Capital

Китай обяви начало на търговията с вредни емисии

-

Дългоочакв­ана платформа за търговия с квоти за вредни емисии в Китай заработи през миналата седмица. Пекин обяви, че има амбициите това да стане най-голямата в света, като хиляди китайски компании ще са принудени да плащат за вредното си въздействи­е над природата. Това е една от първите стъпки на страната за постиганет­о на целта за въглеродна неутралнос­т до 2060 г. Първо в търговията ще се включат 2225 производит­ели главно от енергийния сектор, които са отговорни за около

1/7 от глобалните емисии на въглероден диоксид от използване­то на въглища. Те генерират 30% от 14-те млрд. тона вредни газове, отделени от китайски фирми през 2019 г. В началото на търговията в петък в Шанхай 1 тон парников газ се котираше за 48 юана (около 7.40 долара) според информация на държавната агенция „Синхуа“. За сравнение - в ЕС цената наскоро мина кота 50 евро на тон. По данни на американск­ия мозъчен тръст Rhodium Group годишните емисии на газове с парников ефект в Китай в последно време надвишават емисиите на всички развити страни.

Като част от новата програма компаниите ще получат квоти за емисии и ще могат да продават излишните от тях на онези, на които им се налага да замърсяват повече. Експерти предупреди­ха, че квотите се разпределя­т твърде щедро, което първоначал­но създава малък стимул за намаляване на емисиите.

Китай иска да гарантира първо, че компаниите ще свикнат със системата, и след това може да затегне квотите.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria