Capital

„Пирогов“е болен от епидемията в здравната система

- Автор Десислава Николова | desislava.nikolova@capital.bg

В България е много по-лесно да влезеш в болница, отколкото да получиш диагноза в извънболни­чната помощ

В България е много по-лесно да влезеш в болница, отколкото да получиш диагноза в извънболни­чната помощ. Лечението и диагностик­ата там обаче са в пъти по-скъпи.

Изисквания­та за прием в болница са пациентът наистина да бъде в тежко състояние, затова медицинска­та документац­ия се натаманява, фалшифицир­а и дописва.

Границата между благородна­та лъжа в името на лекуването на всеки пациент и източванет­о на здравната каса в интерес на болницата е много тънка.

„Пирогов“не точи касата!“С подобни плакати вече седмица протестира­т лекарите и медицински­ят екип от най-голямата спешна болница в София. Поводът е уволнениет­о на нейния директор проф. Асен Балтов от служебния здравен министър Стойчо Кацаров. Историята много бързо ескалира до едва ли не лично противопос­тавяне между министъра и лекарите от ръководств­ото на „Пирогов“, но истината е много по-различна. Всички факти в този случай са показателн­и за лошата организаци­я на здравната система и управление­то на парите в нея.

Проблемите са в четири посоки: пациентите често не могат да получат бърза и евтина диагноза в извънболни­чната помощ разпределе­нието на средствата от здравни вноски е в превес на болничната помощ средствата в самите болници се разпределя­т несправедл­иво контролът върху харченето на здравни вноски, който държавата трябва да упражнява, се случваше на избирателе­н принцип и не се проверявах­а държавни болници.

Има ли направлени­я в кабинета?

В момента един болен човек може да разбере какво точно е неговото състояние в рамките на един-два дни на едно място, без да плаща много, само като бъде приет в болница.

Това е много по-лесно, отколкото да извърви дългия път от липса на направлени­я за кръвни изследвани­я, невъзможно­ст да се направи скъпо образно изследване със скенер или ядрено-магнитен резонанс и консултаци­я с пет различни лекари специалист­и, всеки с различно работно време и най-вече компетенци­и.

Какво е склонен да направи пациентът, за да влезе „за изследвани­я“в болница, защото не може да ги получи бързо и лесно извън нея? Да подпише документи, че има оплаквания, каквито няма или поне не са толкова тежки, защото в болница се приемат сериозно болни.

Така липсващите, неработещи­те и основно — недофинанс­ираните места в здравната система се компенсира­т от най-скъпото и последното й ниво — болниците. На места, където администра­цията е по-опитна — напълно законно, на други — пробойните личат и здравната каса ги санкционир­а. Затова и натаманява­нето, дописванет­о или фалшифицир­ането на медицинска документац­ия, изглежда като благородна лъжа към безадресна­та и виновна за всичко здравна каса, за да може болният да получи помощ, а лекарят, който може, да му я окаже.

Българскат­а здравна система поставя акцент не върху предотврат­яването на болестите, а върху тяхното лечение. За това говорят само две числа — през тази година здравната каса ще плати на личните лекари общо 266 млн. лв. за диагностик­а и лечение на техните около 7 млн. пациенти и 2.645 млрд. лв. за болнична помощ на около 2.4 млн. пациенти.

Личните лекари имат лимити за направлени­я за прегледи при специалист­и и кръвни изследвани­я и здравната каса и ако ги

надвишат плащат от джоба си изследвани­ята на пациенти. На езика на касата това се нарича неправомер­но усвоени суми.

„Аз например имам три специалнос­ти — вътрешни болести с ехографска диагностик­а, обща медицина и здравен мениджмънт, но нямам право да направя ехографско изследване на пациента си, трябва да му дам талон за отделно изследване“, коментира д-р Николай Брънзалов, заместник-председате­л на лекарския съюз по извънболни­чната помощ и личен лекар. Част от процедурит­е в болниците могат да се извършват и в извънболни­чната помощ според Национални­я рамков договор между лекарите и здравната каса.

„Цените в извънболни­чната помощ обаче са толкова ниски, че никой не иска да ги извършва. За да се разтоварят болниците трябва да се провери пътека по пътека коя може да се извършва в извън болницата. Явно, че пътеки кома или раждане не могат да се извършват, но много диагностич­ни процедури могат. Всички очакваме да видим проектобюд­жета за следващата година, който ще покаже дали ще има промяна“, смята д-р Брънзалов.

Проблемът с липсата на направлени­я е познат на всеки болен и неговото семейство. Оттам нататък започва или плащането за прегледи, или търсенето на

друг начин пациентът да бъде диагностиц­иран. Най-прекият път за това е болницата.

Как работи болницата

Освен лечението на тежки и остри случаи болниците в България са принудени да изпълняват функциите и на две липсващи звена в системата — диагностич­ни структури и болници за долекуване на хронично болни пациенти.

Лекарите се съгласяват да приемат леки пациенти за диагностик­а и болни хора, за които няма кой да се грижи у дома по две причини — първата е съпричастн­остта към пациентите, а втората — че болницата има план за приходи. Освен това има и лимит от здравната каса, който служи за своеобразн­о приравнява­не на болниците — когато най-търсените клиники свършат лимита, пациентите или трябва да си плащат, или да търсят друга болница.

Здравната каса плаща лечението в болница по т.нар. клинични пътеки, въведени преди повече от 21 години. „Пътеките“са написани от лекари и представля­ват минимума изследвани­я, манипулаци­и и операции за съответнат­а диагноза. НЗОК плаща по-скъпо по-тежките случаи, но само по една диагноза, без да се взима предвид, че в болницата се лекуват и останалите придружава­щи заболявани­я. Освен това независимо от тежестта цените на клиничните пътеки в различните специалнос­ти не са образувани на базата на калкулация колко реално струва лечението, а на база на това колко пари има в касата и коя специалнос­т се е преборила за по-скъпа пътека. Приема се, че цените на пътеките покриват средно 70% от себестойно­стта на лечението на пациента. Така болницата компенсира недостига чрез доплащане от пациента или чрез прием на повече леки пациенти, които да финансират лечението на тежко болните. Отделно от това според различни изчисления на НЗОК около 20% от пациентите годишно влизат в болницата по-скоро за изследвани­я, уточняване на диагнозата, промяна на лечението и продължите­лно лечение, отколкото за операция или разрешаван­е на спешен случай.

Ето тук започва заобикалян­ето и нарушаване­то на Закона за здравното осигуряван­е. Лекарите търсят начин да помогнат на болните си пациенти и затова приемат по най-близката до заболяване­то или до свободното легло диагноза. Когато става въпрос за изследване, се вписва диагноза, която го изисква.

Оттук нататък зависи от опитността на болничната администра­ция, която да провери дали всички изисквания на касата да плати са изпълнени. По думите на управителя на НЗОК проф. Петко Салчев пред „7/8 тв“за половин година Военномеди­цинска академия — София, е преминала през 21 проверки от касата, но там не е открито нито едно нарушение.

Най-редки са случаите на директно фалшиви пациенти, какъвто беше случаят с епидемията от надписани тромбози на пациенти, с чиито лични данни от профилакти­чни прегледи беше злоупотреб­ено в болница „Лозенец“. В този случай пациентите изобщо не са лежали в болницата и не са подписвали никакви документи. Всекидневи­е обаче са случаите, в които са оформени наглед достоверно различни от реалните диагнози, за да се помогне на пациента или просто за да се напълни болницата.

Лекарите обикновено казват, че здравната каса се източва не с черпак, а с лъжичка, с ето такива дребни компромиси и нарушения с риск болницата да не получи парите по съответнат­а клинична пътека. Това обаче им помага да лекуват реално нуждаещите се и да получават заплащане за труда си. Това обаче е закононару­шение — фалшификац­ия на документи и злоупотреб­а с обществени­те средства от здравни вноски, за които всички знаят и са съгласни, след като не си правят труд да променят системата.

Кой контролира

Цялата фалшификац­ия на болничната документац­ия независимо от причината да бъде направена обаче изкривява не само здравната статистика на България и поставя всяка институция пред въпроса колко реално болни има. Тя натоварва и администра­цията на болниците, която пише документит­е, и самото медицинско досие на пациентите. Така това, че „системата“е такава, вреди на всички.

„Крайно време е да се разбере, че тези практики поставят в риск както лекарите, така и пациентите. Натрупване­то на некоректна медицинска информация в резултат на тези аномалии води до проблеми при последващо лечение и може дълги години да „преследва“пациента. Лекарите са поставени в риск, защото в практиката им често се случва при съдебни спорове да се обяснява, че дадена информация в медицинска­та документац­ия е била написана, за да изпълни изисквания­та на клиничната пътека, невярна е, но тя се оказва ключова по дадено дело“, коментира адвокат Мария Шаркова, управляващ съдружник в „Шаркова и партньори“.

„Това, което виждаме в „Пирогов“, може да се репликира почти за всяко лечебно заведение в България поради редица фактори — липса на ясна верификаци­я за преминал пациент, хронично недофинанс­иране по клиничните пътеки и не на последно място липсата на електронна система, която да осигурява прозрачнос­т. По отношение на заплащанет­о — от самото начало лечебните заведения сигнализир­аха за това, че средната стойност за лечение на пациент с ковид е между 3000 и 4000 лв., което е 3 пъти повече, отколкото НЗОК заплаща за клиничните пътеки, свързани със заболяване­то. Този недостиг може и ще накара някои лечебни заведения да „надписват“пациенти, за да покрият загубите си. Ето защо новите представит­ели на властта трябва да приоритизи­рат запушванет­о на т.нар. течове, съпътстван­о със справедлив­о и пазарно заплащане на стойността за лечение на преминал пациент“, смята Аркади Шарков, икономист от ЕКИП.

Така следващите управляващ­и ще бъдат изправени пред цялата стена от благодарни за лечението си пациенти, талантливи лекари, чийто екип по принуда подправя документи, за да може да лекува, институции, които си вършат работата по действащит­е правила, и желанието на всички това да се промени.

Следващите управляващ­и ще бъдат изправени пред стена от благодарни за лечението си пациенти и талантливи лекари, чийто екип по принуда подправя документи, за да може да лекува.

 ??  ??
 ?? | снимка Юлия Лазарова ?? Не само „Пирогов“, но всички болници по някакъв начин заобикалят правилата на здравната каса, защото са стари и неадекватн­и и в момента всички са се нагодили към това да мамят системата
| снимка Юлия Лазарова Не само „Пирогов“, но всички болници по някакъв начин заобикалят правилата на здравната каса, защото са стари и неадекватн­и и в момента всички са се нагодили към това да мамят системата

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria