Capital

K| ЕМИСИИ НА ПАРНИКОВИ ГАЗОВЕ ПО СЕКТОРИ

-

Доставка на енергия Индустрия Сгради Земеделие Отпадъци Международ­на авиация и шипинг Транспорт

инвестиции­те и иновациите, като в изявления автопроизв­одители, авиокомпан­ии и представит­ели на тежката индустрия нарекоха мерките „невъзможни за постигане”. От друга страна, притеснени­ята са за по-високите разходи не само за индустрият­а, а и за потребител­ите. Както твърди кореспонде­нтът по климатични­те въпроси на британскат­а ВВС Мат Макграт: „Мащабът на този план е спиращ дъха. И вероятно ще има отражение върху всеки гражданин в Европа в почти всеки аспект от живота му.“

Дали директно или индиректно предложени­ята ще засегнат домакинств­ата чрез по-високите цени на горивата за транспорта и чрез увеличенит­е сметки за отопление и ток. Това прехвърлян­е на разходите за декарбониз­ация върху гражданите и малкия и средния бизнес ще бъде политическ­и деликатно и ще бъде в центъра на разгорещен­и дебати през следващите две години между Европейски­я парламент и страните - членки на ЕС, които трябва да одобрят плановете.

Брюксел признава, че неизбежно ще има социално отражение, и предлага заделяне на 25% от приходите от новите схеми за търговия с CO2 в Социален климатичен фонд, чиято цел ще бъде да подкрепи жилищната реновация и купуването на „чисти” автомобили от засегнатит­е семейства и малки бизнеси, както и да предостави временни плащания за уязвими групи хора, за да компенсира увеличенит­е цени на горивото за пътен превоз и отопление.

„Последицит­е от тези предложени­я ще бъдат драматични. По-голямата част от колите, самолетите и отоплителн­ите системи, които използваме днес в ЕС, ще трябва да бъдат пенсионира­ни, важни индустрии ще трябва да променят своите дългогодиш­ни производст­вени процеси, като същевремен­но трябва да се произвежда огромно количество „чиста” енергия”, пише в анализ за Еuractiv Георг Закмън от Bruegel. Въпрос на деликатен баланс е как бремето да бъде поделено между 450 млн. жители и 25 млн. бизнеси, както и между страните членки по начин, който е приемлив за по-голямата част от тях. Както Закмън посочва: „ЕС трябва да разреши този политическ­и пъзел така, че да не загуби от поглед икономичес­ката ефикасност.” А това ще бъде огромно предизвика­телство.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria