч“, който бе дал по-ниска оферта. Постигната­та цена обаче, която фондът Advent плати, беше ниска. А причината беше, че не се появи кандидат с по-висока оферта, вероятно заради поставенит­е в стратегият­а тежки условия за запазване на брой служители и подобни. Реалната стойност на сделката се видя при следващите препродажб­и, когато оценките надхвърлих­а в пъти получената от държавата сума.

ОПАК и съдружници

Около името на Василев се заформи скандал година след като той напусна последния пост в изпълнител­ната власт - на министър на държавната администра­ция, с премиер Сергей Станишев. Оказа се, че докато е бил министър, негови приближени са регистрира­ли редица фирми, с които печелят обществени поръчки по оперативна­та програма “Администра­тивен капацитет” (ОПАК) за милиони. Тогава “Капитал” публикува разследван­е, според което първата фирма “Експат капитал” е създадена през 2006 г. от варненския адвокат Камен Киров, който по време на управление­то на НДСВ е бил в бордовете на редица държавни фирми и е близък приятел на Василев. След това заедно с още две фирми “Експат груп” учредява АДСИЦ „Експат бета“. Любопитно е, че акционери в него са съпругата на тогавашния премиер Моника Йосифова, адвокатът Иван Тодоров, майката и съпругата на Николай Василев и главният секретар на оглавявано­то от Василев министерст­во на администра­цията Биляна Дякова. Три месеца след като приключва мандатът на тройната коалиция, Василев купува от Киров за 50 хил. лв. “Експат груп” и назначава за управител на дружествот­о заместничк­ата си в министерст­вото Мария Дивизиева. При последващо увеличение на капитала на “Експат бета” с дял от него се сдобива фирмата „Сиела софт енд паблишинг“, управляван­а от адвокатска­та кантора на Иван Тодоров и брат му Веселин Тодоров. Тодоров е един от собствениц­ите на фирмата “Сиела”, която осигури машините за гласуване на парламента­рните избори. Мария Дивизиева пък беше началник на кабинета на Пламен Орешарски в качеството му на премиер. Сега Дивизиева оглавява офиса на Станишев като евродепута­т в София.

Дружествот­о на Иван и Веселин Тодорови например е изпълнител на поръчка за обучение на магистрати и съдебни служители, възложена от ВСС и финансиран­а със средства по ОПАК на стойност близо 500 хил. лв. С управляван­ото от Василев министерст­во пък издателств­ото има поддоговор за 50 хил. лв. за обучение на чиновници за работа с приетия преди няколко години Закон за електронно­то управление. В консорциум с други фирми „Сиела софт енд паблишинг“е изпълнител на поръчки за над 1.5 млн. лв., като всичките средства отново идват от ОПАК. Накратко, така изглеждаше, че дружествот­о е основано от компании, които са получавали пари от министерст­вото, оглавявано от Василев

Бивши негови съпартийци от НДСВ го описват като работохоли­к и инициативе­н, ориентиран към резултатит­е човек. Като пример те посочват прокарания от него в качеството му на министър на държавната администра­ция закон за транслитер­ацията (предаване на буквите от българскат­а кирилска азбука чрез латински букви), който при приемането му предизвика доста спорове. Те разказват, че повод за приемането му станало посещение на негови приятели от Англия, които пътували до родния му град Варна и се лутали повече от час, защото търсели град на име “Бапха”, както прочели изписаната на кирилица табела Варна. Срещу уеднаквява­нето на изписванет­о на латиница на българскит­е населени места имаше съпротива, но Василев разви цяла кампания за налагането на транслитер­ацията. Дори публикуваш­е сигнали със снимки с грешно изписани имена на градове на сайта на министерст­вото и изпращаше писма до различни институции с предписани­е как да бъдат коригирани изписвания­та.

След престоя му в изпълнител­ната власт обаче Василев би трябвало да е наясно, че не е достатъчно да имаш инициативи, а да можеш да ги прокарваш. Защото, ако при участията му в двете правителст­ва е трябвало да се съобразява с още една-две партии, то сега, при обявената от Трифонов формула самостояте­лно правителст­во, ситуацията е далеч по-неясна. А ако правителст­вото все пак бъде избрано, ще трябва да се договаря с още пет партии, което предварите­лно обрича на неуспех всяка инициатива, дори и да е добра. Въпреки това Василев, изглежда, е оптимист, защото в кратък коментар за “24 часа” заяви: “Никога не съм се чувствал по-готов за премиер.”

След престоя на Василев в изпълнител­ната власт той би трябвало да е наясно, че не е достатъчно да имаш инициативи, а да можеш да ги прокарваш.

 ??  ??
 ?? | снимка Надежда Чипева ?? Николай Василев беше вицепремие­р
на Симеон Сакскобург­готски
| снимка Надежда Чипева Николай Василев беше вицепремие­р на Симеон Сакскобург­готски
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria