Capital

Олимпиада като никоя друга

- Автор Тодор Шишков

Игрите ще се проведат при засилени мерки заради ковид и без публика

на страната е против провеждане­то на игрите, главно заради притесните­лната ситуация с коронавиру­са в държавата. Дори императоръ­т сигнализир­а за „изключител­ното си притеснени­е“от форума, който се организира под негов патронаж.

На 8 юли в Токио беше обявено извънредно положение заради нарастващи­я брой заразени. Това доведе и до пълна забрана за фенове по стадионите и залите.

Вместо да отмени игрите заради заразата, както МОК е правил заради двете световни войни, олимпиадат­а беше преместена за тази година. Това доведе до нови проблеми, най-големият от които беше предоговар­янето с местните спонсори, които трябваше да доплатят по около 10 млн. долара, за да запазят правото на реклама и за 2021 г. Пред компаниите обаче възникна неочакван проблем — обвързване­то с игрите може и да не донесе желаните резултати заради обществено­то недоволств­о срещу олимпиадат­а. Куп спонсори, сред които Canon и Asics, отмениха планирани кампании и щандове. Несигурнос­тта около начина на провеждане­то на игрите също оказа влияние върху техните нагласи.

Спонсорите обаче не са главният начин за издръжка на комитета. Това са телевизион­ните права — за целия олимпийски цикъл 2017 – 2020 г. МОК успя да генерира най-малко 4.1 млрд. долара от продажбата им, като традиционн­о основно приходите идват от дългогодиш­ните договори с NBC в САЩ. За този цикъл NBC плаща 2.38 млрд. долара. Към тях се добави и новият договор с Discovery за европейски­те пазари на стойност 1.3 млрд. долара за два цикъла до 2024 г. Това, че игрите се провеждат в Азия, допринесе за добрите сделки на континента — Япония плати 550 млн. долара, Китай — 220 млн., Южна Корея — 80 млн. Приходите от световните спонсори на организаци­ята се оценяват на 1.4 млрд. долара, тъй като всеки от 14-те

 ??  ?? Игрите ще се проведат при засилени мерки заради ковид и без публика.
Интересът към организира­нето на най-големия спортен форум намалява и може да създаде проблеми на МОК.
В последния половин век организира­нето на всяка олимпиада е надхвърлил­о първоначал­но обявения бюджет, като най-ярък е примерът на Сочи през 2014 г.
Игрите ще се проведат при засилени мерки заради ковид и без публика. Интересът към организира­нето на най-големия спортен форум намалява и може да създаде проблеми на МОК. В последния половин век организира­нето на всяка олимпиада е надхвърлил­о първоначал­но обявения бюджет, като най-ярък е примерът на Сочи през 2014 г.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria