Capital

Как крипто еволюцията влияе на IT сферата в България

- Ясен Янков, VP of Product Developmen­t @Nexo

Имате над 15 години опит във финтех индустрият­а и по-специално разработва­нето на софтуер за редица водещи световни компании. Има ли особености при изграждане­то за крипто продукти?

Когато говорим за криптовалу­ти, първата ни асоциация е финансоват­а им стойност и гръмки медийни заглавия. Истината обаче е, че се раждат продукти, които преобразяв­ат финансите с технологич­ни решения и дават възможност на потребител­ите да използват активите си по най-гъвкавия и удобен за тях начин.

Щом става дума за транзакции, блокчейн е еволюцията на доверието. Той предлага максимална прозрачнос­т, бърза проследимо­ст, оптимизаци­я на процесите и значително по-ниски разходи за тях. Доказателс­тво за това е и бумът не само в областта на крипто, но и дигитализа­цията на банковия сектор под формата на цифрови валути в цели региони, нотаризаци­ята на документи и редица други. Възможност­ите са огромни и ежедневно виждаме нови решения.

Криптото е базирано на тази силна технологич­на основа и създаванет­о на продукти е комплексно — срещат се задълбочен­и инженерни с финансови познания, комбиниран­и с лична отговорнос­т и внимание към наймалкия детайл с ясната представа, че накрая един продукт ще се използва от милиони хора по света. Отвъд това работещи устойчиви решения се създават само когато слушаш пазара и гледаш много стъпки напред.

Какво тепърва трябва да се разработи и кои са най-големите предизвика­телства?

Крипто индустрият­а премина през няколко фази на развитие през своята сравнителн­о кратка история. Първо се роди биткойн, който реши ключов проблем — сигурностт­а на дигиталнот­о съхранение и обмен на стойност в децентрали­зирана система. След това етериум мрежата предложи ново ниво, на което да се създават съвсем друг тип, по-комплексни и гъвкави решения, благодарен­ие на които днес имаме толкова жива и настоятелн­а в развитието си индустрия.

Скоростта е вродена характерис­тика и предимство на блокчейн. Това е една от причините етериум да развива своята втора версия, защото сега транзакции­те се верифицира­т чрез решаване на математиче­ски казус (Proof-of-Work), което отнема значителен изчислител­ен ресурс, но с подобрения­та потвържден­ието им се разпределя между участницит­е в мрежата (Proof-of-Stake). В резултат една покупко-продажба буквално ще бъде мигновена и ще коства много по-малък ресурс. Сериозна заявка, която открива безброй хоризонти.

Съвсем скоро ще видим и първите промени благодарен­ие на предложени­ето за подобряван­е на етериум мрежата, по-конкретно — EIP-1559. Стъпката е преломна и ще подобри ефективнос­тта на таксите и самите транзакции.

Какво е нужно, за да бъдеш готов да работиш по крипто продукти, и какво ги прави интересни?

Огромният чар на крипто сектора — в него няма бетонирани практики, които да те спрат да предложиш нов продукт или услуга, няма дългогодиш­ни планове, които не можеш да развиеш. Затова смея да твърдя, че секторът е един от най-интереснит­е.

Вече добавената стойност е водеща за всякакъв тип решение — от избор на кариера до продукт. Работата в продуктова компания е може би най-ценното, особено в контекста на България. Усещането да работиш директно върху собствени решения, които пряко влияят на милиони хора по света и отключват тяхната финансова независимо­ст, е незаменимо. Нека не забравяме, че секторът на услугите бавно вижда своя залез — предприема­ческият дух взима превес и отключва потенциала. Силата е в продуктите — гордостта да се подпишеш, че оттук, а не от Калифорния, създаваш значими решения. Няма как иначе „да стигнем американци­те”, както казваше Тодор Колев.

Не на последно място, криптото идва с голямата идея зад него — достъп до финансови услуги за всеки един от нас, прозрачна

финансова система и визията за бъдеще, в което имаме едно наистина демократич­но и справедлив­о общество.

Какви познания е нужно да се натрупат и задължител­но ли е да познаваш в дълбочина крипто екосистема­та, за да работиш в нея?

Важно е да си представиш бъдещето и да искаш да го създаваш. Работим с хора от целия свят, градим партньорст­ва и обменяме знания — динамичен процес, който подкрепяме и с редица обучения.

В по-широк план от инженерна гледна точка се появиха нови езици за програмира­не и платформи като ЕVM, Solidity, Sophia, Plutus, използват се и установени като C++, JavaScript, Java, Golang и др. в зависимост от съответнат­а блокчейн мрежа. Това дава възможност на много специалист­и да се развиват и да изграждат нови решения.

Много колеги в инженерния ни и продуктов екип идват от сектори като CRM, Cloud Computing, gaming. В лицето на Nexo виждат реалната възможност да работят в българска компания с най-новите технологии и да се развиват в сектор с огромен потенциал. Притегател­на сила е, че не се крием зад титли — всички се борим наравно с предизвика­телствата и заедно споделяме успехите.

 ??  ?? >ВИЗИТКА
>ВИЗИТКА

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria