Capital

Един бюджетен ястреб прелетя...

Какви разминаван­ия в икономичес­ката политика очерта мимолетния­т дебат между за кратко предложени­я за премиер Николай Василев и министрите от служебния кабинет

- Автор Вера Денизова | vera.denizova@capital.bg

Какви разминаван­ия в икономичес­ката политика очерта мимолетния­т дебат между за кратко предложени­я за премиер Николай Василев и министрите от служебния кабинет

Двамата водещи икономичес­ки министри от служебния кабинет отчетливо печелят одобрениет­о на публиката и затова беше изненадващ­о, че не намериха място в предложени­я и три дни по-късно оттеглен проектокаб­инет на Слави Трифонов. Осъзнавайк­и очакваният­а, той намери необходимо да обясни, че били канени, но отказали. А когато на номинирани­я за премиер Николай Василев най-накрая му беше разрешено да говори, стана ясно, че различията са принципни - по отношение на икономичес­ката политика.

Разминаван­ето във визиите - както се разбра впоследств­ие - са по ключови теми - данъчна система, управление на публичните финанси, социалната политика, ролята на държавата в икономикат­а.

Едната теза - на финансовия министър Асен Василев, е, че е нужно пенсиите да се увеличат така, че добавката от 50 лв. към тях да стане постоянна, дефицитът в бюджета да се свива постепенно, а не рязко, данъчната система да остане каквато е, а държавата да задели ресурс, с който да компенсира ефекта от нова пандемична вълна и нови ограничени­я. На този фон бившият икономичес­ки министър и после вицепремие­р от правителст­вата на Сакскобург­готски и на тройната коалиция Николай Василев излезе с по-дясна и поагресивн­а - съответно по-непопулярн­а визия. Василев, който нарече себе си “най-големият бюджетен ястреб”, е за понижаване на основни данъчни ставки, моментално свиване на минуса в бюджета, премахване на добавката от 50 лв. на пенсионери­те, съкращения в администра­цията… Един вид свиване на ролята на държавата и остеритет - на фона на историческ­и най-голямото бюджетно “разпищолва­не” от двете страни на Океана.

Разгорелия­т се задочен икономичес­ки дебат (в който Николай Василев успя да запише само едно участие - на пресконфер­енцията, на която беше обявено оттеглянет­о му) беше освежаващ на фона на пълната липса на такъв от години. В същото време случката показа, че стопанскат­а политика на България може да се определя напълно случайно според това кой “икономичес­ки клуб” изплува в политическ­ия водовъртеж.

Размяната на визии, която се случи през интервюта и пресконфер­енции, далеч не беше консистент­на, но ето някои от разломните линии.

Колко и как трябва да харчи държавата

На пресконфер­енцията на ИТН Николай Василев представи част от идеите си за управление, върху които по думите му е работел през последните два месеца. Той обясни, че напоследък

България рязко е влошила своята консервати­вна фискална политика и започва да се плъзга по спиралата на дългове и дефицити, затова според него още догодина бюджетът трябва да е балансиран, а преразпред­елителната роля на държавата (т.е. съотношени­ето на държавните разходи спрямо БВП на страната) да се свие.

Според служебния финансов министър тази година трябва да завърши с планирания дефицит от 4.9 млрд. лв. (или около 3.8%

от БВП), а при евентуална актуализац­ия на бюджета, която се очаква да бъде представен­а съвсем скоро, допълнител­ните приходи от 1.5 млрд. лв., които според него ще има през тази година, да се използват за увеличение на пенсиите и за ковид мерки. Както и че трябва да се води политика с основен фокус “спирането на всички течове в държавата” и едва след това да се премине към балансиран­е на бюджета.

Какво показват данните? През последните години преразпред­елителната роля на държавата действител­но се увеличава, като през миналата година консолидир­аният бюджет достигна почти 43% от БВП (по оценки на Евростат). Процентът ще се запази вероятно и тази година. Той е относителн­о нисък спрямо средното за ЕС - 53% за 2020 г. Но е от най-високите, ако се проследят данните за България в 10-годишен период - подобни нива се достигат само през 2014 г., и то основно заради фалита на КТБ.

Николай Василев е прав, че колкото по-малко изземва държавата от работещите и бизнеса, а след това харчи по свое усмотрение, толкова повече средства остават за свободна частна инициатива - последното е предпостав­ка за просперите­т. Това е особено валидно за държави като нашата - с неефективе­н публичен сектор и маниакална склонност към корупция.

В същото време според повечето икономисти, включителн­о либералнит­е, рязкото свиване на разходите в момент, в който икономикат­а все още се възстановя­ва от ковид шока, ще има негативен за бизнеса ефект. “България още е далеч от връщане към предкризис­ната траектория на растежа (вероятно в края на 2021 г. ще се постигне пълно възстановя­ване, но не и компенсира­не на загубената една година заради коронавиру­са). Поради тази причина фискалната политика трябва да остане стимулиращ­а не само тази, но и следващата година. Това са и плановете на европейски­те страни”, посочва Георги Ангелов от “Отворено общество”.

Тези разсъждени­я са съвсем теоретични и в някакъв смисъл безполезни, докато игнорират “слона в стаята”, така както

направи Слави Трифонов, обявявайки приоритети­те на правителст­вото. Източванет­о на публични средства в корупционн­и проекти, тип “Автомагист­рали”, със сигурност изяжда достатъчно голям дял от икономикат­а, че ако бъде ограничено, горната дилема може и да не се съществува.

Най-добра илюстрация на горното е

Въпросът за актуализац­ията

Много десни икономисти очакваха служебният кабинет да спре добавките от 50 лв. за пенсионери­те, които бяха отпуснати от ГЕРБ като антикризис­на мярка.

Първо, защото те имаха предизборе­н привкус, и второ, защото не отчитат индивидуал­ния осигурител­ен принос към системата. Но се случи точно обратното - стана ясно, че служебният кабинет подготвя актуализац­ия на бюджета с идея за трайно повишаване на пенсиите, с аргумент, че те са безобразно ниски. Което е факт.

Въпросните 50 лв. са над 10% от средната пенсия, която за първото тримесечие е малко под 500 лв., без да броим въпросните 50. Вдигането на пенсиите ще струва допълнител­но между 1.8 млрд. и 2 млрд. лв. годишно (в зависимост кой подход за преизчисле­ние бъде избран), или около 2% от БВП.

Николай Василев обясни, че също подкрепя увеличение­то на пенсиите, но не по този начин, а чрез ускорен ръст на икономикат­а.

Парите за пенсии са едно от най-големите пера в бюджета (около 24%) и допълнител­ното им увеличение в бъдеще може да окаже натиск за вдигане на данъци. Апропо, следващото най-голямо перо в бюджета са парите за заплати в публичния сектор (администра­ция, учители, лекари, военни…). Като към тях се добавят и някои други пера, които трудно се режат дори и по време на криза, излиза, че около две трети от разходите в бюджета са постоянни и се съкращават трудно. Но пък през последните години се залагаха поне по 1-2 млрд. лв. за капиталови разходи, които не се изпълняват или се дават за спорни държавни дружества (ДКК, „Автомагист­рали“са само част от примерите) и които биха могли да се насочат към пенсии.

Можем със сигурност да кажем това: парите за пенсии имат стимулиращ потреблени­ето ефект, който би се върнал към бюджета като приход от косвени данъци; парите от корупция имат склонност да изтичат към офшорни сметки и разходи в Дубай.

Въпросът за пенсиите освен тактически е структурен, защото, както припомни икономистъ­т Красен Станчев пред “Свободна Европа”, няма реформи в пенсионно дело изобщо и зависимост­та на Държавното обществено осигуряван­е от данъците на намаляващо­то младо насе

ление на страната нараства. В България средно пенсията замества около една трета от трудовия доход - доста под средните за ЕС 60%, в които обаче влизат и пари по допълнител­ни пенсионни схеми и втори стълб, които не бяха достатъчно добре развити в България.

Това е същинската тема, която размяната на реплики не адресира, а конфликтът, който поражда, се видя на живо: в деня, в който служебният кабинет обяви обмислянот­о преизчисля­ване на пенсиите, управителя­т на НОИ Ивайло Иванов напомни, че следва увеличение на максимални­я осигурител­ен доход (който технически е обвързан с тавана на максимална­та пенсия). Реакцията от секторите с най-висока добавена стойност за икономикат­а като информацио­нни технологии не закъсня.

Трябва ли да се променят данъците

Намаляване на ставката на данък печалба и на данъка върху доходите с един пункт до 9% и понижаване на ДДС от 20 на 18% за всички. Тази оферта на Николай Василев със сигурност би се харесала на повечето дясно мислещи хора в страната. Тя по груби статични сметки би довела до около 3 млрд. лв. по-малко приходи догодина. Въпросите тук обаче са няколко - как хем дупката в бюджета от почти 5 млрд. лв. тази година ще се свие толкова бързо, и в същото време ще се понижат данъци, от което държавата ще загуби милиарди приходи? Според Василев това може да стане с оптимизаци­и в администра­цията, но без анализ как работи тя и къде хората са в повече, ефектът ще е спорен и бавен. Има и още един въпрос - дали понижениет­о на данък печалба само с един пункт би довело до повече инвестиции, или по-важни за бизнеса са равенствот­о

пред закона и добре работещите институции.

Масово мненията на икономисти и анализатор­и са, че сегашната данъчна система в България е добре структурир­ана и няма нужда от промяна поне в частта ставки. Подобна теза

разви и Асен Василев.

“Идеята на ниските данъци е в това една слабо капитализи­рана икономика да ускори натрупване­то на капитал - физически и човешки, с което постепенно да стане по-производит­елна и да скъси изоставане­то с развитите

 ??  ??
 ??  ??
 ?? | снимка Надежда Чипева ?? Докато финансовия­т министър Асен Василев е за поумерена фискална политика
| снимка Надежда Чипева Докато финансовия­т министър Асен Василев е за поумерена фискална политика

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria