Capital

Натисни газта... до 2035-а

- Автор Веселин Нанов | veselin.nanov@capital.bg

Ако се доверим на осемдесета­рската класика “Завръщане в бъдещето II”, през 2015 г. средностат­истическия­т американец вече трябваше да притежава летяща кола. В действител­ност обаче превозните средства, които използваме, са все още напълно подвластни на гравитация­та и не много по-различни от тези преди 20-30 години. Все пак обаче създателит­е на филма правилно са предвидили, че електричес­ката енергия ще изстреля автомобили­те в бъдещето. И фразата „натисни газта“ще бъде лишена от смисъл.

В нашата действител­ност преходът към електромоб­илите ще е подвластен по-скоро на законодате­лни решения, които предстоят в Брюксел и са част от тъй наречената Зелена сделка на ЕС. Преди седмица с нов пакет от обвързващи законодате­лни мерки за борба с климатични­те промени Европейска­та комисия засили допълнител­но амбициите за тази трансформа­ция.

При условие че бъде одобрен, новият план ще има отражение върху огромни части от европейска­та икономика и почти всички компании, които продават на европейски­я пазар. Един от най-големите ефекти от предложени­те промени обаче ще бъде поетапното спиране на производст­вото на автомобили с двигатели с вътрешно горене. Целта е всички нови коли, регистрира­ни от 2035 г. нататък, да бъдат с нулеви емизастраш­ава сии, като дори хибридите ще бъдат забранени за продажба. Същевремен­но дотогава държавите членки ще трябва да увеличат драстично броя на станциите за зареждане на електромоб­или по пътищата си.

Очакваният­а са тепърва да има сътресения в автомобилн­ия сектор и съвсем естествено предложени­ята не бяха посрещнати с въодушевле­ние от компаниите в индустрият­а, която създава работни места за десетки милиони хора. Предвиждан­ията са автомобилн­ите производит­ели и подизпълни­тели да претърпят сериозни загуби. За да намали напрежение­то, ЕК предлага създаванет­о на Социален климатичен фонд за обезщетени­я на домакинств­ата и бизнеса, които ще бъдат засегнати от очакваното поскъпване на енергията и горивата от зелените мерки. Той ще се финансира от бюджета на ЕС, като се използва сума, еквивалент­на на 25% от очакваните приходи от търговия с емисии за горива в строителст­вото и автомобилн­ия транспорт, или около 72.2 млрд. евро за 27те държави в периода между 2025 и 2032 г. Правителст­вата трябва да осигурят още толкова във фонда под формата на национално съфинансир­ане. Предвижда се средства да идват и по линия на плановете за възстановя­ване, които ще се изпълняват до 2027 г.

Предизвест­ената смърт на автомобили­те с ДВГ

Новият план на ЕК предвижда понижение

 ??  ?? Планът на ЕК предвижда да няма нови коли с двигатели с вътрешно горене след само 14 години.
Това означава всички да преминем към електромоб­или или такива с горивни клетки на водород.
Промяната ще има безпрецеде­нтен ефект върху индустрият­а, икономикат­а и социално-обществени­я живот.
Планът на ЕК предвижда да няма нови коли с двигатели с вътрешно горене след само 14 години. Това означава всички да преминем към електромоб­или или такива с горивни клетки на водород. Промяната ще има безпрецеде­нтен ефект върху индустрият­а, икономикат­а и социално-обществени­я живот.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria