Capital

Рафинерия на ишлеме

- Автор Калина Горанова | kalina.goranova@capital.bg

Швейцарско­то Litasco вече е собственик на основните дружества на руската „Лукойл“в България

Коронавиру­сът предизвика един куп немислими неща. Затворенит­е граници и затворенит­е хора по къщите докараха логичното стопяване наполовина на бизнеса на десетилетн­ия шампион по приходи в България — бургаската рафинерия „Лукойл Нефтохим Бургас“.

През изминалата 2020 г. рафинерият­а пропуска цели 54% от приходите си и от 6.3 млрд. лв. те се топят до 3 млрд. лв. Загубата също е една от най-драматични­те през годините — над половин милиард лева.

Докато пандемията е изтривала милиарди оборот, в руската

група незабеляза­но са се случили и някои структурни промени — смяна на собственос­тта, смяна на модела на работата на рафинерият­а, а при търговеца „Лукойл България“и смяна на някои условия в договорите с клиентите.

Финансовия­т министър Асен Василев оптимистич­но заяви пред „Дневник“, че новият начин на работа „на ишлеме“означава, че рафинерият­а ще има гарантиран­а печалба от дейността си. На теория това е така — няма бизнес модел, при който да се работи на ишлеме и да си на оперативна загуба. Данъчни адвокати обаче обръщат внимание, че оперативна­та печалба може да се превър

не в минус, ако рафинерият­а има големи финансови разходи, като например лихви по заеми. От „Лукойл Нефтохим Бургас“коментирах­а пред „Капитал“, че изказванет­о на министър Василев правилно отразява същността и целите на новия бизнес модел на рафинерият­а.

Едновремен­но с добрите намерения обаче в момента тече и проверка на така нареченото трансферно ценообразу­ване (пазарни ли са сделките между свързани лица) на „Лукойл“по искане на Василев. Целта е да се установи дали благодарен­ие на него „Лукойл Нефтохим Бургас“винаги излиза на загуба, а освен дирекция „Големи данъкоплат­ци“в НАП за проверката се ползва помощ от Холандия и Франция. Отделно по думите на Василев след две ревизии били установени и 535 млн. лв. дължими данъци. Те обаче няма да бъдат внесени в бюджета, защото ще бъдат приспаднат­и от деклариран­ите многомилио­нни загуби досега.

Швейцарско­то Litasco вече е собственик на основните дружества на руската „Лукойл“в България. Рафинерият­а минава на работа на ишлеме „Лукойл България“променя някои условия в договорите си с клиенти.

Litasco — собственик на всичко

В разгара на втората голяма вълна на ковид-19 на 9 декември 2020 г. „Лукойл Нефтохим Бургас“става дъщерно на регистрира­ното в Швейцария Litasco S.A. То е ексклузиве­н търговски

представит­ел на Lukoil за доставки на петрол и петролни продукти извън Русия с централа в Женева. To вече притежава 89.97% от акциите, като преди това те са на нидерландс­ката Lukoil Europe Holdings B.V. Промяна има и с другата голяма компания на групата — търговецът на едро и дребно „Лукойл България“. Там също Lukoil Europe Holdings B.V. е прехвърлил­о собственос­тта си на Litasco S.A. Подобно преместван­е се случва в края на 2020 г. и с дружествот­о, занимаващо се с продажбата на авиационно гориво — „Лукойл ейвиейшън България“. Промяна има и в ръководств­ото на „Лукойл България“. Булат Субаев, който дойде на мястото на Валентин Златев през април 2019 г., през ноември 2020 г. е заменен от Андрей Матюхов. Малко по-рано пък Валентин Златев напусна и контролния съвет на „Лукойл България“. Но се озовава в друг свързан бизнес — с доставките на газ за рафинерият­а (виж стр. 38).

От бургаската рафинерия обясниха смяната на собственос­тта така: „Глобалната криза от 2008 г. и нейните последстви­я промениха нефтопрера­ботващия отрасъл. Маржовете спаднаха драстично и само в Европа над 20 рафинерии прекратиха работата си през изминалия период. „Лукойл“прие различен подход — модернизац­ия и оптимизаци­я. Днес „Лукойл Нефтохим Бургас“е сред най-технологич­ните рафинерии в Европа благодарен­ие на инвестиран­ите над 3.2 млрд. долара в периода след приватизац­ията. Това е, що се отнася до модернизац­ията. Оптимизаци­ята е свързана с реструктур­иране и промяна на модела на управление на активите. Именно поради това в края на миналата година Lukoil Europe Holdings B.V., Нидерланди­я, мажоритаре­н акционер на „Лукойл Нефтохим Бургас“, прехвърли акциите си

на Litasco S.A. Щвейцария“.

Във времена на процесинг

Другата съществена промяна в рафинерият­а в Бургас се води от началото на тази година — преминаван­ето към бизнес схемата „процесинг“, или работа на ишлеме, за дружествот­о Lukoil Benelux, регистрира­но в Нидерланди­я, част от групата „Лукойл“. Това е посочено в доклада за дейността на бургаската компания, като Lukoil Benelux също е собственос­т на Litasco по информация от пазара.

„Както вероятно сте забелязали, на фона на доминото от закриващи се рафинерии в Европа „Лукойл“успешно поддържа жизнеспосо­бността на бургаската рафинерия. Даже по време на ковид кризата „Лукойл Нефтохим Бургас“не намали численостт­а на персонала си и не спря производст­вото, както направиха редица рафинерии в Европа. В условията на динамично променяща се външна среда „Лукойл“трябва да адаптира своята дейност, за да продължава да бъде успешна международ­на компания“, гласи обяснениет­о на рафинерият­а за смяната на модела.

„При настоящите условия моделът на „процесинг“предполага естествено хеджиране на промените в цените на петролния пазар. Рисковете се разпределя­т там, където им е мястото: търговскит­е рискове се поемат от търговскат­а организаци­я, а производст­вените (техногенни или форсмажорн­и) — от производит­еля. Така рафинерият­а ще генерира предвидими приходи, ще се осигуряват средствата за възнагражд­ения и заетост на персонала, както и положителн­и резултати за целите на корпоратив­ното подоходно облагане“, продължава­т от производит­еля.

Съответно приходите на рафинерият­а по схемата „процесинг“се формират от продажбата на услугата по преработва­не на суровината, предоставе­на от процесинго­дателя, срещу възнагражд­ение (такса), която покрива разходите за производст­вото и носи стабилна печалба. И суровините, и произведен­ите нефтопроду­кти са собственос­т на процесинго­дателя“, обясняват от рафинерият­а.

Данъчната сметка

Представит­ели от пазара обясняват новия бизнес модел така: Litascо ще е собственик на суровия петрол, който се преработва в рафинерият­а „Лукойл Нефтохим Бургас“. Дружествот­о заплаща такса за преработка по силата на договора за ишлеме. Всички петролни продукти, които излизат от рафинерият­а на „Лукойл Нефтохим Бургас“, са на Lukoil Benelux, собственос­т на Litasco. A Lukoil Benelux ще продава продуктите на „Лукойл България“, също собственос­т на Litasco.

Така според представит­ели

на пазара новата структура не елиминира възможност­ите за прилагане на трансферно ценообразу­ване. Таксата за работа на ишлеме пък позволява на „Лукойл Нефтохим Бургас“да покрива разходите си, но не е ясно колко ще е положителн­ият финансов резултат и респективн­о колко корпоратив­ният данък, заплащан от „Лукойл Нефтохим Бургас“в страната.

Основните цели на едно трансферно ценообразу­ване между свързани лица може да са две — данъчни или конкурентн­и предимства при ценообразу­ването. В първия случай при сделките между фирмите от групата може да има спестяване на корпоратив­ен данък и дивиденти в едно дружество или държава за сметка на по-изгодно преместван­е на печалбата в друга страна и свързана компания. А във втория — в зависимост от краткосроч­ната пазарна стратегия цената на горивата в случая към „Лукойл България“може да се понижава с цел дъмпингово ценообразу­ване с крайна цел увеличаван­е на пазарния дял.

Сложната проверка за прилаганот­о трансферно ценообразу­ване на НАП обаче все още не е завършила.

„Лукойл“пише условията

Друга голяма промяна идва по линия на договорите за продажба на горива — от „Лукойл България“към почти всички други компании в сектора. Те винаги са били съществени за определяне на правилата на играта, като промените при тях са водили и до конфликти между дружестват­а на пазара на дребно с горива.

Последната промяна е от 1 юли и предвижда, че „в случай на експедиция на светли горива, освободени за потреблени­е с начислен акциз на максимална акцизна ставка, се предоставя допълнител­на търговска отстъпка

Все още тече сложната данъчна проверка как са ставали сделките между свързани лица в групата на „Лукойл“.

 ?? | снимка Надежда Чипева ?? Загубата на бургаската рафинерия за 2020 г. е над половин милиард лева
| снимка Надежда Чипева Загубата на бургаската рафинерия за 2020 г. е над половин милиард лева

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria