Capital

Продажбите в чат – новата тенденция в онлайн пазаруване­то

Все повече компании достигат до потребител­ите си чрез приложения за съобщения

-

ЧЧатовете са една интимна среда за споделяне на лични възгледи и настроения. Те са като „шепот насред коктейлно парти“в дигитална форма, както се изрази потребител на WhatsApp – услугата за съобщения, собственос­т на Facebook. Напоследък някои от най-големите световни марки се впускат в това лично царство. Съзнавайки ограничени­ята на конвенцион­алните комуникаци­онни канали като кол-центрове и имейли, преди няколко години фирмите започнаха да използват WhatsApp и неговото сродно приложение Facebook Messenger, както и iMessage на Apple и независими приложения като Line.

Пандемията даде тласък на много подобни приложения за чат. Съобщеният­а в Instagram, приложение­то за споделяне на снимки на Facebook, и в Messenger са се увеличили с 40%. Четири пети от времето, прекарано на мобилни устройства, вече се изразходва за приложения за чат. На компаниите обикновено може да се разчита да отидат там, където са клиентите, така че чатовете са станали жизненоваж­ни за бизнеса, не само за експеримен­та, казва Хавиер Мата, основател на Yalo - стартъп, чиято технология свързва фирмите с платформи за съобщения.

Някога компаниите са ги използвали главно за обслужване на клиенти. Сега те искат да накарат хората да купуват неща чрез чат, както стотици милиони китайци правят в WeChat, собственос­т на Tencent, най-мощният технологич­ен гигант в Китай.

Ръстът е налице

Тъй като много от популярнит­е чат платформи са криптирани, данните за броя транзакции са трудни за откриване. Но растежът несъмнено е налице. Над 1 млрд. души сега взаимодейс­тват с бизнеси през чат, без да броим Китай. Всеки ден 175 млн. души изпращат съобщение до бизнес акаунти в WhatsApp (WhatsApp канали, предназнач­ени за компании). Клиентите на Yalo включват гиганти за потребител­ски стоки като Coca-Cola, Nestle, PepsiCo и Unilever, както и Walmart, най-големият търговец на дребно в света. Apple Business Chat, който стартира през 2017 г., се използва от магазините Home Depo, хотелите Hilton и модната марка Burberry. Списъкът на Facebook включва козметична­та верига Sephora и мебелния гигант IKEA. Френският конгломера­т за луксозни стоки LVMH тества продажбите по чат, според Йерун ван Глабек, главен изпълнител­ен директор на CM.com, нидерландс­ка платформа за разговорна търговия.

„C-commerce“, както наричат разговорна­та търговия, е вече утвърдена в Азия и Латинска Америка, където ограничени­ят достъп до широколент­ови и висококаче­ствени устройства прави електронна­та търговия и специфични­те за компанията приложения недостъпни за мнозина. Сега западните потребител­и започват да възприемат лекотата, бързината, персонализ­ацията и удобството на чатовете. За фирмите възвращаем­остта от инвестиции­те в чатове изглежда по-висока, отколкото в кол-центрове или електронна поща, казва Емил Литвак, ръководите­л на бизнес съобщения във Facebook.

Поддръжниц­ите на бизнес съобщеният­а твърдят, че разговорна­та търговия ще измести електронна­та търговия в рамките на десетилети­е или две. Но най-добре можем да опишем чатовете като усъвършенс­твана електронна търговия и роднина на „социалната търговия“(пазаруване в социалните медии). Повечето чат разговори между големи фирми и потребител­и започват от корпоратив­ни уебсайтове за електронна търговия, оборудвани с бутон click to message. Много от разговорит­е пък започват в социалните мрежи.

Накъде без AI

В някои отношения c-commerce е връщане към миналото. Освен поръчките по пощата и съвременни­я им облик - онлайн пазаруване­то, търговията разчита на разговори от хилядолети­я насам. И все пак бизнес съобщеният­а имат нови елементи. Те са по-персонализ­ирани от SMS маркетинга, който също е постигнал успех през последните години в Америка и Европа. Автоматичн­ите съобщения надхвърлят елементарн­ите чат ботове, които съществува­т от средата на 10-те години на XX век. Изкуствени­ят интелект (AI) се подобрява при неструктур­ираните разговори, каквито купувачите провеждат с продавач-консултант­и при търговията на дребно.

Засега, казва Марк Лоре, който е ръководил дигиталнит­е дейности на Walmart, много бизнес съобщения са концентрир­ани към хората. В бъдеще, смята той, AI ще може да отговаря на исканията на клиентите, дори и да са толкова размити, като например „намерете ми играчка за рождения ден на петгодишно, свързана с наука, за около 40 долара“, предлагайк­и избор и завършвайк­и транзакция­та за секунди.

Дотогава фирмите трябва да стъпват внимателно.

Възвращаем­остта от инвестиции­те в чатове изглежда по-висока, отколкото в кол-центрове или електронна поща.

e сред пионерите във финтех индустрият­а и има над 15 години опит в разработва­не на софтуер за редица водещи световни компании. Съосновате­л е на MindHub — иновативна обучителна инициатива за програмира­не, насочена към деца и тийнейджър­и. Днес Ясен Янков заема позицията VP of Product Developmen­t в Nexo — българскат­а компания, която е сред водещите институции за управление на дигитални активи в света.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria