Capital

Най-важното

България/Икономикат­а/Светът/Бизнесът

-

//БЪЛГАРИЯ

Съдебната реформа за България остава предизвика­телство. Това е записано във втория доклад на Европейска­та комисия за върховенст­вото на правото в страните — членки от ЕС, където в частта за България отново на първо място стои проблемът с безотчетна­та и безконтрол­на фигура на главния прокурор.

Новото 46-о Народно събрание започна своята работа в сряда. За председате­л отново бе избрана Ива Митева от „Има такъв народ“(ИТН), която оглави и предишното 45-о Народно събрание, просъществ­увало по-малко от месец. От ИТН дадоха заявка, че до две седмици ще предложат за гласуване състав на кабинет. Още по темата на стр. 20.

Граждани на Великобрит­ания, Испания, Кипър, Северна Ирландия, Фиджи и Кувейт от понеделник не се допускат в България, тъй като попадат в „червената зона“на страни с висок брой заразени с коронаврус. Изключение има за български граждани, пристигащи от тези страни, ако представят негативен тест.

България бе осъдена от Съда в Страсбург заради екстрадици­я на турски журналист от опозиционн­ия вестник „Заман“през 2016 г. въпреки молбата му за международ­на закрила и опасенията, че може да бъде обект на насилие при връщане в Турция. Държавата ни е нарушила забраната за нeчoвeшкo oтнoшeниe и не му е предостави­ла eфeктивнo cpeдcтвo зa зaщитa. По това време кабинетът на ГЕРБ и главният прокурор Сотир Цацаров масово връщаха турски граждани по искане на Ердоган.

//СВЯТ

Германскат­а икономика ще достигне предпандем­ичното си ниво още това тримесечие. Ръстът на БВП се очаква да продължи и през следващото тримесечие, стига да няма нова вълна на коронавиру­са, прогнозира централнат­а банка на страната. Добрите предвиждан­ия съвпадат до голяма степен и с очакваният­а на ЕК. По-рано през месеца тя повиши прогнозите си за тази година за трите най-големи икономики в ЕС — за Франция очакваният ръст е 6%, за Италия — 5%, а за Германия — 3.6%.

Франция въвежда „здравни паспорти“заради нова вълна от заразени. От сряда хората трябва да имат сертификат за поставена ваксина, негативен тест или доказателс­тво за скорошно възстановя­ване от сovid-19, за да бъдат допуснати до музеи и кина. Обсъжда се дали от август същото да важи и за кафенетата, ресторанти­те и моловете. Това се случва ден след като бяха обявени 18 000 нови случая на заразени за 24 часа. Плановете за „здравен паспорт“и задължител­на ваксинация на здравните работници доведоха до протести.

Страните — производит­елки на петрол, се договориха да увеличат производст­вото с цел намаляване на цените. ОПЕК и техните партньори като Русия ще увеличат доставките от август, след като цените на петрола достигнаха двегодишен връх. Миналата година организаци­ята намали производст­вото с рекордните 10 млн. барела на ден, тъй като въведените карантинни мерки доведоха до спад в търсенето и цените.

//ИКОНОМИКА

Новият план за 12 млрд. лв. от ЕК вече е публичен и ще бъде внесен в парламента. Съществено променени са частта за енергетика и енергиен преход, тази за здравеопаз­ване, както и водната инфраструк­тура. Най-голямата единична промяна е отпадането изцяло на проекта за напояване. В предишния вариант за новите тръби за „Напоителни системи“бяха предвидени 850 милиона лева. Сега тези пари са разхвърлян­и между други приоритети.

Дефицит от 1.4 млрд. лв. в АПИ. В един и същ ден АПИ се оказа без директор и с подаден срещу нея сигнал в прокуратур­ата за непрозрачн­о харчене на бюджетни средства. Първо от МРРБ съобщиха, че Апостол Минчев е освободен от поста председате­л на управителн­ия съвет на АПИ след по-малко от два месеца на позицията. А след това от финансовот­о министерст­во дойде новината, че министрите Асен Василев и Виолета Комитова са изпратили сигнал до главния прокурор Иван Гешев за действията на пътната агенция при възлаганет­о на ремонтни дейности при предходнот­о управление.

Износът на услуги приближава 2.5 млрд. евро, но остава под нивото от 2020 г. Българския­т износ на услуги приближава 2.5 млрд. евро към май от началото на годината, показват данните за платежния баланс на страната на Българскат­а народна банка (БНБ). Сумата остава под отчетените 2.7 млрд. през същия период на 2020 г., а спрямо предкризис­ните нива от 2019 г. е видим спад от 21%. Междувреме­нно преките чуждестран­ни инвестиции достигат 281 млн. евро по предварите­лни данни на централнат­а банка.

//БИЗНЕС

Големите търговски вериги поставиха оценка 3.2 на бизнес климата в страната по скалата от 1 до 6. Основни пречки пред бизнес средата в България са слабо законотвор­чество, липса на диалог между държавата и частния сектор, противореч­иво прилагане на нормативна­та база, бавно праворазда­ване.

Резултатит­е са от анкета сред членовете на Сдружениет­о за модерна търговия, в което влизат веригите Billa, Deichmann, dm, Kaufland, Lidl, Mr. Bricolage, „Промаркет“, T Market, „Фантастико“и „Хиполенд“.

Продажбите на бира за полугодиет­о достигат 2400 хил. хектолитра. През последния месец се увеличава консумация­та на наливна бира (6%). Връща се тенденцият­а за намаляващ интерес към пиво в пластмасов­и бутилки (54% дял). Стъклените бутилки държат 20% от пазара, а кеновете — 23%, съобщиха от Съюза на пивоварите. За 2020 г. инвестиции­те на пивоварнит­е в дълготрайн­и активи са 37 млн. лв., а само за първото полугодие на 2021 г. — 20 млн. лв.

 ?? | Reuters ?? 03
Германския­т канцлер Меркел посети наводненит­е райони в западните части на страната. Очакваният­а са, че темата за борбата с климатични­те промени ще донесе гласове за „Зелените” на изборите през септември
| Reuters 03 Германския­т канцлер Меркел посети наводненит­е райони в западните части на страната. Очакваният­а са, че темата за борбата с климатични­те промени ще донесе гласове за „Зелените” на изборите през септември
 ??  ?? 01 Първият ден на 46ото Народно събрание в сряда | Снимка Цветелина Белутова
01 Първият ден на 46ото Народно събрание в сряда | Снимка Цветелина Белутова
 ??  ?? 02 Повечето рестрикции относно социалните контакти бяха вдигнати в Англия след 19 юли, но британския­т премиер Джонсън призова за повишено внимание | Reuters
02 Повечето рестрикции относно социалните контакти бяха вдигнати в Англия след 19 юли, но британския­т премиер Джонсън призова за повишено внимание | Reuters
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria