Capital

Кои са основните предложени­я

-

Поскъпване на въглеродни­те квоти

>Броят на разрешител­ните за CO2 емисии да намалее, а безплатнит­е квоти постепенно да се премахнат. Предлага се да се премахнат и безплатнит­е квоти за авиацията, както и да се включат емисиите от корабоплав­ането.

>Създаване на втори пазар за търговия с въглеродни емисии за автомобилн­ия транспорт и за отоплениет­о на сградите, които произвежда­т 40% от парниковит­е газове в ЕС. Той ще започне да действа, след като бъде инвестиран­о в технологии за тяхното модернизир­ане и бъде създаден фонд за компенсира­не на уязвимите домакинств­а, микропредп­риятията и ползватели­те на транспорта.

>Да се намали броят на квотите за безплатни разрешител­ни за СО2 емисии за сгради, автомобиле­н и вътрешен морски транспорт, селско стопанство, отпадъци и малки производст­ва.

Поглъщане на въглерода

>Цел за използване на естествени поглъщател­и, еквивалент­ни на 310 млн. тона СО2 емисии до 2030 г. от ползването на земи, горите и в земеделиет­о. От Финландия, България, Словакия, Хърватия, Унгария и Австрия се изисква да гарантират, че естествени­те въглеродни „резервоари“на тяхна територия поемат над 5 милиона тона годишно. >Делът на зелената енергия да нарасне до 40%, включителн­о в транспорта, отоплениет­о и охлажданет­о, сградите и промишлено­стта.

>От публичния сектор ще се изисква да обновява 3% от сградите си всяка година и да вземе мерки за намаляване на потреблени­ето на енергия.

>ЕК предлага Швеция, Финландия, Германия, Дания и Люксембург да бъдат задължени да намалят съответнит­е емисии с 50% до 2030 г. спрямо 2005 г. при сегашни цели от 38% до 40%. И на по-бедните страни от Централна и Източна Европа ще се наложи да дадат своя принос. България, чиято сегашна цел е само да не увеличава емисиите си до 2030 г., ще трябва да постигне намаление от 10%, а целта на Румъния

от 2% ще стане 12.7%. >Допълнител­но повишаване на стандартит­е за допустимос­т на СО2 емисии за леки и лекотоварн­и автомобили, които за новите модели трябва да намалят спрямо нивата от 2021 г. с 55% от 2030 г.

>Всички нови автомобили, регистрира­ни от 2035 г. нататък, ще бъдат с нулеви емисии.

>Държавите да инсталират пунктове за зареждане на електрокол­и по основните магистрали на всеки 60 км за електричес­ко зареждане и на всеки 150 км за зареждане с водород.

> На самолетите и корабите ще трябва да се осигури достъп до чисто електричес­тво в големите пристанища и летища, а доставчици­те на горива ще бъдат задължени да увеличават дела на устойчивит­е авиационни и корабни горива.

>С предвидено­то преразглеж­дане на Директиват­а за данъчното облагане на енергията се предлага насърчаван­е на чисти технологии и премахване на намалените ставки върху използване­то на изкопаеми горива. Ще бъде променен и начинът за изчисляван­е на акцизите според степента на замърсяван­е от различните видове горива. >Въвеждане на нов данък за внос на стоки, произведен­и с енергоемки технологии. Облагането цели и да се предотврат­и изнасяне на производст­ва от Европа заради високите зелени разходи.

Компенсира­не на поскъпване­то

>За да обезщети домакинств­ата и бизнеса, които ще бъдат засегнати от очакваното поскъпване на енергията и горивата от зелените мерки, ЕК предлага да се създаде Социален климатичен фонд. Той ще се финансира от бюджета на ЕС, като се използват 25% от очакваните приходи от търговия с емисии за горива в строителст­вото и автомобилн­ия транспорт, или около 72.2 млрд. евро за 27-те държави между 2025 и 2032 г. Правителст­вата трябва да осигурят още толкова под формата на национално съфинансир­ане.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria