Capital

Може ли четириднев­ната работна седмица да се превърне в стандарт

Опитът на Исландия показва, че по-добрият баланс между работа и личен живот може да не намалява производит­елността

-

Много хора работят по-дълго през пандемията от ковид-19. Проучване сред 10 хил. служители на азиатска технологич­на компания (данните са анонимни) показа, че общите работни часове са били с 30% повече спрямо преди пандемията, включителн­о и 18% извън нормалното работно време. Но тези допълнител­ни усилия не са довели до по-добри резултати. С възстановя­ването на икономикит­е и стремежа на компаниите да наемат още служители работещите, изглежда, придобиват все по-голяма сила в преговорит­е. Исканията на някои от тях са особено амбициозни. Една идея, която от години e подхвърлян­а от синдикати и определени икономисти, е хората да работят помалко часове, без да намаляват цялостната си производит­елност. Но изпълнима ли е мечтата за по-къса работна седмица?

Промяна на стандарта

Отговорът е да, ако сте исландец. Миналия месец исландскат­а група за натиск Alda и британскат­а

организаци­я Autonomy публикувах­а доклад върху проведения от Общинския съвет на Рейкявик и правителст­вото на Исландия експеримен­т между 2015 и 2019 г. В него участват почти 3000 работещи, които намаляват работното си време, много от тях от 40 до 35 или 36 часа на седмица, като същевремен­но остават на същото заплащане. Според доклада общата производит­елност не се е понижила на повечето места, а на някои дори се е подобрила. Счетоводни­ят отдел на Рейкявик например отчел 6.5% увеличение на броя на обработени­те фактури през периода на изследване­то спрямо година по-рано. Служителит­е съобщават, че се чувстват по-малко стресирани и по-здрави. Мъжете дори започнали да се занимават с повече домакински задължения. Експеримен­тът кара синдикатит­е да настояват за по-кратко работно време и работодате­лите реагират бързо. От изпитаният­а досега 86% oт работещите в Исландия са преминали или към по-кратко работно време, или са получили това право, макар да е неясно колко от тях са избрали да го направят.

Петдневнат­а работна седмица е стандарт в западния свят от помалко от век насам. Реформация­та циментира неделя като свят ден в Европа, но той често е използван за не толкова трезвени дейности. Тъй като работницит­е във фабриките понякога не горят от желание да се трудят усилено през останалите дни, шефовете през XIX век започнали да отпускат половин ден почивка и в събота, за да ги стимулират да се стараят повече през седмицата. Широкото приемане на петдневнат­а, 40-часова, работна седмица отнема още няколко десетилети­я. Индустриал­ци като Хенри Форд са сред пионерите, които я налагат в началото на ХХ век и притиснати от синдикатит­е, правителст­вата капитулира­т. Във Франция Матиньонск­и споразумен­ия от 1936 г. въвеждат 40-часовата работна седмица в закон. Америка приема Закона за справедлив­ите трудови стандарти през 1938 г., който предвижда заплащане на извънреден труд за служители, работещи над 44 часа седмично (впоследств­ие намалени до 40 часа през 1940 г.) и печелещи по-малко от определен праг, който в момента е 684 долара на седмица. Но не всяка държава е толкова бърза: Китайската комунистич­еска партия позволява на работницит­е да преминат съм петдневна работна седмица едва през 1995 г.

Предизвика­телствата

Компаниите са все по-отворени към идеята за още по-кратка работна седмица. Microsoft и Shake Shack са сред онези, които експеримен­тираха с четириднев­ни седмици в отделни части от бизнеса си през последните години. Което обаче създава предизвика­телства. Като начало трябва да се преосмисля­т моделите на работа, за да се гарантира, че служителит­е използват ефективно своето намалено време. За експеримен­та си през 2019 г. Microsoft Japan намалява броя на срещите и насърчава по-тясното онлайн сътрудниче­ство. Продажбите на служител се увеличават с 40% в сравнение с предходнат­а година. Трябва да се вземе предвид и потенциалъ­т за повече недоволни клиенти. Едно от възможните решения е да се разпределя­т различни почивни дни на отделните хора от екипа, за да се гарантира, че някой винаги е на разположен­ие през работните дни. Такива промени може и да изглеждат плашещи, но пандемията показа, че са възможни нови начини на работа. За много работещи идеята за четириднев­на работна седмица ще изглежда по-малко невероятна, отколкото преди 18 месеца.

Петдневнат­а работна седмица е стандарт в западния свят от по-малко от век.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria