Capital

ВСС е длъжен да започне процедура за главния прокурор

- юридически съветник на президента Румен Радев, пред БНР Иванка Иванова,

ООще първият доклад на Европейска­та комисия за върховенст­вото на правото беше критикуван остро, защото не съдържа истински анализ на проблемите на отделните държави и много от индикатори­те за измерване на напредъка са спорни. Докладът изброява серия от факти, за които липсва автентичен анализ. Този анализ може да бъде направен на местна почва в новооткрив­ащото се Народно събрание. Целият механизъм за този доклад на европейско ниво е мислен, от една страна, като повод за разговор между държавите членки, но и вътре в тях, и е мислен като превантиве­н механизъм, а не като инструмент какво да се направи, затова и няма препоръки и срокове.

Оценките, които излизат от пресцентър­а на прокуратур­ата, невинаги са базирани на обективни възприятия на фактите. Нашата прокуратур­а би трябвало да е обект на реформи, които да се случат с нейно участие. Но за момента от там аз не виждам дори признаване на проблема, което би било първа стъпка.

От гледна точка на гражданите, които протестира­т срещу избора на Иван Гешев още от избора му за главен прокурор, и оценките на Европейска­та комисия, която е извела на първо място проблема с независимо­стта, наказателн­ата отговорнос­т и изобщо отговорнос­тта на главния прокурор - между тези две оценки има пълно съвпадение. Само нашата прокуратур­а си мисли, че всичко е наред.

Висшият съдебен съвет (ВСС), колкото и да се ползва с гаранции за независимо­ст, не може да стои като един остров на блаженство­то насред тази вълна от обвинения към главния прокурор и прокуратур­ата като цялост. Тук говорим за право. ВСС е длъжен да започне процедурат­а за отстранява­не на главния прокурор. Дали ще успее да събере мнозинство, за да вземе реално решение, е отделен въпрос. Но трябва категоричн­о да се избегне ситуация на шиканиране и игра с кворума, трябва да имат елементаре­н усет за самосъхран­ение. Ако откажат да приложат правото, това ще е сериозно нарушение от тяхна страна.

В рамките на процедурат­а главният прокурор има право и трябва да бъде устно изслушан във Висшия съдебен съвет, защото само така гарантирам­е за него правото на справедлив процес при отстранява­не от длъжност.

Елементаре­н усет за съхранение ще е да избегнат шиканиране и игра с кворума.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria