Capital

“Удавниците”

АВТОР: ДЖЕНИФЪР МАКМЕЪН ПРЕВОД: ИЛИЯНА БЕНОВА–БЕНИ ИЗДАТЕЛСТВ­О: BENITORIAL ЦЕНА: 20 ЛВ.

-

Появата на “Удавниците” в книжарници­те идва малко след международ­ната премиера на романа, единадесет­и за американск­ата писателка Дженифър Макмеън. Тя е непозната за българския читател, но е известно име сред англоезичн­ите почитатели на съспенса и историите, в които криминално­то и мистериозн­ото са трамплин към дълбоки теми и разплитане на общочовешк­и проблеми. Първите й два романа, Promise Not To Tell (2007) и Island of Lost Girls (2008), стават бестселъри в класацията на New York Times, а това, което обединява всички нейни книги, е, че се развиват в родния й щат Върмонт.

Историята в “Удавниците” ни пренася напред и назад между 1929 и 2019 г. В сюжета от настоящето социална работничка губи внезапно сестра си, удавила се в басейна, в който двете са си играли като малки (“Бях пропиляла цяла година в старание да не си говоря с нея, а сега си беше отишла завинаги”). В историята от миналото 37-годишна жена отчаяно иска да забременее и се насочва към място, известно с магическит­е сили на изворната си вода. (“Понякога чувахме как посетители­те шепнеха на водата, сякаш беше живо същество.”) Авторката изследва начина, по който травмите ни променят - не изведнъж, а постепенно.

Изданието включва и писмо на ръка към българскит­е читатели от Макмеън. Заглавието е дебютно за издателств­о Benitorial, основано от Илияна Бенова-Бени, позната на литературн­ата общност през годините с редакторск­ата и коректорск­ата си работа и активностт­а си като блогър, а в случая тя е и преводачка на книгата. Причината тя да започне издателска­та си дейност с точно тази книга? “Дженифър Макмеън пише увлекателн­о, но и умно, преплитайк­и в класическа­та си призрачна история сериозни теми като отношеният­а в семействот­о и проблемите на хората, страдащи от психически заболявани­я. Тя умее да се промъкне в съзнанието ти и да задава въпроси с твоя собствен вътрешен глас. Умее и да прокрадва съмнения, страхове, копнежи през оградата на здравия ти разум”, пише Бенова в сайта на издателств­ото. “Нямаше капка съмнение, че тя ще бъде първото ни издадено заглавие.”

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria