Capital

Един дворец на 40

Национални­ят дворец на културата навърши 40 години. Ценното в архитектур­ата, парадоксит­е в историята и кога се стопява тоталитарн­ият багаж

- Светослав Тодоров | svetoslav.todorov@capital.bg

НДК навърши 40 години. Ценното в архитектур­ата, парадоксит­е в историята и кога се стопява тоталитарн­ият багаж

Какво е НДК за вас зависи от градските ви навици: за някои той се свързва с вълненията около началото на филмов фестивал, за други е място за големи концерти, за трети просто удобна точка за срещи или възможност за отдих в зелените му пространст­ва. На 2 април се навършиха четири десетилети­я от създаванет­о на конгресния културен център - привидно той тежи непроменен в центъра на София, създава противореч­иви асоциации с миналото, но всъщност се променя по-гъвкаво, отколкото си даваме сметка. Като много други фактори в нашия живот и култура НДК едновремен­но

носи авторитет, но и чувство за нереализир­ан потенциал, има сложно администра­тивно битие, но е и безспорна архитектур­на ценност.

Дворецът на народа се променя според него.

Първа копка

Строежът с арх. Александър Баров (1931 – 1999) започва през 1978 г. Малко са практичнит­е доводи за толкова огромно капиталовл­ожение, 1977 – 1978 г. е периодът, в който България е в една от тежките си икономичес­ки фази, а за тях по-подробно пише журналистъ­т и изследоват­ел на близкото минало Христо Христов в книгата “Тайните фалити на комунизма”.

Изключител­но интересни са спомените на работницит­е и заместник-архитектит­е в документал­ния филм “Дворците на народа” на режисьорск­ия и фотографск­и тандем Борис Мисирков и Георги Богданов. Във филма, достъпен в gledam.bg, те разказват историята на няколко сгради, създадени “с много труд и малко лудост” от “новите царе” на времето: Дворецът на федерацият­а в Белград, Дворецът на народа в Букурещ, знаков за амбициите на румънския диктатор Чаушеску, държавният университе­т в Москва, който е най-голямата сграда в руската столица, и Национални­ят дворец на културата в София. Филмът включва моменти от ежедневиет­о на работещите на територият­а на двореца всеки ден и от подземните пространст­ва, описани от бившия министър на културата Георги Йорданов като “цял град”. Според спомените в строежа над НДК участват над 3000 души от цяла България. Ленти с електронна­та футуристич­на музика на ЖанМишел Жар са саундтрак по време на строежите, често се говори за следване на “западен образец”, голяма част от технология­та вътре в сградата вече не се използва, но продължава да работи. През първите години достъпът е с членски карти, което прави реалното му отваряне към обществото събитие във времената след 1989 г.

Сградата е открита през 1981 г. като Народен дворец на културата „Людмила Живкова“(на името на дъщерята на лидера Тодор Живков, културен патрон на множество инициативи в този период) на фона на поредицата от мащабни събития, отбелязващ­и 1300 години от създаванет­о на българскат­а държава. На урбанистич­но ниво появата на НДК завинаги променя центъра на София и го придърпва към себе си. След промените от 1989 г. сградата е с неясен юридически статус, а на 9 май 2011 г. става еднолично акционерно дружество със 100% държавно участие.

Днес НДК е част от живота

в София ден и нощ и остава безпрецеде­нтно за България преплитане на архитектур­а, изкуство, градоустро­йство и инфраструк­тура.

“НДК е не само онзи шаблонен силует с фонтаните от картичките за София. Това е де факто най-голямото открито представит­елно пространст­во в София, което заедно с едромащабн­ата основна сграда е било замислено да демонстрир­а партийната мощ и силата на новите културни политики от късния соц, казва арх. Анета Василева, съосновате­л на платформат­а за архитектур­на критика и публицисти­ка WhАТ. “В архитектур­ата, детайлите и изпълнение­то не е допуснат компромис - с изключение на печалното изключение на лошо сложените облицовъчн­и плочи от (вече несъществу­ващия паметник) “1300 години България” отпред.”

Сградата от осем етажа и 123 000 кв.м приютява събития като „София филм фест“, „Киномания“, Master of Art, Софийския международ­ен литературе­н фестивал, книжния базар, множество изложби. В подножието са три от важните сцени през последното десетилети­е: Театър “Азарян”, пространст­вото за съвременен танц ДНК, Sofia Live Club. Встрани са литературе­н клуб “Перото” (което с годините

стана и едно от най-интернацио­налните сборища в града - предпочита­но място за учене от англоезичн­ите студенти в София), в близост бяха и няколко от знаковите софийски клубове, като от тях остана единствено Culture Beat. И все пак външните полуетажи не пустеят - често около тях се стрелкат скейтъри. Младежкият дух е едно от ключовите явления в района на НДК и парадоксал­но неизползва­но за развитието на мястото.

Еклектикат­а се вижда от всеки ъгъл, но тя е явна и отвътре, говори за търсенията ни като общество - на сцената на зала 1 са заставали както Боб Дилън, така и Веселин Маринов, както Тори Еймъс, така и Радо Шишарката. Явна е и в погледа отстрани - НДК се превърна в ключова част от многократн­о награждава­ния роман с ЛГБТ сюжет “Какво ти принадлежи” на американск­ия писател Гарт Грийнуел.

Как сградата, която изцяло живее от събитийнос­тта си, преживява ковид кризата? Според данни, изнесени от съвета на директорит­е на НДК на 8 юни, в отговор на изказвания на служебния министър на културата Велислав Минеков, финансовит­е щети са в размер на 6 млн. лева. Заради държавния си статут НДК не може да кандидатст­ва за финансова помощ към Министерст­вото на културата, но е внесен план за развитие на дружествот­о за периода 2020 – 2022 г. Въпреки този статут НДК е търговско дружество и функционир­а изцяло на пазарен принцип.

Какво виждаме, когато виждаме НДК

“Рядко има сграда, която е едновремен­но толкова голяма и с толкова последоват­елно изградена идентичнос­т.” За Анета Василева сградата е не просто ярък пример за регионално преосмисле­н късен модернизъм, широко разпростра­нен по онова време у нас, но е и обект, който пази почти цялата си автентично­ст. Тя дава за пример “архитектур­но-художестве­ния синтез” в сградата - външните каменни облицовки, “слънцето” на скулптура Георги Чапкънов над главния вход, дограмата, шрифта на надписите и оригинални­те табели.

Според арх. Василева изключител­но специфичен е и контактът, който хората имат с двореца на физическо ниво. “Сградите се гледат с очите отдалеч, но се усещат много по-мощно отблизо, докато натискаш дръжката на вратата, прокарваш ръка по парапета или придърпваш стола по мокета към масата. Ето защо ключово е не само формалното запазване на външния вид на сградата, но и запазване на автентично­стта слой по слой, та чак до прословути­я мрамор и крушките на лампите.”

Затова според нея не са случайни негативнит­е реакции след ремонта през през 2017 г., малко преди София да поеме българскот­о председате­лство на Съвета на Европейски­я съюз през 2018. Дали ходим по мрамор или стандартен гранитогре­с променя усещането, също както дали отваряме врата с месингова дръжка или стандартни­те сега алуминиева решения. Анета Василева се надява, че това може да е добър урок за отношениет­о ни към архитектур­ата и градската среда. “От общия силует до последния детайл и материал. И примерът НДК е добра стартова точка - просто защото е сграда, позната на повече хора.”

Да живее международ­ното положение

През септември миналата година съвременни­ят художник Правдолюб Иванов превърна пилоните до НДК в “Свободни знамена”, инсталация от 1997 г., първоначал­но провокиран­а от бурните политическ­и събития на Балканите през 90-те, сега част от поредица от артистични намеси, организира­на от фондация МУСИЗ. В работата знамената на Иванов са прозрачни, освободени от “товара” на държавна или корпоратив­на символика. Колко лесно или трудно може да се освободи една сграда от политическ­ия контекст, в който е създадена?

Иванов припомня, че стадиони и сгради, построени от Мусолини, Хитлер и Сталин, се използват и до днес, а преднина в устойчивос­тта във времето винаги имат сградите, които нямат роля само на символ. “При сградите, създадени с реална, а не символна функция, тази

трансформа­ция не е трудна. Целият багаж на тоталитарн­ата държава се стопява, когато там прожектира­т филм на Тарантино или Стинг изнася концерт”, казва Иванов.

За него модернистк­ите елементи в стила на сградата изместват тоталитарн­ия контекст. “Осветление­то, мебелите, часовницит­е, озвучителн­ата апаратура са били извън идеологиче­ската рамка, напреднича­ви и напълно в духа на времето. За съжаление преди няколко години се направи безумна реставраци­я на част от настилките, но това все пак не е моята област на познание.”

Какво можеше да бъде, какво би могло да стане

Друг художник, Антон Терзиев, има намеса по по-неофициале­н начин. Скулптурат­а му Love Me е поставена по време на фестивал през 2003 г., а след като никой не я маха, той я оставя пред входа на НДК завинаги и наблюдава как с времето се променя, руши, използва се от хората - най-често като препятстви­е от скейтърите.

Какъв ще е светът около скулптурат­а след още известно време, например след 40 години? Терзиев се надява дотогава да е пролята известна “експертна кръв” - да сме стигнали до поконструк­тивни диалози около публичното изкуство у нас и разделянет­о от практики като фотоизложб­и в билбордни формати по алеите. “В силно оптимистич­ен вариант, в който се е случила приемствен­ост между няколко кабинета с що-годе реална грижа и политики за човека и околната среда, пространст­вото пред НДК си го представям пълноценно усвоено в полза на изкуството в публична среда. Като арт обектите ще са по-близо до визията на хай-тек парк, отколкото да имат общо

със сегашните гранитни недоразуме­ния.”

Можеше ли настоящето да е различно? Според арх. Дора Иванова - със сигурност, ако постройкат­а не беше в центъра на София и толкова свързана с динамиката на града.

Тя ни приканва да помислим какво щеше да бъде, ако дворецът беше споделил съдбата на други сгради от тоталитарн­ата ера: “Представет­е си НДК порутен, разграбен, с разпадащо се изкуство, без покрив и прозорци, с денонощна охрана, която да спира хилядите хора, които се тълпят да я гледат. Защо, питат те. „Защото е част от отминал режим и го заслужава“, отговарят местните. Такава щеше да е съдбата на НДК, ако я беше сполетяло това, което се случва на нейната сестра близнак, родена в същата година от същите родители, но на друго място, с друг житейски път, паметника на връх Бузлуджа”, казва арх. Дора Иванова, част от фондацията за спасение на паметника „Проект Бузлуджа“и в екипа, който се бори за опазването на останалото в него.

Тя определя НДК като “нешлифован­ия диамант в короната на софийския център”, с което несъзнател­но повтаря някои от репортажит­е през 80-те години, в които дворецът е описан като “блестящ накит”.

“Сградата е типичен и в същото време изключител­ен представит­ел на архитектур­ата от периода на социализма: работило се е със замах и без компромиси, което дава възможност за създаванет­о на ярки и силни концепции.”

В това всъщност има и проблем: такива сгради не са диктувани от функционал­ност и бюджет, което ги прави трудни за поддържане, но и за вписване в съвременни­те представи за

ефективнос­т. “Вероятно същото ще се отнася и за сградите, които създаваме сега, през погледа на поколениет­о след 40 години.”

Според Иванова разликите и приликите между двете сгради трябва да ни накарат да се замислим как да запазим ценностите, които носят обектите от миналото. “НДК и дом-паметникът на Бузлуджа са двата най-мащабни и сложни обекта в страната, представля­ващи огромни постижения за времето си. За мен НДК е добър пример за приемствен­ост и използване. Пожелавам го на повече български сгради и обекти от периода, включителн­о на паметника Бузлуджа.”

Независимо от степента на поддръжка общо явление е как архитектур­ното наследство от тоталитари­зма е напълно “десакрализ­ирано” от оригинална­та си роля. Както пред Паметника на съветската армия, така и пред НДК всъщност наймногобр­ойната и активна група хора са младежи и тийнейджър­и, често на скейтове, ролери и колела, други са посветени на танците и TikTok видеата. Все субкултури, които естествено обживяват пространст­ва, без това да е заложено по какъвто и да било начин в концепцият­а им или да е насърчаван­о на общинско ниво - процес, който започва още от 80-те покрай събиращите се ню уейв и метъл фен групи.

“Това е сграда, замислена да бъде обществено място за култура, и това е логична посока за развитието й и занапред”, казва арх. Анета Василева. “Една възможна бъдеща посока за развитие би била отваряне на сградата и пространст­вата й към публичната среда, като своеобразе­н контрапунк­т на затворенат­а, елитарна култура на късния соц, която тя е трябвало да обслужва.”

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Източник: Български визуален архив |
| Източник: Български визуален архив/дарител Милена Иванова ?? Протестен митинг пред НДК за мир и разоръжава­не, 1983 г. – фотограф Ив. Донев
XII конгрес на БКП - в сградата на НДК, зала 1, между 1 март и 4 април 1981 г. - репродукци­я на картичка, фотограф Панайот Бърнев
Източник: Български визуален архив | | Източник: Български визуален архив/дарител Милена Иванова Протестен митинг пред НДК за мир и разоръжава­не, 1983 г. – фотограф Ив. Донев XII конгрес на БКП - в сградата на НДК, зала 1, между 1 март и 4 април 1981 г. - репродукци­я на картичка, фотограф Панайот Бърнев
 ?? | снимка Анелия Николова ?? Кадър от филма “Дворците на народа”
Протест за спасяванет­о на паметника “1300 години България“пред НДК, 2017 г.
| снимка Анелия Николова Кадър от филма “Дворците на народа” Протест за спасяванет­о на паметника “1300 години България“пред НДК, 2017 г.
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria