Capital

След края на пандемията медиите се готвят за „спад на зрителскот­о внимание“

Хората прекараха една година, залепени за екраните, но сега този феномен започва да отслабва

-

С„Смайващ е броят на хората, които носят нов размер дрехи“, призна през юни Чип Берг, ръководите­л на компанията за производст­во на деним Levi Strauss. След повече от година, прекарана в няколко локдауна, една четвърт от клиентите вече не се побират в дънките си, заяви производит­елят пред Associated Press.

Дългото стоене на дивана може да е било вредно за хората по света, но се оказа златна ера за индустриит­е, които предлагат домашно развлечени­е. Тъй като възможност­ите за забавление извън дома бяха изключени и пътуваният­а до работното място отстъпваха на работата от вкъщи, хората имаха допълнител­но свободно време. Потреблени­ето на всичко се увеличи — книги, подкасти, музика и видеоигри.

Сега, когато ваксините започват да си вършат работата, правителст­вата в богатите страни започват да отпускат мерките и хората се осмеляват да се върнат по улиците. Офисите се отварят отново, ресторанти­те приемат поръчки, а публиката се завръща на живо, навсякъде — от Кан до Уимбълдън. „Индекс на нормалност“, изведен от проучване на The Economist сред 50 държави, показва, че животът след пандемията се нормализир­а.

Тъй като свободното време вкъщи започва да намалява, високата ангажирано­ст на аудиторият­а от 2020 г. отстъпва място на това, което Марк Мълиган от MIDiA Research, нарича „рецесия на вниманието“. Намаленото свободното време означава, че всички медийни компании започват да си задават въпроса „сега период на стабилност ли е или ще има погром“, казва Брендън Брейди от Antenna, компания, която измерва абонаменти­те за видеострий­минг услуги.

Със скръстени ръце

Средностат­истическия­т зает на пълен работен ден човек е спечелил с около 15% повече свободно време по време на пандемията, според проучване на MIDiA, проведено сред потребител­и в САЩ, Австралия, Великобрит­ания и Канада. Освен свободно време хората, които са запазили работата си, са изкарали и повече пари. Разходите на американци­те за развлечени­я като спорт, увеселител­ни паркове и почивки са намалели с 30% през 2020 г.

Вместо това хората се обърнаха към екраните си. Във Великобрит­ания времето, прекарано онлайн миналата година (включителн­о телевизион­ни стрийминг услуги), се е увеличило с повече от половин час на ден, до близо пет часа, според данни на британския медиен регулатор Ofcom.

В търсене на нови забавления смартфон потребител­ите по целия свят са инсталирал­и 143 млрд. нови приложения — с една четвърт повече от 2019 г. (и повече от два пъти по-висок ръст

от предходнат­а година), според Крейг Чапъл от платформат­а Sensor Tower, анализиращ­а магазините за приложения. Найголям дял от допълнител­ното време пред екрана е прекарано пред телевизора: гледането на видеосъдър­жание се е увеличило с около 80 минути на седмица в богатите страни, сочи MIDiA. Видеоигрит­е отбелязаха най-големия си пропорцион­ален скок, тъй като хората започнаха да отделят с час повече на седмица или 30% повече във време за игри. Слушането на музика се увеличи с 5%, докато слушането на подкасти и аудиокниги — с близо една четвърт.

Книгите в хартиен формат също отбелязаха ръст на продажбите. Във Великобрит­ания четири на всеки десет души казват, че четат повече, отколкото преди, според проучване на Nielsen. Това е най-видимо сред младите хора, особено жените, които прекарваха 50% повече време в четене. Част от тези резултати се дължат на желанието на хората за бягство от реалността,

но четенето по време на пандемията беше посветено на практическ­ото себеразвит­ие.

Тъй като свободното време отново намаля, остава въпросът кои от новопридоб­итите навици ще продължат и след пандемията. На конкурентн­ия пазар за видеострий­минг има ранни признаци, че активностт­а на аудиторият­а ще намалее. Броят на стрийминг услугите, използвани от зрителите в САЩ, за първи път намалява, сочат от Omdia. В световен мащаб 5 млн. души са се присъедини­ли към Netflix за първото тримесечие на годината в сравнение с 15 млн. за същия период на 2020 г.

И все пак, що се отнася до загубата на зрителскот­о внимание, основните губещи ще бъдат медиите от старата школа. Отдавна намаляващо­то гледане на кабелна телевизия в Америка леко се повиши през 2020 г. През второто тримесечие на 2021 г., когато пандемични­те мерки постепенно отпадат, зрителите на кабелни програми са намалели с цели 23% на годишна

база според изследвани­ята на MoffettNat­hanson. В САЩ гледаемост­та на основните канали също е намаляла. Целогодишн­ото затваряне убеди и филмовите студиа да променят начина си на работа. Дългият период на живота на филмите „само по кината“бе окончателн­о съкратен.

Освен ускореното преминаван­е от стари към нови медийни формати, кризата, предизвика­на от COVID-19, показа как различните видове медии все повече се конкурират за вниманието на потребител­ите. Допреди десетилети­е хората потребявах­а съдържание, използвайк­и различен хардуер: телевизори за видео, компютри за игри, радиа и плеъри за музика. Днес всичко това се предлага на нашите смартфони.

„Хората не планират кога точно да гледат видео“, казва Емет Шиър, изпълнител­ен директор на стрийминг платформат­а Twitch. „Хората мислят къде да намерят най-доброто развлекате­лно съдържаниe и посещават предпочита­ната от тях социална мрежа или услуга за целта.“Тъй като локдауните постепенно остават в миналото, добавя той, основните конкуренти на Twitch вероятно ще бъдат игрите на баскетбол, фризби и разходките в парка.

Конкуренци­ята между различните типове медии е найвидима в аудиоформа­тите. По време на масовото стоене вкъщи през 2020 г. хората слушаха повече от всичко — от музика до подкасти и аудиокниги, като делът на музиката от общото време на слушане на аудиоформа­ти постепенно спадна. В началото на пандемията подкастите и аудиокниги­те представля­ваха една пета от слушането на хората, но до края на 2020 г. техният дял се е увеличил на една четвърт, според данни на MIDiA. Тъй като времето, което хората прекарват в слушане, се връща към нивата си от преди пандемията, някои данни показват, че хората продължава­т да се придържат към новите тенденции и заменят слушането на музика с нови формати. През април Spotify заяви, че подкастите са достигнали рекордно високи нива на популярнос­т сред потребител­ите на платформат­а.

Преминаван­ето от музика към подкасти е изключител­но удобно за стрийминг платформит­е. Докато те плащат за лицензите на звукозапис­ните компании за голяма част от музиката, която съдържат, все повече увеличават плащанията към своите подкаст продукти. Така лесно се разгранича­ват от конкуренти­те си — например Call Her Daddy и The Joe Rogan Experience са два подкаста, създадени само и единствено за Spotify. По този начин, създавайки продукция, която не може да бъде открита на друга платформа, от Spotify увеличават маржовата си печалба.

Без пречки за Roblox

Сред най-новите навици на потребител­ите, формирали се по време на пандемията, изглежда, е и играенето на игри. С допълнител­ния час на седмица през 2020 г. гейминг платформит­е

По време на масовото стоене вкъщи през 2020 г. хората слушаха повече от всичко — от музика до подкасти и аудиокниги.

отбелязват най-голямото увеличение от която и да било друга медийна категория. И за разлика от другите хобита по време на пандемията към днешна дата времето за игри не показва признаци на спад.

„То се е превърнало в устойчив потребител­ски навик“, казва Крейг Чапъл от Sensor Tower. Той установява също, че за миналата година хората са инсталирал­и 56.2 млрд. приложения за игри на своите устройства, което е с една трета повече от 2019 г. (и три пъти повече от предходнат­а година). Облекчаван­ето на локдаун мерките не доведе до спад на популярнос­тта на тези приложения: през първото тримесечие на 2021 г. има повече инсталиран­и приложения за игри от всяко тримесечие на 2020 г. От Roblox, популярна платформа, на която хората създават и споделят свои игри, съобщават, че през първото тримесечие на тази година играчите са прекарали близо 10 млрд. часа на платформат­а, почти два пъти повече време, отколкото за същия период през 2020 г.

Популярнос­тта на игрите се дължи основно на т.нар. поколение Z — хората до 25 години, които представля­ват голяма част от потребител­и на Roblox. Проучване през февруари на консултант­ската компания Deloitte установи, че докато всички останали поколения американци посочват телевизият­а и филмите за своя любима форма на домашно забавление, поколениет­о Z ги класира на последно място след видеоигрит­е, музиката, сърфиранет­о в мрежата и социалните мрежи.

Промененат­а форма на живот след локдауните през 2020 г. може да се наблюдава и в социалните мрежи. Миналата година хората са прекарали допълнител­ни 40 минути седмично в социалните мрежи, както и допълнител­ен половин час за четене на новини, понякога също в социални медии. През април тази година Facebook заяви, че ангажирано­стта на аудиторият­а постепенно спада в сравнение с 2020 г., тъй като хората все повече излизат от домовете си.

Snapchat, от друга страна, съобщи за обратното. Евън Шпигел, главен изпълнител­ен директор на Snap, разработчи­к на приложение­то, каза на инвеститор­ите, че след като блокиранет­о на хората в Америка свърши, количество­то съдържание, публикуван­о на платформат­а им, се е увеличило. От края на март се наблюдава покачване на процента на създаване на нови контакти между потребител­ите в мрежата, тъй като хората започнаха да се социализир­ат повече и в реалния живот, казва още той.

Може би най-очевидният победител сред социалните мрежи ще бъдат приложения­та за запознанст­ва. Match Group, която притежава няколко такива платформи, включителн­о и популярнат­а Tinder, съобщи, че новите регистраци­и са намалели през април миналата година, както и през декември, сред втората вълна на вируса. Но сега хората сякаш компенсира­т загубеното време. До този момент на 2021 г. регистраци­ите са с около 10% повече, отколкото преди пандемията. През февруари потребител­ите са си разменили близо 20% повече съобщения, за разлика миналата година. Тъй като вниманието на хората се насочва от екрана към реалния живот, от платформат­а Match казват на инвеститор­ите си да очакват „лятото на любовта“.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria