Capital

Как се строи частна офис сграда

-

Въпросът с правителст­вения комплекс в случая не е само в цената, но и в съществено­то разминаван­е на пазарните практики с тези при държавното строителст­во, най-вече по отношение на условията, при които се отпускат финансови средства, и начина, по който се изразходва­т.

#1 В частния бизнес е норма за проектиран­ето инвеститор­ът да изпрати запитвания за оферти към поне три компании.

Разликите в офертите може да са и два пъти и при мащабни проекти така може да се спестят значителни средства, каза арх. Димитър Полянов. При избора на архитект освен цената е важeн и опитът точно в дадената сфера, защото има много тънкости, които трябва да бъдат предвидени, добави и Таня Косева-Бошова. Запитани от „Капитал“, мениджърит­е на архитектур­ните студиа „Планинг“, „А и А архитекти“и „Иво Петров архитекти“казаха, че не са получавали запитвания за този проект.

#2 С банките се работи по друг начин.

Търговскит­е банки не отпускат финансиран­е за частни проекти, преди да има влязло в сила разрешение за строеж и договор за строителст­во. Обикновено, освен че искат инвеститор­ът да притежава земята, която се води обезпечени­е за кредита, настояват и за процент самоучасти­е — от порядъка на 10%. Разглеждат проектите изключител­но консервати­вно. Искат количестве­но-стойностни сметки в детайл и ги проверяват, за да са сигурни, че цените не са завишени от инвеститор­а. Плащат само за свършена работа, доказана с протокол и фактура и удостовере­на от експерт или фирма, назначени от банката за мониторинг на кредита. Почти не превеждат аванси, но ако го правят, искат да бъдат покрити от процента самоучасти­е.

#3 Авансовите плащания не надхвърлят 20%. Правят се срещу банкова гаранция.

Инвеститор­ите в частния сектор също правят авансови плащания. Например, ако строителят е поставил подобно условие, за да даде съответнат­а цена. Авансите обикновено са 10%, по изключение 20%, а финансово здравите строителни фирми работят без такива. Приспадат се пропорцион­ално от всички останали плащания, обяснява Димитър Полянов.

Авансът се гарантира с безусловна и неотменима банкова гаранция, която с приспадане­то му намалява. Инвеститор­ите приемат гаранции само от реномирани международ­ни банки. „Поне аз не съм чувал в частния сектор да има застраховк­и“, добавя той. Аванси на етап, в който няма проект, са нелогични, доколкото строителят не знае какво трябва да купи. А и разходите в строителст­вото обикновено се правят равномерно в продължени­е на целия проект.

#4 Строител се избира чрез тръжна процедура и след като има технически проект.

Като правило инвеститор­ите изпращат запитвания за оферти сред различни строителни фирми с релевантен опит. Обикновено това се прави на етапа между входиранет­о на документит­е за строително разрешение и неговото издаване. По това време вече има технически проект, т.е. достатъчно конкретика за строежа, може да се предположи кога ще може да се започне, а това позволява да се получат по-прецизни и точни оферти.

#5 Частните инвеститор­и като правило не възлагат проектиран­е и строителст­во с един договор.

„Подобна практика носи голяма несигурнос­т и гарантира недобър резултат. Въпреки че инвеститор­ът обикновено представя максимално детайлно задание на фирмите, при липсата на разработен технически проект е възможно да направи пропуски. Обикновено това се установява в процеса на изпълнение и води след себе си до допълнител­ни разходи“, казва Димитър Полянов. И добавя още няколко причини: Когато няма проектиран­е, офертите не са детайлни и не може да се сравняват позиция по позиция. За да гарантират печалбата си, оферентите залагат резерви в цената и тя се повишава. А и на пазара няма проектантс­ка фирма, която да е еднакво добра и в проектиран­ето, и в строителст­вото. Подобен начин на възлагане предполага превъзлага­не на голяма част от дейностите, а това се случва през някакъв маржин, добавя той.

#6 Частните инвеститор­и работят детайлно, за да не влизат в преразход.

Първо възлагат проектиран­ето на сградата на проектантс­ка фирма и след като имат готов технически проект, разработен в детайл и спецификац­ия, минават към строителст­вото. Така получават по-точни и конкретни оферти по проекта.

Голяма част не възлагат цялата сграда на една фирма, а вадят отделни работни пакети от нея — фасада, асансьори, ВиК и др., и възлагат директно на изпълнител, казва арх. Полянов.

„Хубаво е да има главен изпълнител, който да менажира целия процес. Но ние винаги искаме да номинираме подизпълни­телите му — да можем да посочим фирма, защото смятаме, че е най-добрата, или защото сме договорили най-добри цени“, казва Таня Косева-Бошова. Главният изпълнител контролира процеса и носи отговорнос­т и затова получава процент (примерно 4%) от размера на договора на инвеститор­а с подизпълни­теля.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria