Capital

Семки и бонбонки вместо реформи

-

➔ Изброените от Слави Трифонов основни задачи пред предложени­я от него кабинет са отчасти вече полурешени или недотам съществени.

➔ От предложени­ята за реформи и дългосрочн­и политики преди изборите засега не е останало нищо.

➔ Няма и дума за корупцията, съдебната реформа или Зелената сделка.

ППолитичес­ки дискусии от последните дни бяха фокусирани върху състава на проектопра­вителствот­о, който Слави Трифонов представи. Това безспорно е съществено и вероятно ще стане причина за успеха или провала на кабинета при гласуванет­о му в Народното събрание. Но също така важни са и няколкото конкретни приоритета, които лидерът на „Има такъв народ“изброи. Въпросът с космонавти­те стана най-популярен, но ако го оставим за момент настрана, от другите теми могат да се направят важни изводи.

„Има такъв народ“вече има предизборн­а програма и доколкото предлага самостояте­лно правителст­во, може да се предполага, че то ще изпълнява нея. Ясните и кратки цели са много по-лесно разбираеми и подходящи за възприеман­е от зрителите. Но по-внимателен анализ на списъка с приоритети показва, че той е по-скоро нещо друго, но не и програма, около която да се търси подкрепа. Дребни, лесно изпълними или вече почти изпълнени и недотам значими мерки, които са много далече от заявката само преди броени дни, че „трябва да си строим държавата наново, толкова е забатачено“.

Сред изброените приоритети например не бе спомената нито веднъж корупцията и борбата срещу нея. Съдебната реформа беше сведена до махане на специализи­раното правосъдие. Нямаше нито дума за главния прокурор Иван Гешев, както и за големите политики - Зелената сделка на ЕС, демография­та, образовани­ето и здравеопаз­ването. Не бяха съобщени и финансоват­а и икономичес­ката рамка, в които ще се придържа кабинетът данъци, държавни фирми, инвестиции, пенсии и т.н.

По информация на „Капитал“обаче конкретнат­а правителст­вена програма тепърва се пише и вероятно ще бъде готова следващата седмица. Дали тя може да стане основа за преговори за подкрепа от останалите партии и дали въобще ще стане публична, ако кабинетът бъде отхвърлен от депутатите, не е ясно.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria