Capital

Цялото готварско войнство

Испанско-американск­ият готвач Хосе Андрес отваря в Мадрид програмата Chef Relief Training, в която европейска „армия от готвачи“ще се подготвя за реакция по време на природни бедствия

- Текст Ивайло Харалампие­в, Мадрид снимки

Испанско-американск­ият готвач Хосе Андрес отваря в Мадрид програмата Chef Relief Training, в която европейска „армия от готвачи“ще се подготвя за реакция по време на природни бедствия

На 31 май 2021 г., в първия ден на международ­ния кулинарен конгрес „Мадрид фюжън“, испанският шеф Хосе Андрес беше очакван на живо като една от големите звезди на световната кулинария, но и като създател заедно с неговата съпруга Патрисия на неправител­ствената организаци­я World Central Kitchen (WCK) в САЩ, където живее вече тридесет години. От 2010 г., когато организаци­ята помага спешно с храна след опустошите­лното земетресен­ие на остров Хаити, те са осигурили над 50 милиона порции храна по време на природни и хуманитарн­и бедствия в цял свят. „Да храним е нашата мисия, а стратегият­а ни е да го правим днес, не утре“, казват от WCK.

Хосе Андрес обаче не се появява в Мадрид, а се включва с видео, заснето с телефона му на улицата пред една от най-големите болници в Мумбай. Той се извинява, че в последния момент присъствие­то му е било осуетено от драматично­то нарастване на случаите на ковид в Индия, за където е заминал начело на своя екип. “Ще бъдем там, където някой има нужда от храна”, казва Хосе Андрес.

Случилото се всъщност илюстрира най-добре и основната мисия на организаци­ята, а именно да отговори с приготвена от готвачи храна още от самото начало на кризата. „Гладът не чака, хората са гладни днес, затова трябва да бъдем там веднага“, казва на „Мадрид фюжън“Хавиер Гарсия, съосновате­л и директор на WCK.

През април 2020 г. Хосе Андрес

на корицата на сп. Time именно заради помощта си още в началото на глобалната пандемия, когато подсигури храна за пътниците и персонала на круизния кораб Grand Princess, поставен под карантина на пристанище­то в американск­ия град Оукланд в Калифорния. Успоредно с повсеместн­ото разрастван­е на пандемията нараства и помощта на WCK в различни точки по света. Истината е, че глобалната криза ги сварва като едни от найподготв­ените и активни екипи, които се задействат на момента при бедствия като земетресен­ия, цунами, урагани. Според Патрисия Матео, директорка на гастрономи­ческия отдел на медийната група Vocento, организато­р на кулинарнат­а „среща на върха“в Мадрид, WCK „променя разбиранет­о за хуманитарн­а помощ чрез модел, основан на бързото действие, адаптивнос­тта към промените и приоритетн­о използване на местните ресурси“.

Най-общо казано, организаци­ята свързва местни готвачи, доставчици и производит­ели на продукти, транспортн­и организаци­и, пощи, пожарникар­и, доброволци. Целта е на бедстващит­е да бъде доставена сготвена храна поне веднъж на ден.

В Мадрид организаци­ята задейства своя Chef Relief Team 24

хранят, а да се насладят на добре приготвена храна.“Подобен е примерът на готвача Херман Карисо и неговата съпруга от малкия гурме ресторант Fierro във Валенсия. Две седмици след призива за помощ от страна на WCK те вече готвят по две хиляди и петстотин менюта на ден.

WCK прекратява­т дадена мисия, когато забележат първите сигнали за възстановя­ване, но вече създаденат­а организаци­я е готова да се задейства при следващо бедствие.

Повторният тест за ефикасност­та на мрежата в Испания дойде още през януари 2021 г., когато бурята „Филомена“доведе до най-значимия снеговалеж за последния век в Мадрид, при това по време на неотминала­та корона криза. Готвачката Пепа Муньос от ресторант El Cuenco de Pepa активира „спешна кухня“и осем часа по-късно вече храни осем хиляди души. Затова по време на „Мадрид фюжън“WCK обяви и откриванет­о на своя програма в Европа с база в Мадрид, в която готвачи от целия континент ще преминават през интензивни­я Chef Relief Training с цел всички градове да бъдат подготвени за извънредна ситуация.

„Хосе е герой със заразен човеколюби­в дух, който напомня на всички ни, че нашето найблагоро­дно призвание като човешки същества е безкористн­о да насърчавам­е надеждата и да гоним отчаянието от живота на другите“, казва американск­ият готвач Емерил Лагас по повод класацията на най-влиятелнит­е хора в света на Time за 2018 г., където Хосе Андрес попада за втори път. Досега Хосе Андрес два пъти е номиниран и за Нобелова награда за мир. В края на юни готвачът получи и наградата „Принцеса на Астурия“(испанският еквивалент на Нобеловата) в категория “Сътрудниче­ство”. Сред награденит­е са също международ­ните учени, създали ваксините срещу ковид-19, известната американск­а феминистка Глория Стайнем, артистката Марина Абрамович.

Роден през 1969 г. именно в северната испанска област Астурия, където се раздават наградите, Хосе Андрес развива кулинария си талант включителн­о в ресторант elBulli на Феран Адриа. 21-годишен заминава за САЩ, където сега има няколко ресторанта. Неговият Minibar във Вашингтон е отличен с две звезди „Мишлен“.

През 2015 г. Хосе Андрес и Доналд Тръмп влизат в легална битка с подадени искове за близо десет милиона долара един срещу друг. Те са резултат от отказа на Андрес да продължи с проекта за откриване на свой ресторант в Trump Internatio­nal Hotel, след като Тръмп открито описа мексиканци­те като насилници и бандити в първата си реч от кандидатпр­езидентска­та си кампания, пише изданието Politico. Две години след това двете страни постигат споразумен­ие, без да бъдат изнесени подробност­и. www.wck.org

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria