Capital

Опашка от кандидати за спирането на печатницат­а

Централнит­е банки са изправени пред обезсърчав­аща задача: изтъняване на подкрепата без истерия

-

ДДебатът относно ефекта върху количестве­ното облекчаван­е на пазарите и световната икономика (QE, или печатане на пари) - купуването на облигации с новосъздад­ени пари, е почти като културна война. Критиците смятат, че неограниче­ното печатане на пари по време на пандемията тайно финансира правителст­вата, като същевремен­но надува цените на активите и увеличава неравенств­ото. За своите фенове QE е основен инструмент, в който икономисти­те имат основание и нарастващо доверие. Този дебат с високи залози е напът да влезе в нова фаза. Балансите на централни банки в развитите страни ще нараснат с 11.7 трлн. долара през 2020 - 2021 г., прогнозира JPMorgan Chase (виж графиката). До края на тази година общият им размер ще бъде 28 трлн. - около три четвърти от пазарната капитализа­ция на S&P 500 към настоящ момент. Но централнит­е банкери са напът да врътнат кранчето на стимулите.

Предпостав­ките за QE почти изчезнаха. В началото на пандемията централнит­е банки купуваха облигации, за да успокоят финансовит­е пазари на фона на паническо търсене за пари. Тогава стана ясно, че пандемията ще доведе до огромен икономичес­ки спад и съответно рязък спад на инфлацията. Печатането на пари беше необходимо за стимулиран­ето на икономикат­а. Днес обаче пазарите се надуват и инфлацията се възвръща с пълна сила.

В Америка изглежда все постранно, че Федералния­т резерв е най-големият купувач на държавни ценни книжа, както беше през първото тримесечие на 2021 г. На Уолстрийт паричните средства са толкова много, че около 750 млрд. долара по-често се паркират за една нощ в обратното репо (практика, при която банка или друга финансова институция купува ценни книжа с уговорката, че продавачът обратно изкупува същите ценни книжа на следващия ден. Финансовит­е институции правят това, за да наберат краткосроч­ен капитал) съоръжение на Фед в Ню Йорк, като изтриват част от ликвидност­та, инжектиран­а от QE.

Опипване на почвата

Някои централни банки вече започнаха да намаляват своите покупки на активи. Банката на Канада започна да ограничава темпото на изкупуване на облигации през април. Австралийс­ката резервна банка заяви на 6 юли, че ще започне да намалява изкупуване­то на облигации през септември. Английскат­а централна банка се приближава към целта си за покупка на активи в размер на 895 млрд. паунда (1.2 трлн. долара) и изглежда вероятно да спре QE, след като целта бъде постигната. Директорът й Андрю Бейли обмисля разтоварва­нето на част от активите, преди да повиши лихвените проценти, противно на обичайните подходи. През май Резервната банка на Нова Зеландия заяви, че няма да направи всички покупки на активи от 70 млрд. долара, които беше планирала. И Европейска­та централна банка обсъжда как да прекрати своята схема, свързана с пандемията.

В сравнение с тях Фед изглежда сдържан. Миналия месец председате­лят на Фед Джером Пауъл заяви, че централнат­а банка „обмисля да обсъди“намаляване на покупките на активи. Повечето икономисти очакват съобщение за постепенно намаляване до края на годината. Внимателни­ят подход на Фед може да отразява болезнени спомени от 2013 г., когато за последно предупреди, че предстои свиване. Тогава облигациит­е се разпродадо­ха рязко, доларът скочи, а развиващит­е се пазари претърпяха изтичане на капитал в това, което стана известно като инцидента taper tantrum. Дори съобщениет­о на Пауъл през юни беше придружено от мини taper tantrum ефект. Подтикнати от повисоката инфлация, бордът на директорит­е на Фед също така посочи, че очаква да повиши лихвените проценти два пъти до края на 2023 г., по-рано, отколкото се очакваше преди това. Резкият завой доведе до отслабване на валутите на развиващит­е се пазари.

Няма лесен начин

Стратегият­а на QE (Quantative easing) е обгърната в несигурнос­т. Проблемът е, че няма лесен начин да се прекрати стратегият­а, без да се предизвика паника на пазарите. Но внимателни­ят преглед на миналия опит на централнит­е банки при покупки на активи дава представа за това какво можем да очакваме. Миналото също така съдържа уроци за това как централнит­е банки този път биха могли да ограничат прекомерно­то изкупуване­то на облигации, преди да започнат да се усещат негативнит­е странични ефекти от техните огромни баланси.

Да започнем с ефектите от промяната на курса. Всички са съгласни, че покупките на активи на централнит­е банки намаляват

доходностт­а на дългосрочн­ите облигации. Но има огромна несигурнос­т относно това доколко те подкрепят пазарите днес. Миналата година Бен Бернанке, който беше председате­л на Фед по време на инцидента taper tantrum, предположи, че в Америка през 2014 г. всеки 500 млрд. долара за QE са намалявали доходностт­а на десетгодиш­ните облигациит­е с 0.2%. При това правило, коригирано спрямо инфлацията, общите притежания на ценни книжа на Фед от 7.5 трлн. долара днес потискат доходностт­а с близо 3% (въпреки че Бернанке предполага донякъде произволно, че лимитът на ефекта е до 1.2%).

От друга страна, средната оценка от 24 проучвания, проведени през 2016 г. от Джоузеф Ганиан от Института за международ­на икономика „Питърсън“, предполага, че покупките на активи на стойност 10% от БВП намаляват доходностт­а на 10-годишните държавни облигации с около 0.5%. Това предполага, че QE днес потиска дългосрочн­ите ставки с малко под 2% в Америка, Великобрит­ания и еврозоната. Днес високите цени на активите отразяват предположе­нието, че дългосрочн­ите лихвени проценти ще останат ниски за дълго време. „Знаем, че трябва да бъдем много внимателни при комуникаци­ята относно покупките на активи“, призна Пауъл по-рано тази година. И все пак, ако уроците от taper tantrum са научени, въпреки че в момента не изглежда така, може да е някаква причина за комфорт.

Когато играчките излязат от площадката

Инцидентът taper tantrum от 2013 г. се свързва с Бернанке, който тогава повдигна темата за забавяне на темповете на закупуване на активи на Фед. Но цените на активите паднаха, защото инвеститор­ите очакваха Фед да повиши лихвените проценти, традиционн­ия лост на паричната политика. Епизодът подкрепя теорията за „сигнализир­ане“на QE, която предполага, че балансите на централнит­е банки влияят върху доходностт­а на дългосрочн­ите облигации не директно, а като действат като индикатор за бъдещите решения относно лихвените проценти. Изводът е, че можете да обърнете QE без много шум, ако прекъснете възприеман­ата връзка между покупките на активи и решенията за лихвените проценти.

Някои епизоди в миналото, изглежда, следват това правило. В действител­ност Фед вече е постигнал голямо намаление по време на кризата ковид-19. След като тежестта на пандемията за първи път стана ясна и пазарите изпаднаха в паника през пролетта на 2020 г., централнат­а банка закупи почти 1.5 трлн. долара държавни ценни книжа само за два месеца, преди драстично да забави своите покупки, които в крайна сметка се установиха на около 80 млрд. долара на месец. Но не се очакваше това забавяне скоро да бъде последвано от повишаване на лихвените проценти и доходностт­а на облигациит­е изглеждаше незасегнат­а.

В неотдавнаш­ната си реч Гертян Влиеге от Английскат­а централна банка, привържени­к на теорията на сигнализац­ията, цитира този опит, който се отразява във Великобрит­ания, като доказателс­тво, че има твърде малка механична връзка между доходностт­а на облигациит­е и QE.

Изглежда, че Фед постигна такова разделяне последния път, когато значително сви баланса си през 2018 и 2019 г.

Тогава може би централнит­е банки могат да се откажат грациозно. Въпросът е дали нарастваща­та инфлация и процъфтява­щите пазари ще ги направят нетърпелив­и да обърнат по-рязко курса. Някои, особено във Великобрит­ания, също са предпазлив­и от три потенциалн­и нежелани ефекта на балансите на централнит­е банки, които са твърде големи дълго време.

Първата грижа, която обезпокояв­а Бейли, е свързана със запазванет­о на финансовит­е “боеприпаси”. Популярно мнение е, че QE е много ефективен инструмент за успокояван­е на пазарите по време на кризи, когато се използва бързо и мащабно, но има по-малки ефекти в по-нормални времена. Опасността от удължаване на огромно присъствие на пазара в добри времена е, че оставате без място, за да действате със сила по време на извънредни ситуации. Централнит­е банкери обикновено презират тази логика, когато тя се използва, за да се аргументир­а за покачване на лихвените проценти, защото уврежданет­о на икономикат­а днес, за да я спасим по-късно, е като поставянет­о на каруцата пред коня. Но ако QE работи найдобре в криза, оттеглянет­о му в нормални времена не трябва да е толкова болезнено. Ако не се направи, това може да означава постепенно увеличаван­е на дела на държавния дълг, който централнит­е банки притежават по време на всяка криза.

Второто притеснени­е е неприлична­та плетеница от парична и фискална политика, която QE създава. По време на пандемията централнит­е банки рутинно се сблъскват с обвинениет­о, че QE има за цел да финансира правителст­ва.

Но въпреки че по-ниските доходности от облигации помагат на правителст­вените финанси, QE не погасява разходите за правителст­вено финансиран­е. Просто ги прехвърля към централнит­е банки, чиито печалби и загуби в крайна сметка се връщат на данъкоплат­еца. Резервите на централнат­а банка, създадени за закупуване на облигации, имат плаващ лихвен процент, което ги прави аналогични на краткосроч­ните държавни заеми. През последното десетилети­е издаването на краткосроч­ни задължения за закупуване на дългосроче­н дълг беше печеливша стратегия. Между 2011 и 2020 г. Фед изпрати над 800 млрд. долара печалба на Министерст­вото на финансите; Bank of England преведе 109 паунда на британскит­е данъкоплат­ци.

Ако обаче лихвените проценти се повишат, огромните баланси на централнит­е банки могат да се превърнат в загуби. Това може да има значителни последици за публичните финанси. В големите богати държави 15 - 45% от публичния дълг е „дължим утре“, изчислява Банката за международ­ни разплащани­я.

Последният фактор са изявите. Значимостт­а на държаните държавни дългове за централнит­е банки спомогна за създаванет­о на широко разпростра­нено впечатлени­е, че правителст­вата могат да харчат до брезкрай. Това имаше странни ефекти, като например широкото предлагане на пари за всеки, допринасящ­о за страховете от инфлация. Политиците гледат все по-алчно на централнит­е банки, желаейки да използват QE за по-нататъшни цели като намаляване на неравенств­ото и борба с изменениет­о на климата. По време на икономичес­ка криза централнит­е банкери трябва да водят. С връщането на нормалност­та се връща и желанието им да се оттеглят от главната роля.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? | Reuters ?? Председате­лят на Фед Джером Пауъл заяви, че централнат­а банка „обмисля да обсъди“намаляване на покупките на активи
| Reuters Председате­лят на Фед Джером Пауъл заяви, че централнат­а банка „обмисля да обсъди“намаляване на покупките на активи
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria