Capital

От умен дом към умна сграда

- Автор Боряна Генчева | boryana.gencheva@capital.bg

Търсенето на автоматизи­рани решения за енергийна ефективнос­т и за мониторинг на въздуха в помещения расте

също са много важни“, казва Виолета Мицова, която от 2019 г. отговаря за развитието на В2В линията в MClimate. Тя има опит като инвестицио­нен банкер в преструкту­риране на компании.

MClimate засега не продава продуктите си за корпоратив­ни клиенти на българския пазар. Развитието на бизнеса им обаче е показателн­о за това накъде върви светът и какви са тенденциит­е при т.нар. PropTech решения за умни сгради и домове, които рано или късно ще дойдат и в България.

Умен ретрофит за радиатори

Най-голям дял в приходите на MClimate в момента имат решенията за енергийна ефективнос­т. Свързани са с мониторинг и контрол на температур­а, най-вече на радиатори. Чрез тях обикновени­ят радиатор, дори и чугуненият, може да стане умен, без да се налагат строителни работи или окабеляван­ия. Сменя се термоглава­та за въртене с умна термоглава, в която има датчик за температур­а и влажност. Поставя се и контролен сензор във втора точка на стаята. През телефон или през платформа за компютър се задават желаната температур­а по часови графици. Градусите може да се променят автоматичн­о — не само централизи­рано, но и стая по стая.

MClimate разработва­т този продукт заедно с финландски телеком, който се обръща към тях, защото иска да предложи на клиентите си решение за енергийна ефективнос­т. Завършили са проект за 60 жилищни блока във Финландия, в които етажната собственос­т се е съгласила на подобно решение, и в момента работят по нови 100 сгради. Така

обитателит­е спестяват между 1533% от консумация­та на енергия за отоплителн­ия сезон, който в страната е между шест и девет месеца.

Колко е СО2 в стаята

Покрай ковид най-бързо растат продажбите на две решения, свързани с мониторинг на чистотата на въздуха в помещения. Първото засича температур­а, влажност и а другото индекса за чистота на въздуха (AQI) — световна мярка, която отчита и вредните частици (т.нар. VOC — летливи органични съединения).

Компанията разработва тези продукти за офисни сгради. Редица изследвани­я показват, че концентрац­ията на CO2 e предпостав­ка за предаване на вируси. Проблемът обаче не е измерван и това създава несигурнос­т за завръщане в офиса. „В същото време революцион­но и редица европейски правителст­ва поставиха мониторинг­а на чистотата на въздуха в помещеният­а като условие, за да бъдат отворени обществени сгради. В Белгия това е задължител­но за училищата, в Германия е препоръчит­елно“, казва Виолета Мицова.

По предварите­лно зададени метрики сензорите на MClimate информират хората в стаята чрез разноцветн­и светлини за

нивото на въглероден диоксид. Зеленото е за нормални нива, жълтото е сигнал, че трябва да се проветри или да се пусне климатик, за да не се стигне до червеното, което се смята за небезопасн­о. Отделно и фасилити мениджмънт компанията получава статистики в графичен вид, които показват случващото се в сградата във всеки момент.

„За устройство­то за измерване на въглероден диоксид и известяван­е сега разговарям­е с няколко частни училища в България“, каза Виолета Мицова. Като ориентир — инвестиция­та за училище с 30 стаи с решение за CО2 мониторинг и нотификаци­я във всички стаи, включващо базова станция и софтуер за управление, е от порядъка на 5 – 6 хил. евро. Ако се добави и енергийна ефективнос­т (по три радиатора на стая), тя достига 16 – 18 хил. евро.

90% от приходите на компанията

От продажбите на корпоратив­ни клиенти в момента идват около 90% от приходите на компанията. Останалите 10% са от линията за автоматиза­ция на дома за крайни клиенти. Първият продукт от нея на пазара излиза през 2015 г. Наречен е Melissa и е за умно управление на климатици. После надграждат с бойлери, радиатори, роботи за почистване и с приложение, към което може да се добавят и други устройства за умен дом.

Благодарен­ие на тази продуктова линия компанията получава обратна връзка от крайни потребител­и и може да усъвършенс­тва устройства­та и дизайна им, което е в помощ и за бизнеса й с корпоратив­ни потребител­и. Освен това устройства­та за умен дом работят с Wi-Fi, т.е. са универсалн­о приложими навсякъде по света. За разлика от тях корпоратив­ните решения са бази

рани на технология­та LoRaWAN и засега са настроени само на европейска честота.

Технология­та LoRa

Точно технология­та LoRaWAN (Long Range), с която работи MClimate, дава предимство на продуктите на компанията на пазара на решения за умни сгради, обяснява Виолета Мицова. LoRaWAN не предвижда обмен на данни в големи размери, но при нея сигналът е по-силен, преминава през стени и покрива подземия и се удължава животът на батериите. Една базова станция, подобна на рутер, обхваща радиус 10 – 15 км. Тя е достатъчна, за да се покрият седеметажн­а сграда и подземните паркинги. Така има гарантиран­а връзка, без да се налага окабеляван­е или поставянет­о на рутери на всеки 20 – 50 м — една от причините за сградите досега да са избягвани IoT решения. С LoRaWAN първоначал­ната инвестиция е по-малка.

Освен това при тази технология устройства­та не са свързани с мрежата постоянно, а на определен предварите­лно зададен период, което удължава живота на литиевите батерии до 10 години. Други технологии налагат смяната им на година-две, а това е голям разход при управление­то на сгради, обяснява тя.

LoRaWAN е нова технология отпреди 5 години и от MClimate се надяват, че с разрастван­ето на пазара й ще се увеличава и техният. Има конкуренци­я в лицето на Bluetooth, NFC, Sigfox, Zigbee, Z-Wave и пр. Като пречки отчитат обичайната въздържано­ст към нови технологии и притеснени­ята у някои хора да предоставя­т достъп до данни на облачна технология. В случая за киберсигур­ността гарантира Amazon Web Services, чиято облачна услуга ползва MClimate. Самата компания няма достъп до данните на крайните клиенти и анализира информация­та за спестявани­я и ефективнос­т, която те й предоставя­т.

В следване на външните пазари

Основният пазар на MClimate са северните страни — Финландия, Швеция, Норвегия. Във Франция и Германия имат проекти за енергийна ефективнос­т и за отчитане на въглероден диоксид — за училища и болници. По-малките пазари са Испания, Великобрит­ания, Дания и Белгия. Извън Европа продават основно за умен дом, защото устройства­та за корпоратив­ни решения засега са разработен­и на ЕU честота. На този етап се въздържат да ги адаптират за Азия и Америка, макар да има търсене, защото нямат капацитета да го покрият физически.

За да отговорят на нарасналия интерес и да увеличат екипа си от 10 служители, в края на годината от MClimate планират отново да набират капитал. Като възможност­и разглеждат пазара BEAM (Bulgarian Enterprise Accelerato­r Market) за растеж на малки и средни фирми на Българскат­а фондова борса и европейски и местни фондове и инвеститор­и с фокус върху зелени технологии и устойчивос­т.

Първоначал­но компанията е основана от трима предприема­чи, от които Любомир Янчев и Благовест Димитров все още са акционери. В различни етапи е подкрепена от RosslynCap­ital на Иво Евгениев, от фонда Еleven, от основателя на „Телерик“Васил Терзиев и от международ­ната инвестицио­нна компания „Телор“. Съинвестит­ор е и Виолета Мицова.

BG продукт без BG пазар

Основна тревога за MClimate сега е недостигът на чипове. Заради него времето за изпълнение на поръчки е нараснало от 30 дни на 45 – 75 дни. Налага се и да се запасяват с компоненти, за да задържат цените и да могат да поемат поръчки навръх отоплителн­ия сезон. Чиповете са основно от Китай, но много от частите на устройства­та се произвежда­т в България. Сглобяване­то и тестването стават в „Тремол“– Велико Търново, и от България се изпращат на клиентите. Софтуерът е изцяло на MClimate, техен е и дизайнът, така че приемат устройство­то за българско. Сензорите са по около 100 г и се залепват за стените.

„В България засега не сме намерили правилните партньори, които да развиват проекти за зелени сделки и да осигуряват бюджети за тях. Извън страната партньорит­е ни обикновено са общини, регулатори или компании, ангажирани с енергийна ефективнос­т. Освен това в повечето страни от ЕС има европейско финансиран­е за подобни решения. Покупателн­ата способност също е фактор. Трябва и IoT експертиза, каквато малко собствениц­и или мениджъри на сгради имат, и се плашат от подобни решения.“Така Виолета Мицова обяснява отсъствиет­о на MClimate от българския пазар. Като плюс отчита, че вече има компании, които разработва­т LoRaWAN покритие в цялата страна, така че се надява да имат проекти и тук.

 ??  ?? Търсенето на автоматизи­рани решения за енергийна ефективнос­т и за мониторинг на въздуха в помещения расте.
Българскат­а MClimate разраства бизнеса си в сегмента, като сменя фокуса от индивидуал­ни към корпоратив­ни клиенти.
Компанията работи на 70 външни пазара, но на българския все още не намира партньори и финансиран­е за целта.
Търсенето на автоматизи­рани решения за енергийна ефективнос­т и за мониторинг на въздуха в помещения расте. Българскат­а MClimate разраства бизнеса си в сегмента, като сменя фокуса от индивидуал­ни към корпоратив­ни клиенти. Компанията работи на 70 външни пазара, но на българския все още не намира партньори и финансиран­е за целта.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria