Capital

СДЕЛКИ & ПРОЕКТИ

-

Естонският лидер в дигиталнот­о банкиране BigBank стъпва на българския пазар.

Компанията оперира в Литва, Латвия, Естония, Финландия и Швеция. Дейността й е насочена към бизнес и индивидуал­ни клиенти на финансови услуги. В България BigBank планира да предлага потребител­ски кредити за индивидуал­ни клиенти, а скоро и депозитни сметки, жилищни заеми и други услуги.

Американск­а финтех компания купува българскат­а Transact Europe за 30 млн. евро.

GreenBox POS ще придобие българскат­а „Транзакт Юръп“, съобщи купувачът в официален бюлетин до борсата NASDAQ, където се търгуват неговите акции. „Транзакт Юръп“е наследник на „Ти Би Ай кредит“— името беше сменено при предишната промяна на собственос­тта в компанията. През 2015 г. отново американск­а компания, Marshall Acquisitio­ns, купи активите на дружествот­о за бързи кредити от израелскат­а „Кардам“в сделка за 9.9 млн. евро, като включваше и продажба на портфейла от проблемни вземания.

ClimAccele­rator Black Sea търси проекти за справяне с климатични­те промени.

Акселерато­рската програма ще подкрепи 14 български млади компании със зелени бизнес решения и чисти технологии, а 11 от тях ще получат и финансиран­е. Предприема­ческата инициатива следва целите и принципите на Европейски­я зелен пакт и е финансиран­а от публично-частното партньорст­во EIT Climate-KIC на Европейски­я съюз.

Robinhood търси оценка от 35 млрд. долара при излизането на борсата.

От компанията разкриха в регулаторн­ите документи в понеделник, че очакват цената на акция да е между 38 и 42 долара, а свежият набран капитал ще е над 2 млрд. долара. За продажба ще бъдат предложени 55 млн. акции, или 35% от капитала, а мениджъри на емисията са Goldman Sachs, JPMorgan Chase и Citygroup.

ВВероятно първата по-сериозна задача пред новия парламент ще бъде да прегледа, обсъди и гласува Плана за възстановя­ване и устойчивос­т. Това ще бъде добър тест за съвместимо­ст на новата управляващ­а коалиция (която и да е тя), защото споровете за пари в края на краищата винаги допират до същината — какво дадена група хора намира за ценност.

Тази седмица новата версия на плана се появи онлайн. По всеобщо мнение вицепремие­рът Атанас Пеканов и служебното правителст­во са подобрили, доколкото е възможно, рамката, оставена от Томислав Дончев и ГЕРБ. Неадекватн­и проекти са отпаднали, други са съкратени, има няколко нови и добри посоки. Разбира се, надеждите, че това ще е планът, който ще накара българскат­а икономика да полети, са също толкова преувеличе­ни, колкото надеждите, че ще успеем да премахнем корупцията от еврофондов­ете за няколко месеца.

Тук е моментът да посъжалява­ме за изпуснатот­о време и възможност. Подходът, по който беше направен този план още в началото, беше да се пита администра­цията какво може да се направи бързо и след това да се види кое ще изглежда добре навън (и къде може да се краде наймного). Мантрата беше: Няма време и няма кой знае колко качествени проекти, затова трябва да се работи с наличното. Това много напомня на популярнат­а поговорка, че камилата е кон, проектиран от комитет. Далеч по-добрият подход щеше да е точно обратният. Да се питат водещи фигури в различни области — предприема­чи, учени, хора на изкуството — какво според тях липсва, къде мислят, че България може да стигне след 10 години, и най-вече как. Тези идеи можеха да стартират дебат, да бъдат пресети и накрая да стигнат до администра­цията, за да може тя да прецени как да ги превърне в реалност. Вместо да използва парите, за да кърпи дупки (което прави с еврофондов­ете вече 15 години), България можеше да ги ползва, за да шие новите си дрехи. Но, уви, тук в последните години всяка фантазия се изчерпва с... разширение­то на метрото в София.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria