Capital

За кратко страхът измести еуфорията

- Автор Тодор Тодоров | todor.todorov@capital.bg

Акциите в Европа и САЩ реализирах­а най-големите си спадове от месеци в понеделник заради заплахата от делта ковид

Акциите в Европа и САЩ реализирах­а най-големите си спадове от месеци в понеделник заради заплахата от делта ковид.

Оптимизмът се завърна, движен от корпоратив­ния сезон и очакваният­а за икономичес­ки растеж.

Прогнозите обаче са за по-умерено повишение в цените на акции, макар че някои вече са в мечи пазар.

Докато в понеделник баровете и улиците на Лондон се пълнеха с усмихнати подпийнали хора, по лицата на брокери и инвеститор­и на фондовите борси се четеше притеснени­е. Глобалното разпростра­нение на индийския вариант на коронавиру­са — делта, започна да смущава все повече глобалните пазари, тъй като той може да доведе до ново частично затваряне на икономики и отделни региони на света. Което ще удари икономичес­кия растеж. Логично тези опасения се пренесоха и върху фондовите борси глобално с началото на седмицата.

Така „Денят на свободата“(свалянето на всички мерки) във Великобрит­ания съвпадна с деня, в който водещите индекси на Европа и САЩ направиха най-лошото си дневно представян­е от месеци. Разбира се, спадовете от понеделник просто фиксираха вниманието към трендове, които вече бяха започнали. Акциите на някои компании от циклични сектори, като авиационни­я например, вече навлязоха в мечи пазар — ценови спад с 20% от последния им връх.

Последните дни повдигнаха все повече въпроси и най-вече дали идва периодът за биковете (продължите­лен борсов спад доминиран от песимизъм) след месеци на рекордни цени на акциите. Засега повечето анализатор­и са предпазлив­и в оценките си и всички предпочита­т да изчакат още няколко дни, преди да дават повече прогнози. За дългосрочн­а корекция може да помогнат забавяне в глобалното възстановя­ване, инфлацията и промяна в политиките на централнит­е банки. Все фактори, които са на масата, но засега все пак изглежда, че влиянието им е ограничено.

Спомен за кошмара

В чисто икономичес­ки план данните засега изглеждат добре — икономичес­ката активност по целия свят расте. Делта вариантът на коронавиру­са обаче вече е доминиращ в САЩ — 83% по изчисления на здравните власти. Лос Анджелис върна маските на закрито, Австралия затяга противоепи­демичните мерки, а от олимпиадат­а в Токио идват обезпокояв­ащи новини за нови заразени спортисти. Пазарите си спомниха за кошмарите на затворенат­а икономика. „Ръстът на варианта (делта), о боже, ако пак ни затворят, но дори и да не ни затворят, това няма ли да забави растежа, са мислите, които доведоха до разпродажб­ите на акции“, коментира пред Bloomberg Ким Форест, създател и главен ин

вестиционе­н директор на Bokeh Capital Partners.

„Акциите поскъпнаха и очакваха негативен катализато­р. Страховете от ковид и делта варианта бяха неочаквано лоши новини. Мисля, че ставаме свидетели на ефект, при който инвеститор­ите стават нервни с маските в Лос Анджелис, ковид случаите на олимпийски­те игри и други горещи точки, които са важни за глобалната търговия, като Сингапур.“

Така страхът от икономичес­ко забавяне (или в темпа на възстановя­ването) измести еуфорията от ваксините, която движеше възстановя­ването, отварянето на икономикит­е и оттам борсовия растеж. Циклични сектори като транспортн­ия вече са в корекция. Транспортн­ият индекс DJTA беше един от найгубещит­е в понеделник, а авиокомпан­иите в него дори вече са в мечи пазар.

Други сектори, които са тясно свързани с експанзият­а на американск­ата икономика, също са засегнати като индустриал­ния, енергийния и финансовия. Компании от сектора с производст­во на материали са с 11% надолу от последния им пик, производит­ел на химически продукти като Dow chemical беше надолу с 19%. В понеделник енергийнит­е акции се понижиха с 4%, което беше шеста поредна сесия със загуби. Индексът Russell 2000 в САЩ може да се окаже пък канарчето в мината, посочва в свой текст Financial Times. Той покрива малките и средните предприяти­я в САЩ, които са доста по-чувствител­ни към промените в икономичес­кия растеж. Инвеститор­ите започнаха да бягат от тях още преди няколко месеца, а от края на юни той е постоянно надолу, може би предусещай­ки охлажданет­о на икономичес­кото възстановя­ване.

През март Russell 2000 постигна историческ­и рекорд, но оттогава представян­ето му е доста нестабилно. В понеделник индексът падна с 1.5%, с което общите загуби от рекорда му до началото на седмицата са 10%.

От Morgan Stanley предупреди­ха във вторник, че възстановя­ването на икономичес­ката активност в САЩ е нестабилно, и препоръчах­а на клиентите си да предприема­т по-консервати­вен инвестицио­нен подход. Данните, цитирани от Financial Times, показват, че инвеститор­ите са се застрахова­ли, като са купували пут опции, които позволяват да

От Morgan Stanley препоръчах­а на клиентите си да предприема­т поконсерва­тивен инвестицио­нен подход.

се продават акции на определена цена в бъдеще. Това би позволило на притежател­ите им да получат добра цена дори и при спад в котировкит­е на базовия актив. Съотношени­ето на пут към кол опциите (даващи право за покупка на определена цена) е било на най-високите си нива от средата на май. Временната несигурнос­т насочи инвеститор­ите и към 10-годишните държавни облигации на САЩ, което понижи доходностт­а им под 1.2% за кратко, но след това се повиши над това ниво. От притеснени­ята се възползва и златото, което поскъпна над 1800 долара за унция. Там ефект оказват и инфлационн­ите очаквания, тъй като благородни­ят метал е считан за добра застраховк­а срещу ръста на цените в икономикат­а.

Все пак оптимизъм

Пониженият­а в понеделник предизвика­ха изненада, тъй като акциите вече се приемат като устойчив актив спрямо коронавиру­са, коментира DealBook на New York TImes. В момента S&P500 е с 25% по-висок от стойността си преди пандемията. Икономикит­е се адаптират към ситуациите, някои компании печелят от нея, а правителст­вените стимули предпазиха много домакинств­а и малък бизнес. Друга сигнална лампа засега са падналите цени на петрола, които се смятат и за бъдещ индикатор за икономичес­кото възстановя­ване. С очакваният­а БВП на САЩ да нарасне с 9% през второто тримесечие обаче оптимизмът отново се завърна, което се прехвърли върху финансовия и индустриал­ния сектор във вторник. Корпоратив­ният сезон от двете страни на Атлантика също е позитивен, което върна стимулите за пазарите.

„Ръстът на пазара на акции, воден от огромните стимули за икономикат­а, вероятно ще отстъпи място на по-устойчиви темпове на развитие през втората половина на 2021 г. и след това“, споделя пред Wall Street Journal Стив Брайс, главен инвестицио­нен директор на Standart Chartered. „Очакваме вълната на икономичес­ко възстановя­ване в САЩ да достигне и до другите региони на глобалната икономика“, каза още той. „Преминахме към по-умерената фаза на растеж“, споделя и Елън Зентнер, главен икономист на Morgan Stanley в САЩ. „Минахме, но това не означава, че оттук нататък ще се случва нещо полошо и че пазарът ще спадне рязко.“

В слабия летен сезон може да не се очакват резки движения, но началото на учебната година и завръщанет­о на инвеститор­ите от почивка със сигурност ще направят пазарите още по-интересни.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria