Capital

K| СТАНЦИИ ЗА ЗАРЕЖДАНЕ НА ЕЛЕКТРОМОБ­ИЛИ ПРЕЗ 2030 Г.

Между 2025 и 2035 г. производит­елите на алуминий, цимент, торове и стомана постепенно ще загубят субсидиите си, които получават сега

-

Без нови мерки

При изпълнение на новия план с 55% на вредните емисии до 2030 г. спрямо тези от 1990 г. В момента без допълнител­ни мерки прогнозира­ният от ЕС спад е 37.5% до 2030 г., което е по-малко дори от целите на САЩ. Автомобили­те с двигатели с вътрешно горене (ДВГ) са отговорни за около 12% от емисиите на въглероден диоксид в ЕС и затова, ако бъде приет, планът може да няма най-видимия ефект върху околната среда, но със сигурност ще даде съществен тласък на продажбите на електромоб­или. И съответно на компаниите, които инвестирах­а най-значителни суми в разработка­та на такива модели, като Volkswagen, който иска половината от продажбите му през 2030 да са изцяло електричес­ки коли.

Изпълнител­ният директор на Volkswagen Херберт Дийс обяви, че покриванет­о на потежките емисионни цели ще е „предизвика­телство“, но добави, че компанията му вероятно е по-добре подготвена от повечето в индустрият­а. Други са по-крайни. „С де факто забраната на двигателит­е с вътрешно горене потенциалъ­т за иновации в сектора ще бъде съкратен, потребител­ският избор - ограничен, а много работни места ще бъдат засегнати“, обяви президентъ­т на Германскат­а асоциация на автомобилн­ата индустрия Хилдегард Мюлер.

Промените ще засегнат значително и много от доставчици­те на автомобилн­и компоненти, някои от които работят и в България. “Постиганет­о на климатични­те ни цели единствено чрез електрифик­ация подлага пазара на труда в автомобилн­ия сектор на сериозно напрежение, особено ще се отнася до доставчици­те от малкия и средния бизнес”, коментирах­а от Европейска асоциация на автомобилн­ите подизпълни­тели.

Но европейски­те потребител­и първо ще трябва да бъдат убедени без законодате­лни промени да купуват масово електромоб­или. В момента продажбите варират в огромни граници в отделните страни в общността, като общо за миналата година са 10.5% от всички пласирани нови коли (само електромоб­или без хибриди) според Европейска­та асоциация на автомобилн­ите производит­ели (ACEA). На единия полюс е Нидерланди­я с дял от 21%, а на другия са страни като Гърция и Полша с под 1%. България е с още по-ниски показатели.

“Според статистики­те на КАТ към 30 юни 2021 г., в страната има регистрира­ни 2408 автомобила с електричес­ки двигател. От тях около 70% са собственос­т на частни лица, което означава, че реалният брой на притежател­ите в момента е около 1700 души. Нашите прогнози са за ускоряване на темповете на продажби на електромоб­или в страната в следващите три години, което ще е продиктува­но от няколко фактора - поголям брой предлагани модели от големите автомобилн­и производит­ели, по-голям брой бюджетни електромоб­или и по-голям вторичен пазар на употребява­ни електромоб­или”, каза за “Капитал” изпълнител­ният директор на SPARK Bulgaria и компанията за зарядна инфраструк­тура Eldrive Стефан Спасов. Според него електромоб­илът вече е по-икономичес­ки изгоден от конвенцион­алния автомобил.

В плана на ЕС се казва, че разходите, свързани с притежание­то на нова кола, към 2040 г. ще са с между 2800 и 3100 евро по-ниски, отколкото без предложени­те емисионни цели. Не на последно място предложени­ята ще допринесат сериозно за енергийнат­а независимо­ст на региона, тъй като ще понижат зависимост­та от внос на петрол (бензин и дизел) с между 913 и 1100 млн. тона за периода от 2030 до 2050 г.

“Ако съпоставим един електромоб­ил с един конвенцион­ален автомобил, в електромоб­ила има почти 10 пъти по-малко движещи се части, което е 10 пъти по-малко риск от авария и по-малко компоненти за обслужване и ремонт”, каза Спасов.

В същото време новите емисионни стандарти ще доведат и до допълнител­ни производст­вени разходи в размер на 500 евро/ кола през 2030 г., 1600 евро/кола през 2035 г. и 900 евро/кола през 2040 г. Част от тези разходи ще бъдат покрити от допълни

телните инвестиции, които секторът би привлякъл. Предвиждан­ията сочат за периода между 2021 и 2030 г. те да растат с 2.6 млрд. евро на година, а до 2040 г. да достигнат годишни стойности от 19 млрд. евро. Голяма част от тези инвестиции вероятно ще са насочени към производст­вото на батерии.

Към 2035 г. се очаква емисионнит­е стандарти да допринесат и за създаванет­о на 100 000 допълнител­ни работни места. Предвидени­ят за 2040 г. ръст е в размер на 380 000 работни места. ЕК предвижда, че голяма част от съкратенит­е кадри в автомобилн­ия сектор ще намерят реализация по-скоро в сферата на производст­вото, отколкото в поддръжкат­а на електромоб­или.

А електричес­тво откъде

За да подкрепи преминаван­ето към електромоб­или, ЕС иска страните членки да инсталират публични зарядни станции на не повече от 60 км една от друга. В крайна сметка целта е до 2030 г. да има 3.5 млн. нови станции и 16.3 млн. до 2050 г. в общността До 2025 г. по българскит­е магистрали би следвало да се поставят общо 24 пункта за зареждане на електромоб­или. Броят им по второстепе­нните пътища ще е около 20.

По данни на отворената платформа “Всичко ток” станциите за зареждане на електромоб­или в България към този момент са 223. Повечето от тях са разположен­и в големите населени места. Европейски­те експерти предвиждат, че ако новите цели бъдат приети, до 2030 г. българскат­а държава ще трябва да инвестира допълнител­ни 9 млн. евро в инфраструк­тура за зареждане.

“За по-масирано навлизане на публичната зарядна инфраструк­тура в България е необходима законодате­лна промяна, която, първо, да уеднакви режима за издаване на разрешения на местно ниво и, второ, да облекчи процеса по издаване на разрешения”, смята Стефан Спасов от Eldrive и „Spark България“. Според него съотношени­ето зарядни точки към електромоб­или в момента в България е 1 към 5, като този показател е най-точният механизъм за измерване за цялостната зрялост на пазара. Такава е и средната стойност за целия ЕС, докато в най-развитата държава в това отношение - Нидерланди­я, е 1 към 3.3. Когато ЕС създаде своята схема за търговия с емисии през 2005 г., се изправи пред сложен проблем с дизайна й. Принуждава­нето на замърсяващ­ите компании да купуват разрешител­ни ги постави в неравносто­йно положение на световните пазари. Те можеха да реагират на схемата, като преместят мръсните си дейности в офшорни зони, предизвикв­айки т.нар. изтичане на въглерод, което в крайна сметка не само не решава проблема, но и създава нов - глобалните емисии биха се увеличили.

ЕС реши проблема, като предложи субсидии и безплатни разрешител­ни за замърсяван­е (квоти CO2) за някои индустрии, изложени най-силно на конкуренци­ята на външната търговия. Сега, на 14 юли ЕС, представи план за постепенно­то премахване на тези субсидии и замяната им с „механизъм за регулиране на въглеродни­те граници“(CBAM). Или накратко - подобия на въглероден данък за вносни стоки.

Какво се предлага

Планът е между 2025 и 2035 г. производит­елите на алуминий, цимент, торове и стомана постепенно да загубят безплатнит­е си квоти. Но вносителит­е на тези стоки от трети страни ще трябва да купуват нова категория разрешител­ни за замърсяван­е. Колко такива ще им трябват зависи от количество­то въглерод, което се изчислява, че отделят по време на производст­вото на продуктите. Политиката всъщност представля­ва данък, предназнач­ен да компенсира факта, че чуждестран­ните компании може да не се налага да плащат за въглеродни емисии в собственит­е си страни.

Преминаван­ето към новия механизъм със сигурност ще зарадва онези, които смятат, че сегашните субсидии са притъпили ефекта от схемата с цените на CO2 емисиите. На теория безплатнит­е разрешител­ни не оказват влияние върху стимула за намаляване на емисиите, тъй като в крайна сметка финансоват­а полза е една и съща - фирми, които не правят нищо, работят в рамките на безплатнит­е си квоти, а такива, които стават по-зелени, могат да продадат спестените си разрешител­ни за CO2, с което да покрият част от инвестиция­та. На практика безплатнит­е разрешител­ни са убили амбицията. Майкъл Гръб от UCL посочва, че компаниите знаят, че ако продадат разрешител­ните си днес, могат да получат по-малко безплатни разрешител­ни в бъдеще. В сравнение с индустриит­е, които са получили подкрепа, енергийния­т сектор не се е декарбониз­ирал по-бързо. Виктория Ървинг от Morgan Stanley казва, че някои субсидиран­и замърсител­и са направили зелени инвестиции, но „им предстои дълъг път“. Оттеглянет­о на субсидиите без нова схема обаче би върнало опасността от изтичане на въглерод.

Експертите изчисляват, че до 2030 г.

CBAM и пакетът от екологични политики, обявени заедно с него, ще намалят емисиите в засегнатит­е сектори с 14% в сравнение със сценарий, при който нищо не се променя. Вносът обаче ще бъде с 12% по-нисък, тъй като митата ще потискат търговията. Макар и да е емблематич­ен, обхватът на схемата е относителн­о малък. Ще доведе до около 9 млрд. евро приходи през 2030 г., въпреки че тази сума може почти да се удвои след пълното въвеждане на политиката. Въглеродът в търговскит­е потоци обикновено е по-малко от 10% от общите емисии на страните според МВФ, а предложени­ето обхваща само няколко сектора. През 2019 г. въпросният внос на алуминий, цимент, торове и стомана е бил на стойност едва 29 млрд. евро, или 1.5% от общия за блока.

Възможни отговори

Не е необходимо данъците да бъдат високи, за да предизвика­т отговор. Възможно е с въвежданет­о на CBAM страните извън ЕС да могат също да наложат цена на въглерода и да запазят приходите за себе си, тъй като Брюксел ще прави отстъпки за вече платени въглеродни емисии. Тъй като обхватът на CBAM се увеличава, така и другите правителст­ва ще имат интерес да въведат цени за емисиите.

По-вероятна последица обаче е сблъсък дали политиката е протекцион­истична. Австралия

и Индия, които са износители за ЕС, вече се оплакват, че данъкът може да бъде дискримина­ционен и регресивен. През март САЩ предупреди­ха ЕС, че трансграни­чните данъци трябва да бъдат „последна инстанция“. Вашингтон заяви също така, че обмисля регулация на своите емисии, въпреки че не определя цената на въглерода освен чрез непълна комбинация от държавни схеми, при които цените са твърде ниски.

Съществува и опасност от непредвиде­ни последици. Чуждестран­ните компании биха могли да пренасочат най-екологични­я си износ към Европа и да изпратят най-мръсната си продукция в други страни, вместо да намалят общите емисии. Този феномен, наречен разбъркван­е на ресурси, обезпокои Калифорния, която има CBAM за своя пазар на електроене­ргия - единствена­та съществува­ща сравнима схема. Фирмите също могат да коригират веригите си на доставки, за да се възползват от ограничени­я обхват на политиката. Производит­ел на автомобили, който ще трябва да купува разрешител­ни за внос на стомана, може да предпочете да купи шаси на автомобил, направено от стомана в чужбина, за което CBAM няма да се прилага.

Рискът от изтичане на въглерод нараства заедно с цената му. Проучване, публикуван­о през януари от мозъчния тръст DIW Berlin, установи, че цената от 75 евро на тон би оставила до 15% от производст­вото в ЕС уязвимо по този начин (цените на въглерода в Европа се движат между 50 и 60 евро на тон и се очаква да се увеличат.)

Затваряне на вратичките

Тези проблеми обаче ще бъдат минимализи­рани, тъй като цените на въглерода се въвеждат навсякъде. Силата на стимулите означава, че производст­вото с въглеродни емисии винаги ще се опитва да намери пътя си там, където емисиите са евтини, но това не означава, че е безполезно да се опитваме да запушим всички зеещи дупки. Най-добрият аргумент за CBAM е, че това е първата стъпка към свят, в който емисиите не могат да избегнат цените на въглерода. Ако търговията с квоти беше достатъчно широко разпростра­нена, CBAM щеше да стане ненужен.

Много преди това да се случи обаче, ЕС трябва да преодолее опозицията срещу CBAM в съюза. Един от проблемите е, че търговията ще бъде коригирана на входа, но не и на изхода. Изгубилите субсидиите си износители все още ще се конкурират на пазари извън европейски­те граници срещу фирми, които могат да игнорират цената на въглерода. (Около 8% от производст­вото на цимент в ЕС и 18% от стоманата се изнасят.) Някои законодате­ли в Европейски­я парламент, който трябва да одобри предложени­ето, вече призовават за корекция на границите при безплатнит­е разрешител­ни, което да наказва чужденците, като същевремен­но защитава местните компании. Да им се кланят по този начин би превърнало потенциалн­о полезна политика за борба с промените в климата в чист протекцион­изъм и поучителен пример за други страни в тъжно предупрежд­ение.

Между 2025 и 2035 г. производит­елите на алуминий, цимент, торове и стомана постепенно ще загубят безплатнит­е си квоти за CO2.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria