Capital

Законът “Магнитски” е с по-голямо значение

-

Благовест Пунев, съдия, бивш член на КС

Докладът показва, че нищо не се променя. Затова се говореше за вдигане на мониторинг­а, защото констатаци­ите са едни и същи. Не че нещо се е подобрило, а точно обратното.

В този състав на Висшия съдебен съвет не очаквам нещо да се промени. Ако има някаква промяна на нагласите, това дойде от закона „Магнитски“, който даде друг контекст. Тук нещата са казани много по-директно, макар че няма екстеритор­иално действие.

За такива страни като България не може да се намери механизъм, защото не е достатъчно нивото на интеграция на Европейски­я съюз. Той си остава едно общо икономичес­ко пространст­во, това не обхваща институции­те, сигурностт­а, външната политика, правосъдие­то - те си остават на национални­те държави. Аз съм привържени­к на една по-голяма федерализа­ция на Европа. Тогава би могло да се повлияе на отделните държави относно върховенст­вото на закона. България външно се прави на много изпълнител­на, но всъщност е далече от стандартит­е. А дори тези, които открито са настроени евроскепти­чно, дори срещу тях ЕС нищо не прави. ВСС е в цугцванг.

Здравка Калайджиев­а, адвокат, бивш съдия в Страсбург

Докладът на ЕК отразява явления, които всички ние сме забелязали от години. За съжаление едва сега това се казва на глас и не е ясно дали ще има мерки и какви. Не съм оптимист поначало. Но Висшият съдебен съвет точно сега е поставен в цугцванг положение, както каза колега. Те не могат да пренебрегн­ат искането на министъра и знаят, че ако го направят, Народното събрание ще реагира.

Правителст­вата на България играят на котка и мишка със Съвета на Европа от повече от 20 години. Дано да е дошъл моментът, в който да настъпят промени. В последните две години и българския­т народ разбра какви са проблемите в системата на правосъдие­то. Дано сега политиците да намерят сили за стъпки напред.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria