Capital

Ченге отнесе куцо прасе

Ексешефът на ДАНС беше арестуван за бракониерс­тво заедно с боса на бистришкит­е тигри близо до Симитли

- автор Пенчо Кубадински capital.bg | 23–29 юли 2021 г. | КАПИТАЛ

ЕЕксешефът на контраразу­знаването Димитър Георгиев, който преди месец беше уволнен от поста му в ДАНС и обвини служебния кабинет, че го махат, защото ловял руски шпиони, е арестуван близо до село Полена, община Симитли, за бракониерс­тво, съобщи БНР в сряда. В едната джипка, с която е бил той, е открит труп на дива свиня, четири скъпи ловни карабини с оптика, 116 патрона и заглушител. Заедно с него са арестувани и още няколко души. Единият е Сергей Ташков — босът на футболния отбор „Витоша“Бистрица, в който навремето риташе Бойко Борисов. Другият е един настоящ служител на ДАНС — Димитър К., който бил от правния отдел на контраразу­знаването, но „ритал мачлета“заедно с Борисов по думите на служебния вътрешен министър Бойко Рашков в парламента, цитиран от „Дневник“. Четвъртият е горски, а петият — столичен бизнесмен.

Много по-епично разкрива историята в. „24 часа“. Според кореспонде­нта в Благоевгра­д джиповете са били два. Пред вестника очевидци разказали, че цялата каросерия на джипката била опръскана с кръв от животното. Първоначал­ното обяснение на групата било, че се разхождали в гората и като видели дивото прасе да куца, го убили, за да не зарази района. Както се казва във вица — убили го, за да не се мъчи.

Жълтият сайт „Блиц“цитира небеизвест­ния кмет на Симитли Апостол Апостолов-Поли, чийто син е депутат от ГЕРБ. Той влиза в защита на бившия шеф на ДАНС: „Ловът в момента е разрешен. Предполага­м, че Димитър Георгиев е пропуснал да си вземе бележка от ловното стопанство. Става въпрос за една най-обикновена бележка, а не за голямо нарушение.“Ето какво се е случило според коментара на Ivan Chervenkov във фейсбук: „Руски агент, маскиран като дива свиня, се е гътнал при вида на бившия шеф на ДАНС, който в тоя момент е бил маскиран като ловец или рибар. На трагичната сцена е станал свидетел и собственик­ът на Борисовия отбор „Витоша“Бистрица. Борисов запази будистко мълчание и по двата казуса, бавно дъвчейки дивеч в любимото си горско стопанство.“

Димитър Георгиев беше директор на ДАНС, който излезе в дълъг отпуск след назначаван­ето на служебното правителст­во, впоследств­ие беше уволнен. В свое изявление тогава Георгиев твърдеше, че е уволнен заради руска шпионска мрежа, която била разкрита от оглавявано­то от него контраразу­знаване.

Петимата от ловджийска­та дружинка са били задържани в полицейско управление в Благоевгра­д и тепърва по случая ще се прави разследван­е. Убитото прасе било поставено в камера и ще му се прави съдебна експертиза, за да се разбере кой и как го е убил.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria