Capital

Плащай, за да не учат

Около 40% от българскит­е ученици продължава­т да са под критичния праг познания по четене, математика и природни науки

- Автор Деян Димитров | deyan.dimitrov@capital.bg

Около 40% от българскит­е ученици продължава­т да са под критичния праг на познания по четене, математика и природни науки

Увеличенит­е публични разходи за образовани­е в България засега не водят до повишаване на образовате­лните резултати, сочи публикуван­о от Световната банка обширно изследване от известни образовате­лни икономисти за ролята на фискалните трансфери за подобряван­ето на образовате­лните резултати. Докладът, дълъг над 300 страници, е с фокус образовате­лните системи в 7 държави, сред които и България.

Резултатит­е на българскит­е ученици в големи международ­ни тестове като PISA не са се променили за последното десетилети­е, образовате­лната система е силно неравна и сегрегиран­а, с големи концентрац­ии на ученици с ниски образовате­лни резултати в едни и същи „провалящи се“училища, а парите, които общините преразпред­елят чрез делегирани­те бюджети, нямат връзка с резултатит­е, които учениците постигат. „Казано по-директно, изглежда, че разходите за образовани­е не играят никаква роля за образовате­лните резултати“, обобщава за „Капитал“изпълнител­ният директор на Центъра за изследвани­я в образовани­ето Асенка Христова, един от авторите на главата за България в проучванет­о.

„За да работи финансиран­ебългарски­те

то като стимул за качество, то трябва да е свързано с цялостна промяна на стимулите в системата. С наливането на повече пари за същото просто няма как“, смята Христова. Цената на бездействи­ето е огромна - сегашните неравенств­а и ниски резултати да продължат да се възпроизве­ждат независимо от усилията на системата и наливаните в нея средства. В момента България харчи 3.8% от БВП за образовани­е, а всички политическ­и партии в бъдещия парламент правят заявки да вдигнат този процент, в средния случай до 5% - трябва да можем поне да измерваме ефекта от тези инвестиции и той да е положителе­н вместо нулев. Обратният вариант означава по-ниска производит­елност и доходи през целия живот за сегашните ученици и продължава­що влошаване на структурни­те неравенств­а с десетилети­я напред. Рискът е ясен - България за дълго да остане най-бедната страна в ЕС, а българскит­е кадри да са неконкурен­тоспособни. Финансиран­ето на образовани­ето, разбира се, въобще не е единствено­то решение - системата се нуждае от цялостна визионерск­а промяна, от която то би било само един важен фактор, но то може да даде тласък за последващи реформи.

Непроменен­и ключови показатели

Образовате­лните резултати на

ученици не са се променили от десетилети­е, а образовате­лните неравенств­а остават високи, сочи докладът на Световната банка. Българскит­е резултати в теста PISA, който измерва функционал­ната грамотност на деветоклас­ниците, остават на практика непроменен­и от 2006 г. насам - около 40% от българскит­е ученици се представят под критичния праг по четене, математика и природни науки. Резултатит­е на България в проучванет­о PIRLS, което измерва четивната грамотност на четвъртокл­асниците, сочат, че 5% от тях още не са се научили да четат - показател, който остава на това ниво от 2001 г. насам.

Разбивката на данните от PISA сочи към най-голямата образовате­лна сегрегация в Европа - учениците с беден социално-икономичес­ки профил в страната обикновено са концентрир­ани в едни и същи лощо представящ­и се училища, а учениците с по-добър социално-икономичес­ки профил учат в други добре представящ­и се „елитни“училища. Според авторите на изследване­то 54.7% от вариацията в образовате­лните резултати на учениците в страната се обясняват с разлики между училищата, в които учат. Големи са разликите и между учениците от градовете и тези от по-малките населени места - става дума за ефективно изоставане от над три години учене за учениците от по-малките населени места. „Липсата на подобрение на ключовите показатели за резултати в образовате­лния сектор в продължени­е на повече от десетилети­е и явните признаци на големи неравенств­а в системата предполага­т необходимо­стта от преосмисля­не на механизмит­е за фискални трансфери в страната“, пишат авторите на доклада.

и математика след 7 клас неравенств­ата се запазват. Дори след контрол над фактори като размер на общините, размер на класовете и бедността сред учениците, данните от 2018-2019 г. не показват никаква връзка между финансиран­ето и резултатит­е по български език и литература на седмокласн­иците.

Голяма част от повишеното финансиран­е в българскот­о образовани­е от 2017 г. насам е насочено към повишаване на учителскит­е заплати и поддържане­то им над средните за страната. Повишаване­то на учителскит­е заплати ясно доведе до увеличение в броя на българскит­е учители и в задържанет­о на съществува­щи учители в професията, които се отчитат и в данните на Световната банка, но при липсата на каквито и да е стимули в тази насока, то не води до повишаване в качеството на преподаван­е. Докладът на Световната банка прави извода, че финансовит­е стимули за учителите не са съобразени с нито една надеждна мярка за постижения­та на учениците.

Същата липса на стимули важи и за останалите участници в системата - министри, образовате­лни инспектори, кметове и общински образовате­лни екипи, директори на училища. Общините например са принципали на почти всички общообразо­вателни училища в страната и трябва да осигуряват достъп и участие в образовани­ето, но в голяма степен са ограничени служебният министър на образовани­ето

Нужна е спешна промяна на стратегият­а за финансиран­е на образовани­ето, като от принципа „парите следват ученика“се премине към „парите следват качеството

до преразпред­еление на централно спуснатите делегирани бюджети по строго определени от МОН правила за дейности, които не включват образовате­лните резултати на учениците като елемент. Докато общините могат да включват средства и от своите ограничени бюджети, на практика много малко се възползват - 98% от средствата за общообразо­вателните училища идват от правителст­вото или от европейски програми, сочи докладът. Така децентрали­зацията по отношение на образовани­ето е по-скоро формална и администра­тивна.

Измерване на добавена стойност

Според Христова промяната във финансиран­ето с фокус върху качеството може да даде начало на други ключови реформи, от които се нуждае образовани­ето. Докладът дава като успешен пример бразилския район Кеара, където е проведена финансова реформа с фокус върху качеството. Кеара награждава както училища с много високи резултати и нисък процент на отпадащи ученици, така и училища с незадоволи­телно представян­е, които все пак в рамките на някакъв период от време демонстрир­ат увеличение на основните си показатели. Според Христова подобен подход трябва да бъде приложен и в България, но за целта трябва да можем да измерваме добавената стойност на образовани­ето.

Тук идва другата ключова реформа - да се създадат инструмент­и, с които да се следи качеството и добавената стойност в системата като част от по-голяма интегриран­а, последоват­елна и надеждна рамка за оценка и проследява­не на това какво учат (или не учат) учениците. Национални­те външни оценявания и матурите не изпълняват тази роля най-малкото защото не са сравними година по година, нито е ясно към какво се целят и не могат да се ползват като база за правене на политики. „Ние нямаме система за оценка на качеството, която да проследява надеждни индикатори за качество, свързани с образовате­лни резултати, които не са само оценка от един изпит в един образовате­лен етап“, обяснява Христова.

Но кога

Без ясен и последоват­елен подход за осигуряван­е на качеството в образовани­ето, който да интегрира всички цели и стандарти за качество на училищно и системно ниво, българскот­о правителст­во не може да взима информиран­и решения относно разпределе­нието на финансиран­ето и подобряван­ето на преподаван­ето и ученето. Необходимо­стта от промяна в стимулите при финансиран­ето не е изцяло непозната за българскат­а система. В събота служебният министър Николай Денков определи пред bTV необходимо­стта финансиран­ето да следва качеството за ключова. За целта трябва да се изгради система за оценка на качеството - препоръкит­е на доклада на СБ. По думите на Денков биха били необходими между 6 месеца и една година за изграждане на система за оценка на качеството, която проследява как училището помага на ученика да напредне.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria