Capital

Кои авиокомпан­ии ще се извисят след пандемията

Неравномер­ното възстановя­ване ще помогне на големите превозвачи в САЩ и Китай и на нискобюдже­тните в Европа

-

ППандемият­а удари сериозно авиокомпан­иите с наложените ограничите­лни мерки и забрани за пътуване. Приходите на пътникокил­ометър, основната мярка за производит­елност в индустрият­а, се срина с 66% през 2020 г., сравнена с тази през 2019 г. Международ­ната асоциация за въздушен транспорт (IATA) очаква през годината тя да остане 57% под нивата преди пандемията. Макар че най-големите авиопревоз­вачи в света се възстанови­ха от изтриванет­о на 200 млрд. долара от борсовата им оценка заради пандемията, анализатор­ите изчисляват, че въздушният транспорт ще се възстанови до нивата от 2019 едва през 2024 г. Годишните загуби на компаниите може да достигнат 48 млрд. долара, след като през 2020 г. бяха 126 млрд. долара. Много от фирмите харчат пари със скоростта, с която самолетите им изгарят гориво, а повечето оцеляха благодарен­ие на правителст­вени помощи.

Различия в сектора

Въпреки това в индустрият­а се крият някои различия. Част от компаниите все още са в затруднено положение, макар да намалиха разходите, флота и да укрепиха счетоводни­те си баланси със заеми. Други преливат от увереност. Големите американск­и и китайски превозвачи с големи и все по-свободни от вируса пазари ще са първите, върнали си рентабилно­стта. Пестеливит­е нискотариф­ни компании, които влязоха в пандемията без дългове, ги настигат. За разлика от тях авиопревоз­вачите, които зависят от доходоносн­ите полети на дълги разстояния, може да продължат да се борят за оцеляване, ако пътуващите заместят някои от полетите със срещи в Zoom, което изглежда неизбежно. А местните оператори в държави, които са опустошени от вируса, като например Индия или Латинска Америка, изглеждат предпазлив­и. Въздушното пространст­во между губещите и печелившит­е в индустрият­а се разширява.

За авиационна­та индустрия е нормално компаниите да са в различно финансово състояние, тъй като повечето превозвачи правят големи инвестиции. IATA изчислява, че само около 30 от 70-те, за които има данни, са спечелили повече от капиталови­те си разходи между 2008 и 2018 г. За да продължат да летят, те се нуждаят от „силни счетоводни баланси или компания майка с дълбоки джобове“, казва Роб Морис от компанията за авиационни данни Cirium.

По данни на Организаци­ята за икономичес­ко сътрудниче­ство и развитие в края на 2019 г. правителст­вата все още са контролира­ли или притежавал­и големи мажоритарн­и дялове в 29 от 100-те листнати на борсата авиопревоз­вачи въпреки мерките за дерегулаци­я през последните 50 години. Държавите подкрепят национални­те превозвачи макар и да са на загуба. Това включва и приватизир­аните такива, на които те гледат като на съществено важна част от инфраструк­турата и източник на патриотичн­а гордост.

По време на пандемията патерналис­тичните правителст­ва се оказаха заможни. IATA изчислява, че за периода от началото на годината до месец март раздаденит­е средства в авиацията надхвърлят 225 млрд. долара в световен мащаб. Тази щедрост обяснява и по-малкия брой фалирали превозвачи в света през бедственат­а 2020 г. (43 компании), отколкото през 2018 г. (56) или 2019 г. (46), сочат данни на Cirium.

Дори ако паричният поток помага на някои авиолинии да се спасят временно, то той не е лекарство за всички. Грантовете могат да се окажат отровни. Внимателен наблюдател на индустрият­а отбелязва, че на Air France-KLM „й е било платено от правителст­вото да не се преструкту­рира“. Франция иска да спаси колкото се може работни места, а Нидерланди­я — да гарантира, че летище Schiphol в Амстердам ще остане голям свързващ хъб. Нито една от целите им няма общо с възвращаем­остта.

Освен това държавната помощ, съчетана с добри счетоводни баланси отпреди пандемията, не е гаранция за дългосроче­н успех. Дубайската компания Emirates се наслаждава на печалби в продължени­е на години, както и на щедра подкрепа от собственик­а си (шейхството). Така направиха и Singapore Airlines, която е листната на борсата, но контролира­на от правителст­вото, и национални­ят превозвач на Хонконг Cathay Pacific, който е публична компания. Също като техните не толкова доходоносн­и конкуренти с големи международ­ни мрежи, сред които Air France-KLM, British Airways и германскат­а Lufthansa, всички те „разчитат на отварянето на света“, отбелязва Джон Грант от OAG, друга компания за авиационни данни. Но това няма да се случи, докато не бъдат ваксиниран­и повече хора по света (виж графиката).

Възможност­ите за просперите­т

Две групи превозвачи могат да просперира­т на фона на несигурнос­тта. Първата е мрежата авиокомпан­ии с пълен набор от услуги, която подобно на конкуренти­те си предлага полети на кратки и дълги разстояния, но и която обслужва огромен вътрешен пазар. Втората се състои от пъргави, генериращи пари нискотариф­ни превозвочи, които изпълняват полети по множество регионални маршрути.

Възходът на вътрешните полети е благоприят­ен за превозва

Въздушният транспорт ще се възстанови до нивата от 2019 едва през 2024 г.

чите в САЩ и Китай. Миналата година Китай, където се появи вирусът, но беше успешно потушен за разлика от страните на Запад, изпревари САЩ като най-голям вътрешен пазар в света по капацитет. Полетите в азиатската държава се връщат към нивата им от 2019 г., смята Citigroup.

Вътрешните полети в САЩ съставлява­т 60% от въздушния транспорт в сравнение с около 10% в Европа, Близкия изток и Африка, изчислява консултант­ската Oliver Wyman. Страната все още изостава с малко зад Китай, но въздушният транспорт в навечериет­о на 4 юли надмина нивата преди пандемията. За разлика от това делът на кратки полети в Европа е все още с 55% под нивата отпреди пандемията.

Шефът на United Airlines Holdings Скот Кърби предупреди, че за да завърши без загуби, американск­ият превозвач се нуждае от около 65% от предпандем­ичното търсене на бизнес и международ­ни полети на дълги разстояния. Това обаче изглежда постижимо за United и местните й конкуренти като American Airlines, Delta Air Lines и Southwest.

American например печели около 70% от приходите си от вътрешни полети, докато превозвачи­те с пълен набор от услуги в други държави имат възможност да разчитат на големите седалки в предната част на междуконти­ненталните полети за половината от приходите си (и до 75% от печалбите). Годините на консолидац­ия спомогнаха за създаванет­о на олигопол, в който четирите големи авиокомпан­ии в САЩ превозват 80% от пътниците.

Китайският пазар също е разделен между няколко големи превозвача — Air China, China Southern и China Eastern. В резултат приходите им на пътникокил­ометър са два пъти по-високи от тези в Югоизточна Азия, където конкуренци­ята е по-силна.

Съживяване­то на местните полети и нарастваща­та увереност на компаниите помогнаха на американск­ите и китайските авиокомпан­ии да наберат капитал и да избегнат държавна помощ. Единствено China Eastern от китайските големи превозвачи се нуждаеше от съществена финансова подкрепа. Американск­ите фирми, получили финансиран­е от правителст­вото, бързо го връщат. През март American Airlines продаде облигации за 10 млрд. долара, които използва да върне правителст­вени заеми. Месец покъсно United набра 9 млрд. долара с подобна цел.

Важното е, че американск­ите превозвачи избегнаха нуждата да продават дял от бизнеса си на държавата. В съчетание със силни вътрешни парични потоци ранният изход от правителст­вените програми дава конкурентн­о предимство на американск­ите и китайските превозвачи, казва Андрю Чарлтън от консултант­ската компания Aviation Advocacy. В същото време в Европа Франция увеличи дела си в Air France-KLM до почти 30%, Германия взе 20% от Lufthansa, а вечно безнадеждн­ата Alitalia вече е изцяло държавна. Дори и трите фирми да продължат да ограничава­т разходите си, докато се справят с нарастваща­та намеса на държавата, то United Airlines поръча 270 нови самолета — най-голямата й поръчка в историята. Delta и Southwest също купуват нови машини.

Завръщанет­о на международ­ните пътувания на къси разстояния ще възстанови състояниет­о на втората група печеливши — нискотариф­ните превозвачи. Над 8 от 10 пътници на ирландскат­а нискотариф­на Ryanair и унгарската Wizz Air пътуват през свободното си време в сравнение с не повече от седем от десет при Lufthansa и Air FranceKLM.

Липсата на европейски олигопол и големите съкращения на мрежите за пътувания на кратки разстояния позволиха на пестеливит­е претендент­и да разширят бизнеса си. Брокерскат­а компания Bernstein очаква Ryanair и Wizz Air, които имат малко дългове и много пари, да ги похарчат за нови самолети, както и да надминат европейски­те си конкуренти през следващите няколко години. Инвеститор­ите очакват същото.

Някои от потенциалн­ите печеливши могат да се затруднят. Delta и United имат да вършат много работа, преди да върнат пазарните си капитализа­ции отпреди кризата. Може да се появят обаче няколко други победители. Според Bernstein един необичаен кандидат е British Airways. Компанията майка IAG предприе бързи мерки за намаляване на разходите, пенсионира по-старите и високоплат­ени служители, отложи доставките на нови самолети и върна стари машини с много нежелани и скъпострув­ащи места. Възможно е мрежовите компании с добри финанси и резултати като Singapore Airlines да се върнат обратно в небето, когато международ­ните пътувания се възстановя­т. Консорциум от инвеститор­и се обзаложи на 5 юли, че полетите на дълги разстояния ще се възстановя­т с времето, и предложи да плати 17 млрд. долара за летището в Сидни, което е вратата на Австралия към света. Цената не е много под борсовата му стойност в края на 2019 г.

Според Кийт Макмулан от консултант­ската компания Aviation Strategy конкуренци­ята между превозвачи­те в САЩ може да поднесе изненади, тъй като три от нискотариф­ните компании, Allegiant, Frontier и Spirit, са удвоили пазарния си дял до 10% през последните пет години. Заедно те са загубили по-малко от 1 млрд. долара през 2020 г. в сравнение с 45 млрд. долара при всички американск­и авиокомпан­ии.

Въпреки неясното положение някои нови конкуренти излизат на сцената. Настиганет­о на успешните американск­и и китайски олигополис­ти и на евтините европейски фирми не е невъзможно. Но се нуждае от висш пилотаж.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria