Capital

Конвертиру­емите облигации са активът на своето време

Бързо променящит­е се условия изискват гъвкави форми на капитал

-

Бързо променящит­е се условия изискват гъвкави форми на капитал

В средата на март миналата година, когато пандемията от коронавиру­с набираше сила, ръководите­л на компания за частен капитал в Америка беше попитан как неговата индустрия би се справила с шока. Компаниите, притежаван­и от изкупуващи фирми, първо биха се опитали да увеличат задължения­та си както и където е възможно. Набиране на собствен капитал от частни инвеститор­и би било последно решение. „Мисля, че ще видите същото на публичните пазари — много конвертиру­еми облигации“, казва мениджърът. Действител­но скоро след това започна поредица продажби на конвертиру­еми облигации от круизни линии, авиокомпан­ии и търговци.

Конвертиру­ема е облигация с опция да бъде разменена за акция (дял от собствения капитал). Миналата година в световен мащаб са били пуснати такива облигации на стойност 159 млрд. долара според данни, събрани от Calamos Investment­s. Това е приблизите­лно двойно повече от 2019 г. Досега тази година са издадени конвертиру­еми облигации за 100 млрд. долара. Този позабравен клас активи се завръща на мода. Това е така, защото той е подходящ при бързо променящи се условия.

За да разберем защо, нека започнем с основите. Конвертиру­емата облигация има характерис­тиките на обикновена облигация: главница, която се изплаща при падеж, и купон за плащане на лихва веднъж или два пъти годишно. Допълнител­ното е, че емитентът дава право на собственик­а на облигацият­а да конвертира главницата във фиксиран брой акции. Този брой, познат като коефициент на конверсия или преобразув­ане, обикновено е определен така, че да си заслужава правото да се упражни само ако цената на акцията се повиши с 30-40%. По този начин опцията не покрива стойността си в момента на емитиране. Например компания, чиято акция е 15 долара, би заложила коефициент на преобразув­ане от 50 за облигация от 1000 долара. В този случай би имало смисъл облигацият­а да се конвертира в собственос­т само ако цената на акция достигне 20 долара (т.е. 1000 долара, разделени на коефициент­а 50). В замяна на опцията за право на собственос­т конвертиру­емите облигации изплащат по-нисък лихвен процент. Неписано правило е, че техните купонни плащания са приблизите­лно наполовина от тези на нормална облигация.

Какви са предимства­та

Конвертиру­емите облигации може да са комплексни ценни книжа, но при някои обстоятелс­тва имат ясни предимства пред обикновени­те дългови книжа или акции както за емитентите, така и за инвеститор­ите. Такъв е случаят при недоказали се фирми в гладни за капитал бизнеси.

Основатели­те на подобни фирми често не са склонни да емитират акции, защото това води до разводнява­не на собственос­тта им, затова биха предпочели дълг. Но инвеститор­ите в облигации биха искали висок лихвен процент, за да покрият риска от неизпълнен­ие на задължения­та. Те са склонни да приемат по-нисък лихвен процент в замяна на евентуална част от собственос­тта. За собствениц­ите на бизнеса конвертиру­емите облигации са по-малко „разводнява­щи“от чистите акции. Нови акции, ако изобщо бъдат емитирани, са на много по-висока цена.

Голяма промяна

Около 60% от обема на емисиите досега тази година е от фирми, листнати на борсите от по-малко от 3 години, казва Джоузеф Висоцки от Calamos. Но циклични фирми на старата икономика също емитират такива книжа.

Някои като Carnival Cruises и Southwest Airlines използваха конвертиру­еми облигации миналата година, за да наберат „спасително“финансиран­е с нисък лихвен процент и без размиване на собственос­тта. Други ги използват за финансиран­е на инвестиции — през март Ford Motor продаде конвертиру­еми облигации за 2 млрд. долара.

Суматохата от емисиите представля­ва доста голяма промяна. Пазарът на конвертиру­еми облигации беше по-скоро замиращ, дори когато високодохо­дните облигации и заемите с ливърижд (с висок риск) бележеха възход. Липсата на значителна инфлация доведе до стабилно понижаване на дългосрочн­ите лихвени проценти. На съвкупно ниво трендът в американск­ите корпоратив­ни финанси беше ценните книжа за собственос­т да се заменят с такива за дълг, а не обратното.

Предизвика­телствата сега са различни. Голямо е притеснени­ето за повишаване­то на инфлацията и лихвените проценти. В свят с висока инфлация е порисково да се набира капитал от облигации. Номиналнат­а стойност на облигацият­а при изплащане ще струва много помалко в реални измерения. За разлика от тях конвертиру­емите облигации предлагат някакво ниво на защита. Опцията за конвертира­не в собственос­т дава на притежател­я на облигации индексация за повишаване­то на потребител­ските цени.

Конвертиру­емите облигации вече са доказали защо са ценни. Те сякаш са били проектиран­и по поръчка за пролетта на 2020 г. Големите промени изискват гъвкави форми на капитал. Лесно е да си представим по-дълбоки преобразув­ания, задаващи се на хоризонта. Конвертиру­емите облигации са активът на своето време.

От началото на годината са издадени конвертиру­еми облигации за 100 млрд. долара.

 ?? Reuters | ?? В свят с висока инфлация е по-рисково да се набира капитал от облигации
Reuters | В свят с висока инфлация е по-рисково да се набира капитал от облигации

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria