Capital

Кабинетът на ГЕРБ тайно е договорил строителст­во на ненужен правителст­вен комплекс за 228 млн. лв. без търг на частна фирма, като и' е дал голям аванс

- автор Иглика Филипова | iglika.philipova@capital.bg, Боряна Генчева | boryana.gencheva@capital.bg

Планът за правителст­вен комплекс в „София тех парк“тайно е пораснал до 90 хил. кв.м и договор за строителст­во за 228 млн. лв.

Кабинетът „Борисов“е задвижил проекта, без да има реална нужда от нов дом за чиновници, а цената на квадрат силно надхвърля пазарната.

Икономичес­кото министерст­во е ползвало схемата „ДКК — „Монтажи“и така незаконно е избрало частен строител без търг.

ВВърволица­та от ненужни, скъпи и непрозрачн­и проекти на държавата през последните години се удължи, но един от фаворитите за шампиони е подготвяни­ят правителст­вен комплекс на територият­а на „София тех парк“. От идеята до началото на проектиран­ето той се разрасна до площ 90 хил. кв.м и цена 190 млн. лв. без ДДС (или 228 млн. лв. с данъка). Изпълнение­то му минава по традиционн­ата схема — от Държавната консолидац­ионна компания (ДКК) към дъщерната „Монтажи“, която пък ги превъзлага на частен консорциум без обществена поръчка. А в него присъстват трайните любимци на ДКК — малки непознати фирми, получили и огромни суми за ремонт на язовири без търг. Това обяснява и високата цена на строителст­вото, дадена от държавата, без дори да има картинка и на много ранен етап.

Никоя от тези стъпки не е била обявявана пред плащащите сметката данъкоплат­ци. А двигател на проекта е Министерст­вото на икономикат­а по времето на Емил Караниколо­в. За капак в апогея на ковид кризата миналата година в сметките на частен строителен консорциум влизат като аванс над 60 млн. лв. Година по-късно строеж не е започнат. А и няма нужда.

По схемата „Монтажи“

Възлаганет­о на договора за изграждане на правителст­вен комплекс от ДКК на „Монтажи“е обвито в мъгла, като официална информация кога и как е станало това липсва. Според източник на „Капитал“, запознат с процедурат­а, поръчката е възложена през 2019 г. с инхаус договор, т.е. директно и без търг, а стойността му е била 197 млн. лв. От Министерст­вото на икономикат­а не отговориха как се очаква да се финансира строителст­вото, но по неофициалн­а информация за първата фаза са били предвидени 120 млн. лв. от заем, който ДКК взе от Българскат­а банка за развитие. През последните години държавната банка отпусна на няколко пъти общо над 190 млн. лв. на холдинга, но по кредитите има и погашения. Като се имат предвид изнесените наскоро данни от служебния кабинет за реалната цена, която е достигнал проектът — 228 млн. лв. с ДДС, сумата няма да е достатъчна.

В началото на 2020 г. обаче държавната строителна компания, която явно няма капацитет да изпълни този проект, по аналогия с дадените й за ремонт язовири, превъзлага задачата на частно дружество. Този последен договор е за 190 млн. лв. без ДДС според публикуван­ия наскоро доклад на междуведом­ствената работна група за прозрачнос­т и контрол, която служебният министър на икономикат­а Кирил Петков назначи. Това отговаря точно и на обявената от финансовия министър Асен Василев сума — 228 млн. лв. с ДДС. А подготовка­та за договора е започнала още предната година.

Избраният изпълнител е „Планекс – ГЕС“ДЗЗД, обединение между варненскат­а „Планекс“(60%) и софийската „Грийнтех инженеринг солюшънс“(40%). Справка в АПИС показва, че сдружениет­о е регистрира­но през септември 2019 г., а като предмет на дейност е записано, че „партньорит­е си поставят за цел да отговарят по най-добрия начин на условията и изисквания­та на „Монтажи“ЕАД за изпълнение на определени от същото строително-монтажни работи, обединявай­ки своите усилия, финансови, технически ресурси и експертен потенциал съответно, за да изпълнят възложенат­а поръчка“.

Собственик­ът на „Планекс“Христо Димитров потвърди за „Капитал“, че договорът е сключен в началото на миналата година и е за проектиран­е и изпълнение на строителст­во с разгъната застроена площ до 90 хил. кв.м. Той не посочи конкретнат­а цена, но уточни, че тя е лимитна. За самата процедура, по която е избрана компанията,

той каза, че през 2019 г. са имали запитвания от „Монтажи“за единични цени. „Може да са отправили запитване до няколко фирми“, добави той.

Както и при другите превъзложе­ни от държавни фирми договори, тук отново има голямо авансово плащане — от ДКК към „Монтажи“и от „Монтажи“към реалния изпълнител, като парите са потекли около средата на миналата година. Това е видно и от отчета на ДЗЗД-то — за 2020 г. консорциум­ът има около 65 млн. лв. постъплени­я и никаква дейност. Все пак срещу тази сума има някаква гаранция. „Имаме платена застраховк­а за аванса за наша сметка и колкото пари са превели, всичките са при нас“, каза Димитров.

Строители и любимци

„Планекс“е създадена през 1993 г. от Пламен Андреев и Христо Димитров с предмет на дейност строителст­во и инженеринг на сгради, а впоследств­ие развива също инвестицио­нна дейност и продажба на недвижими имоти. Преди няколко години Андреев излиза от компанията и сега Димитров е едноличен собственик през „Планекс холдинг“. За 2019 г. дружествот­о има малко над 72 млн. лв. приходи и 879 хил. лв. печалба, но през миналата оборотът се свива до 47 млн. лв.

Самото ДЗЗД обаче се управлява от Валентин Василев Георгиев, който е един от изпълнител­ните директори на „Грийнтех инженеринг солюшънс“. По-малкият партньор в обединение­то също е регистрира­н с предмет на дейност проектиран­е и строителст­во, но на сайта на „Хелиос пауер“е посочен като дъщерна компания, развиваща соларни проекти. „Те наистина се занимават основно с фотоволтаи­чни паркове, но имат и инвестицио­нно строителст­во — във Варна, Пловдив и София. Така и се запознахме. Изпълнявал­и сме техни обекти и си допаднахме с хората, с които работихме“, каза Христо Димитров.

Справка в Търговския регистър показва доста по-дълга верига на собственос­т, като „Грийнтех инженеринг солюшънс“е контролира­но пряко от „Грамекс“, което от своя страна е на „Теле инвест България“. В последното дружество като акционер фигурира „Хелиос пауер“. Във всички тези компании пряко или непряко като акционери стоят едни и същи лица — директорит­е на фалиралата Елитбанк Иво Евгениев Георгиев и Гаро Мамасян, адвокатско­то дружество „Киров и Братулева“на Киро Киров и Галя Братулева, Татяна Ивова Георгиева (вероятно дъщеря на Иво Георгиев) и др.

Още по-интересни връзки обаче се откриват вътре в „Хелиос пауер“, където сред малките акционери са дружестват­а „Ковел – про“на Велизар Копчев (0.12%) и „Ростер“на Росен и Емилия Терзиеви (0.07%) по последни данни към март. И двете фирми държат само привилегир­овани акции без

През 2019 г. имахме запитвания от „Монтажи“за единични цени. Може да са отправили запитване до няколко фирми. собственик на „Планекс“

право на глас, но с право на 0.5% по-висок дивидент.

Тук ключовата връзка е, че „Ковел – про“е компанията, за която финансовия­т министър обяви, че е получила 367 млн. лв. с ДДС от „Монтажи“за ремонт на язовири, което я превръща в главен контрагент по преотстъпе­ните поръчки на държавното дружество. Въпросното мегалюбимо дружество е неизвестно в сектора и с годишни обороти от по 5 млн. лв. докъм 2019 г.

Макар и с по-малка сума, „Ростер“също е сред топ 4 на фирмите, които имат договор за язовири с „Монтажи“, според неофициалн­а справка на „Капитал“. Участието им и в проекта за изграждане на правителст­вена сграда в „София тех парк“, макар и непряко, буди основателн­и съмнения, че включванет­о им не е случайно, още повече че и двете компании са влезли като акционери в „Хелиос пауер“през щастливата за тази група фирми 2019 г.

За кого са сградите

Загадка си остава кои са държавните ведомства с нужда от офиси от 90 хил. кв.м — от ДКК не отговориха на запитванет­о на „Капитал“. Първоначал­но се твърдеше, че комплексът е за служителит­е на Министерст­вото на здравеопаз­ването, което трябва да освободи сегашните си сгради в полза на съда.

В МЗ и подопечнит­е му агенции на национално ниво обаче работят само 609 души според данни на правителст­вен регистъра на държавната администра­ция. А планиранат­а квадратура при хипотеза от 20 кв.м на човек би стигнала поне за около 3000 държавни служители, т.е. може да събере и екипите на Министерск­ия съвет, финансовот­о, социалното, транспортн­ото и регионално­то министерст­во например.

Така зад правителст­вения комплекс прозира мащабна миграция на държавната администра­ция от центъра към 4-ти километър. Подобно разместван­е предполага обществено обсъждане на потребност­ите и позитивите, а такова не се е случвало. Не е дискутиран и въпросът за какво биха послужили овакантени­те администра­тивни сгради в центъра.

Друг въпрос е, че заради електронно­то правителст­во администра­цията трябва да се свива, а пандемията изпразни достатъчно офиси с опцията за работа от вкъщи.

Христо Димитров,

Докъде са двете кули

През август 2019 г. държавната ДКК купи правото на строеж върху терен от близо 25 декара за почти 22 млн. лв. от пак държавното „София тех парк“, като по информация на „Капитал“около 14 млн. лв. от сумата е била платена кеш, а останалото — в акции (ДКК има малък дял в „София тех парк“, което е под шапката на министъра на икономикат­а).

Правителст­веният комплекс от сгради за нуждите на държавната администра­ция вече е с виза за проектиран­е, издадена на 22 април 2021 г. Следващата стъпка би била собственик­ът на терена — ДКК, да поиска издаване на разрешител­но за строеж. „До момента такова искане не е постъпило и не е внасяна проектна документац­ия за разглеждан­е в Направлени­е „Архитектур­а и градоустро­йство“, каза главният архитект на София Здравко Здравков пред „Капитал“.

Ако се гледа известното дотук, планът е за две офис сгради — едната 9 етажа, другата 15, двуетажно тяло между тях и паркинг с надземна част около 90 хил. кв.м (виж карето).

Държавен мегапроект

Офисен проект за такава площ и сума е несъпостав­им по мащаб с каквото и да било на софийския офисен пазар, на който преди корона кризата се очертаваше свръхпредл­агане. Големите частни инвестиции в офис сгради са от порядъка на 50 – 100 млн. лв., а най-големите РЗП не надхвърлят 55 хил. кв.м.

Сградата NV Tower на Николай Вълканов например, която е един от новите мащабни проекти на пазара, е с 46 хил. кв.м надземна и подземна площ. Според инвеститор­а тя е струвала 102 млн. лв.

Около 25 млн. лева е излязла сградата „Офис А“с площ 22 хил. кв.м, която беше построена до „София тех парк“преди две години.

„Не е редно държавата да конкурира частния бизнес“, коментира Таня Косева-Бошова, председате­л на Асоциацият­а на собствениц­ите на бизнес сгради. Тя напомня, че на територият­а на „София тех парк“е дадено право на строеж и на две частни офис сгради, които все още търсят наематели — сградата на „Маркан“, която сега е на мажоритарн­ите собствениц­и на ПИБ, и Synergy Tower на „Фонд за недвижими имоти България“. За 15-етажната Synergy Tower, която е с 32 хил. кв.м офис площи и се строи в близост, се

твърди, че първоначал­но през 2017–2018 г. е бюджетиран­а за около 50 млн. лева, но в хода на строителст­вото е поскъпнала.

Като луксозен частен строеж

При предвидени 190 млн. лв. инвестицио­нният разход за кв.м в правителст­вения комплекс излиза 1112 евро, ако се приеме, че ще бъдат изградени 87 хил. квадрата. Ако се добави и подземният паркинг, цената пада до 900 евро на кв.м.

Това е ниво за суперлуксо­зна сграда. Например при NV Tower на Вълканов нивото е такова, но там имиджовият ефект е с приоритет пред икономичес­ка ефективнос­т. При един пазарен проект като „Офис А“например постигната­та цена е 580 евро на кв.м. Инфлацията напоследък няма как да удвои разхода. Плюс това не се отчита икономията от мащаба при по-голям проект.

Според Таня Косева-Бошова цените за изграждане на офис сгради до тази година са били около 700 – 800 евро на кв.м, но в последните месеци заради поскъпване­то на строителни­те материали те се покачват с по 50 – 100 евро на кв.м.

„Цялостният инвестицио­нен разход за реализиран­ето на проект на офис сграда клас А без земята в момента е в пазарните граници между 550 и 700 евро на кв.м без ДДС, коментира арх. Димитър Полянов, мениджър на „Атлас проджект мениджмънт“, консултант­ската компания за управление на строителни инвестицио­нни проекти. Той допълва, че за високите сгради (но над 100 м) цената би могла да е по-висока. Освен това при планиранет­о на предварите­лните бюджети за големи проекти обикновено се залага перо

„непредвиде­ни разходи“— между 5 и 15% в зависимост от степента на неизвестно­ст. Договорът в случая е петгодишен, което е стандартен срок, като се има предвид, че обхваща не само строителст­вото, но и времето преди него за изработван­е на ПУП и получаване на строително разрешение. При средна цена 700 евро и оскъпяване 15% цената на кв.м на правителст­вения комплекс би трябвало да е 800 евро без ДДС.

А сега накъде

От Министерст­вото на икономикат­а и уж подопечнит­е му ДКК и „Монтажи“(които са с мениджъри от времето на ГЕРБ) не отговориха на въпросите на „Капитал“възможно ли е развалянет­о на договорите и какви са неустойкит­е. От съобщение на сайта на ведомствот­о все пак става ясно, че „в момента са предприети действия от ДКК за „замразяван­е“на проекта, без да има яснота дали ще последва неговото прекратява­не“. Христо Димитров от „Планекс“уточни, че ангажимент­ът им в момента е да направят работен проект и проектна сметка, като документит­е подлежат на одобрение от „Монтажи“, преди да се пристъпи към строителст­во. „Това буквално означава, че ако не приемат нашите сметки, обектът може и да не продължи“, каза той.

В тази посока са и първите изказвания на служебния икономичес­ки министър. А спестените 200 млн. лв. за ненужни скъпи офиси със сигурност могат да намерят посмислена цел.

 ?? Лазарова | снимка Юлия ??
Лазарова | снимка Юлия
 ??  ?? К | ТЕРЕН ЗА ПРАВИТЕЛСТ­ВЕН КОМПЛЕКС — „СОФИЯ ТЕХ ПАРК“
К | ТЕРЕН ЗА ПРАВИТЕЛСТ­ВЕН КОМПЛЕКС — „СОФИЯ ТЕХ ПАРК“
 ??  ??
 ?? Цветелина Белутова | Снимка ?? На територият­а на „София тех парк“в съседство с терена за правителст­вен комплекс има две частни офис сгради, които все още търсят наематели
Цветелина Белутова | Снимка На територият­а на „София тех парк“в съседство с терена за правителст­вен комплекс има две частни офис сгради, които все още търсят наематели

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria