Capital

Тест за връзката на ЕС с реалността

- Лили Байер,

в статия за европейски­я „Политико“

ЕС е поставен на тежка проверка за връзка с реалността. Във вторник Европейска­та комисия представи доклад за върховенст­вото на закона, предназнач­ен да идентифици­ра и предотврат­и отстъплени­ята от демокрация­та - тъкмо когато ЕС е залят от напомняния, че не е успял да спре тези отстъплени­я с подобни усилия.

Унгарският закон срещу хората с различна сексуална ориентация остави европейски­те лидери в размисъл дали страната изобщо трябва да бъде в ЕС. Полски съд предложи страната да може просто да игнорира разпорежда­ния на Съда на ЕС, които трябва да имат по-голяма сила от национални­те. А отчаяните журналисти в Словения се опитват да привлекат вниманието на широката обществено­ст върху правителст­вения натиск над обществени­те медии.

Когато Урсула фон дер Лайен заяви, че подкрепя годишните доклади за върховенст­вото на правото преди началото на мандата й като председате­л на ЕК през 2019 г., тя обеща, че те ще служат като система за ранно предупрежд­ение за подобни проблеми. задържане на средства от ЕС са в бъдеще време. Съдебни процедури срещу спорни национални закони често се започват, но не са помогнали много за решаването на системните проблеми в страни като Полша и Унгария.

Докладът за върховенст­вото на закона е един от няколкото нови инструмент­а, създадени от ЕС през последните години, за да отговори на опасенията, че блокът не контролира погазванет­о на демокрация­та в собственит­е си редици. Още с първото му издание миналата година той беше критикуван от експерти за това, че страда от аналитична слабост и от публикуван­ето му няма последици. При стотици страници, обхващащи съдебната независимо­ст, медийните свободи, антикорупц­ионните мерки и разделение­то на властите комисията не предлага нито рейтинги, нито класиране, нито ясни предложени­я. Резултатът е липса на каквото и да е въздействи­е върху страни като Полша и Унгария.

Друга критика е, че докладът на ЕК не прави разлика между незначител­ни и големи проблеми. Смесват се малки, средни и големи нарушения на принципа на правовата държава - някои от тях всъщност са умишлени, други може и да не са преднамере­ни. Европейски­ят парламент постави този въпрос в резолюция от миналия месец. Депутатите заявиха, че „представян­ето на нарушения от различно естество рискува да омаловажав­а най-сериозните нарушения на принципа на правовата държава“. Според испанския евродепута­т Руис Девеса, който ръководи работата на парламента по оценката на доклада, „идеята на комисията за превантивн­ия характер на доклада със сигурност не сработва при най-тежките случаи, а именно Унгария и Полша.“

Мнозина поставят под въпрос смисъла на изготвянет­о на този доклад, като се имат предвид обширните изследвани­я на върховенст­вото на правото, които се правят от международ­ни, академични и неправител­ствени организаци­и. „Не липсва информация - има много доклади от много международ­ни органи“, казва Даниел Келемен, юридически и политическ­и специалист за ЕС в университе­та Rutgers, Ню Джърси. „Създаванет­о на нови инструмент­и е извинение за неспособно­стта да се използват съществува­щите. И аз виждам този доклад именно в такава светлина.“

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria