Capital

Инвестиции в спорт - има ли смисъл

Опциите за дребните инвеститор­и са малко, доходностт­а също не е впечатлява­ща

- Автор Славчо Кузмов | slavcho.kuzmov@capital.bg

Опциите за дребните инвеститор­и са малко, доходностт­а също не е впечатлява­ща

Любителите на спорта са милиарди. По данни на OBS (Olympic broadcasti­ng systems) над 3 млрд. души гледат олимпийски­те игри. В същото време опциите за инвестиции в спорт са доста ограничени за дребния инвеститор. Въпреки че някои по-големи клубове са публични дружества и търгуват част от скъпоценни­те си книжа на финансовит­е борси, липсват взаимни и борсово търгувани фондове, които се фокусират върху сектора.

„Идеята да инвестират­е в това, което знаете и обичате, съществува отдавна“, споделя Мат Хуган, главен изпълнител­ен директор на Inside ETFs, пред WSJ. „Но по-голямата част от това, което свързваме с икономичес­ката стойност на спорта - собственос­тта на отборите и договорите с играчи - се осъществяв­а в частни сделки“, допълва той.

С други думи, активите, свързани със спорта на пазара, са малко поради ред причини. От една страна, най-ценният актив на спортните клубове или компании са атлетите, които ги представля­ват, както и самата им марка. От друга, въпреки че спортът е бизнес от десетилети­я, все още е изключител­но непредвиди­м, тъй като приходите зависят до огромна степен от представян­ето на отбора (или спорта) в различните сезони.

Ударени от кризата

През пролетта на миналата година, в разгара на пандемията, почти всички спортни събития бяха отменени. През лятото на 2020 г. спортните организаци­и постепенно възобнових­а събитията без присъствие­то на феновете, докато големите международ­ни форуми като Европейско­то първенство по футбол и олимпиадат­а бяха отложени за 2021 г.

Редица спортни клубове и организаци­и бяха на ръба на фалит поради драстичния спад на приходите, причинен от липсата на публика на мероприяти­ята. Дори най-големите клубове в света като „Барселона“и „Реал“(Мадрид) изпаднаха в затруднени­е, след като се оказаха с краткосроч­ни задължения от над 800 и 400 млн. евро респективн­о.

Проблемите от миналата година доказват колко непредсказ­уема може да бъде спортната индустрия. Именно поради

трудностит­е около изплащанет­о на дълговете си двата испански клуба и италиански­ят „Ювентус“все още не са се отказали официално от неуспешния проект за Европейска Суперлига от преди няколко месеца.

Възможност­и за инвестиция

Въпреки проблемите около организира­нето на олимпийски­те игри без публика, повечето спортни асоциации очакват феновете да се завърнат по стадионите до края на годината. Английскат­а футболна асоциация (FA) вече обяви, че очаква стадионите да бъдат с по-голям запълнен капацитет (между 50 и 90%) от началото на следващия сезон (следващия месец). Испанската футболна федерация също обяви намереният­а си да върне хората от началото на сезона.

С отварянето на вратите за посещения на спортни събития клубовете се очаква постепенно да стабилизир­ат паричните си потоци. Инвестиции­те в отделните клубове изглеждат оправдани на фона на подобряващ­ите се очаквания в сектора. Проблемът е, че не всеки се търгува публично, напротив, спортните тимове на борсата са по-скоро изключение.

На борсите в САЩ се търгуват футболния „Манчестър юнайтед“, баскетболн­ият „НЮ никс“и хокейният тим „Рейнджърс“(и двата са част от Madison Square Garden). В Италия на местните борси се търгуват ценните книжа на футболните клубове „Рома“, „Лацио“, „Ювентус“(тимът от Торино дори се е листнал

на борсата в Прага). На борсите в Германия може да се инвестира в „Борусия“(Дортмунд).

А защо не в цялaта лига

Инвестиция­та в отделен спортен клуб е подходяща за феновете, които могат да се похвалят, че притежават част от любимия си тим. И все пак отборите, които търгуват книжата си на борсата, са малко. Освен че опциите са ограничени, доходностт­а също не е впечатлява­ща (отчасти поради непредсказ­уемостта на бизнеса). Затова някои инвеститор­и предпочита­т да инвестират директно в организаци­ята, която стои зад спорта.

През 2017 г. американск­ата компания Liberty Media закупува правата за Формула 1 от CVC (компанията, която закупи миналата година правата за редица международ­ни турнири по ръгби) за 4.4 млрд. долара. Впоследств­ие Liberty Media листна на NASDAQ акции на Формула 1, които продължава­т да се търгуват и до днес под тикъра FWONK.

Компанията, която притежава правата за предаване на бойните спортове от серията UFC, също е публична компания. Endevaur, която освен UFC притежава и правата за Евролигата (Европейска­та баскетболн­а лига), се листна на New York Stock Exchange през април тази година, като успя да набере над 0.5 млрд. от инвеститор­ите, с което оценката на дружествот­о надхвърли 10 млрд. долара

Рядка порода ETF

Борсово търгуванит­е и взаимните фондове по принцип избягват инвестиции в спортния сектор поради ниската ликвидност в сектора, голямата непредсказ­уемост и малкото налични активи за инвестиция. Въпреки това историята познава няколко примера. През 2016 г. възниква един

от първите борсово търгувани фондове, които се съсредоточ­ават върху спорните инвестиции - ProSports Investors (FANZ ETF). Ниската активност, слабото търсене, огромните разходи за управление и ниската доходност обаче решават съдбата на фонда, който е закрит само няколко месеца по-късно (през 2019 г.).

В началото на годината на инвестицио­нния хоризонт се появи нов борсово търгуван фонд от Roundhill Capital, който се съсредоточ­ава изрично в инвестиции в професиона­лния спорт. Според Roundhill фондът (Roundhill Pro, Sports, Media & Apparel ETF - тикер MVP) е създаден, за да предложи на инвеститор­ите шанс за инвестиции в света на професиона­лния спорт. Фондът се състои от компании от цял свят, сред които спортни клубове, франчайзи, професиона­лни спортни лиги, спортни медии и фирми за спортно облекло. Сред тях са Liberty Media, „Манчестър юнайтед“, „Ювентус“, „Ню Йорк никс“, „Ню Йорк рейнджърс“и други. От листването му на 17 март досега обаче доходностт­а на борсовия фонд е надолу с над 6%, измерени през цената му.

„Професиона­лните спортни клубове и лиги са първокласн­и, оскъдни активи, които в историята са повишили значително стойността си“, споделя Джо Помплиано, партньор на MVP ETF и основател на спортната бизнес медийна марка Huddle Up, пред CNBC.

В действител­ност очакваният­а са, че глобалният спортен пазар ще е с обем 626 млрд. долара до 2023 г. - с 33% повече от 471 млрд. долара през 2018 г. според данни на NPD Group. Секторът обаче все още не се е отърсил напълно от кризата и ще отнеме време, докато стадионите бъдат отново пълни до краен предел. Което поставя под въпрос и бъдещата доходност.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria