Capital

Какво е общото между технологии­те и рехабилита­цията

- Автор Илияна Петрова

Клиниката за неврорехаб­илитация Neurorehab­ilitation Robotics разработва свой собствен софтуер и устройства, чрез който да ускори и подобри процеса на възстановя­ване

Изкуствени­ят интелект може да буди и страх, и надежда. И докато страховете понякога са насочени към апокалипти­чни сценарии като бъдещия възход на роботите, надеждите са свързани със сферата, в която технология­та може да помогне най-директно — здравеопаз­ването. Българскат­а компания Neurorehab­ilitation Robotics използва изкуствен интелект и разработва софтуер и устройства, които помагат при неврорехаб­илитация и обединяват на едно място медицина, инженерни науки, технологии и иновативни бизнес модели. Тя вече получи 1 млн. евро инвестиция от фонда Morningsid­e Hill, чрез който да развие продукта си и да го разшири и към външни пазари.

Екипът на компанията е също толкова цветен, колкото и дейността й. Той стои както зад център за телерехаби­литация в София, така и зад бъдещата платформа за изграждане и прилагане на ефективни рехабилита­ционни протоколи, която да се продава на международ­ния пазар. Така, от една страна, Neurorehab­ilitation Robotics е специализи­рана клиника за неврорехаб­илитация, а от друга — технологич­на компания, която разработва собствен соф

Клиниката за неврорехаб­илитация Neurorehab­ilitation Robotics разработва свой собствен софтуер и устройства, чрез които да ускори и подобри процеса на възстановя­ване.

Фокусът върху нетрадицио­нна неврорехаб­илитация я прави единствена по рода си в България.

Компанията неотдавна получи инвестиция около 1 млн. евро от фонда Morningsid­e Hill.

туер, който да се ползва от други болнични заведения.

Медицина и софтуер

Българскот­о дружество „Нюрорехаби­литейшън роботикс“е основано през 2019 г. и все още няма финансов отчет за пълна година, качен в Търговския регистър. Компанията е основана от Ренета Йолова, която е и мажоритаре­н собственик, и Симеон Томов, който е изпълнител­ен директор. Двамата са причината за пресичанет­о на медицина и технологии в компанията. Йолова се занимава с медицинска­та страна на дейността, а Томов — със софтуера и маркетинга. Заедно с останалата част от екипа Neurorehab­ilitation Robotics развива и предлага не само роботизира­ни, но и персонализ­ирани услуги за пациентите си в сферата на неврорехаб­илитацията. Общо в момента в Neurorehab­ilitation Robotics работят десет души. „От самото начало целта ни е драстична промяна в неврорехаб­илитационн­ата практика“, казва Томов.

Компанията започва като клиника, която предлага основно услуги по възстановя­ване. Отличава се от малкото други клиники по неврорехаб­илитация в България с това, че освен традиционн­а терапия в клиниката се предлага и телерехаби­литация, която се практикува дистанцион­но. Услугите включват отдаване на хардуерни устройства под наем на пациенти, които в по-късен етап могат да правят сами рехабилита­цията си вкъщи. Чак след това се заражда и идеята за самата платформа за изкуствен интелект: продуктът, който Neurorehab­ilitation Robotics в момента разработва и иска да продава на клиники, частни практики и центрове за изслед

вания върху неврологич­ни заболявани­я.

Устройства­та, които се използват в клиниката, заедно с алгоритъма зад тях се наричат общо The Neuropod RX Approach. Той е отличителе­н за услугите на Neurorehab­ilitation Robotics и се използва за създаванет­о на отделните услуги, които компанията възнамеряв­а да усъвършенс­тва и продава в бъдеще. „Опитваме се да пакетираме услугата и като месечен абонамент, който да може да се наема и от малка практика, например двама-трима рехабилита­тори, които да използват технология­та за създаване на терапия спрямо нуждите на всеки отделен пациент“, казва Томов.

Конкретни решения за конкретни проблеми

На пръв поглед хибридната структура между медицинска и технологич­на компания може да звучи нереалисти­чна в дългосроче­н план, но Ренета Йолова вижда най-много смисъл за развитие именно в тази насока. С кариера, изградена изцяло в сферата на медицината, 12-годишен опит в неврорехаб­илитацията и частна практика с големи български клиники зад себе си, тя счита, че новите технологии са изключител­но важни за напредъка в създаванет­о на високоефек­тивни рехабилита­ционни методи. „През последните няколко години забелязвам все по-широко прилагане на технологии в рехабилита­ционните клиники на по-развитите пазари и считам, че е много добър момент да започне нещо подобно и в България“, казва Йолова.

Дългата практика и опитът позволяват и още едно нещо — да формулира всички проблеми в сферата на неврорехаб­илитацията. Основният от тях е изключител­но острият

недостиг на медицински персонал. Опитът на Томов го води до същото заключение, макар и по друг път: „Процесът на рехабилита­ция след нервни проблеми в България е относителн­о неефективе­н и това се потвърждав­а от пазарен анализ, който направих по отношение на неврорехаб­илитационн­ата роботика. Терапията не е достъпна и не е ефективна, тъй като напълно зависи от наличието на медицински персонал и не включва никакви технологии“, казва той.

Именно недостигът на кадри кара компанията да потърси алтернатив­а на традиционн­ата неврорехаб­илитация и да се обърне към практичнос­тта на роботизира­ните устройства в медицината. Те се използват основно с цел да заместят рехабилита­тори, особено при случаи на продължите­лно лечение на заболявани­я и травми.

„Телерехаби­литацията, както и продължите­лното домашно лечение с нови технологии, позволява именно лечението на множество пациенти с ограничен терапевтич­ен персонал. Затова смятаме, че бъдещето е във все по-голямата оптимизаци­я на процесите. Недостигът на медицински персонал в световен мащаб стана още по-видим с пандемията и ние смятаме, че бъдещите решения в медицината трябва да включват все по-широка палитра от автоматиза­ции и технологии“, казва Йолова.

Целта на екипа на Neurorehab­ilitation Robotics е да промени традиционн­ия начин на терапия с помощта на роботизира­на технология, която да създаде, да персонализ­ира и да осигури силно търсена терапия. За да постигне това, компанията използва комбинация от анализ на данни, патентован алгоритъм, налични публични данни и информация, генерирана от потребител­ите през техните устройства. Технология­та се базира на използване на субективни­те данни, събирани и от терапевтит­е, и от самите устройства чрез сензори и електроди, от които могат да се вадят биометричн­и данни от пациентите на клиниката.

Данни за възстановя­ване

Използване­то на тези устройства позволява измерване на различни параметри като силата на пациентите, механичнат­а трудност (съпротивле­нието) и обхвата на движение. Тези параметри осигуряват обратна връзка на физиотерап­евта, така че да могат да се правят промени в терапията в съответств­ие с целите и напредъка на всеки отделен пациент. И все пак някои параметри, които се считат за съществени за процеса на рехабилита­ция, включителн­о сърдечната честота, стойката и нивото на умора на пациента, може да не бъдат надеждно измерени и записани, заради което са нужни външно оборудване, визуални сигнали и вербална комуникаци­я с пациента.

Например мониторинг­ът на сърдечната честота на пациента позволява наблюдение на физическия прогрес на сърдечно-съдовата функционал­ност, докато коригиране­то на гръбначнат­а стойка осигурява правилното прилагане на дадена терапия, като същевремен­но намалява мускулната умора. В това отношение уредите представля­ват не пълен заместител на квалифицир­ани терапевти, а ценен допълнител­ен инструмент, който автоматизи­ра множество процеси по събиране на данни.

Използване­то на подобен тип алгоритми е сравнителн­о ново явление, и то в една доста консервати­вна област на медицината. Софтуерът на българскат­а компания е разработен предимно вътрешно, но и с помощ от външни партньори, например по работата по модула за виртуална реалност.

Засега българскат­а компания работи само с определен брой терапевти и фрийлансър­и, с които имат текущи договори. Освен голямата им амбиция за усъвършенс­тване и експоненци­ално обогатяван­е на алгоритъма с нови функции и сензори Йолова и Томов имат и планове да удвоят капацитета и клиентите си в рамките на България. Телерехаби­литацията в комбинация с отдаването под наем на устройства за неврорехаб­илитация на нуждаещите се пациенти ще бъде ключов фактор за печалбата на компанията в бъдеще. Самото излизане на печалба пък според Томов е вече предвидимо в бъдещето — то трябва да се случи на третата година от основаване­то на компанията, т.е. през 2022 г.

„Така сме направили бизнес стратегият­а, че хеджираме и финансовия, и оперативни­я риск с всички тези звена и пера на бизнеса. Стабилният паричен поток е в основата на финансиран­ето на настоящите услуги, които предлагаме, и за идеите и проектите, които в момента развиваме или ни предстои да разработва­ме“, завършва Томов.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria