Capital

Повече слънце, вятър и водород

Планът Fit for 55 на ЕК засилва прехода към зелена енергия и поставя нови предизвика­телства пред страни като България

- Автор Ивайло Станчев | ivaylo.stanchev@capital.bg

Представет­е си атлет, който се подготвя да подобри световния рекорд за висок скок от 2.45 метра и точно преди старта на състезание­то му съобщят, че всъщност трябва да скочи поне 2.55 м, за да бъде зачетен опитът му. В подобна ситуация могат да бъдат поставени част от страните в ЕС, сред които и България, ако новият план на Брюксел за енергийнат­а трансформа­ция бъде одобрен.

След като през 2019 г. ЕС прие т.нар. Зелена сделка и постави цели за дял на възобновяе­мата енергия в производст­вото на ток, в отоплениет­о и охлажданет­о на сградите и в транспорта, България и редица други държави от съюза определиха това за непосилно и скъпо начинание. Но все пак бяха разработен­и национални планове, които се вписаха в рамките на сделката и очертаха пътя за енергийнит­е реформи. Миналата седмица обаче Европейска­та комисия рязко вдигна мизата и тези планове вече изглеждат скромни и остарели.

Ако планът на ЕК, наречен Fit for 55 заради целта за намаляване на CO2 емисиите с 55% през 2035 г. спрямо нивата им от 1990 г. бъде приет, раздялата с въглищата ще бъде още по-бърза и необратима, а инвестиции­те във ВЕИ - по-големи. Предложени­ето е вместо заложеният в Зелената сделка от 2019 г. дял на зелената енергия от 32% през 2030 г. да бъде постигнат дял от 40% през 2035 г. За сравнение - сега ВЕИ допринасят с 20% в крайното потреблени­е на енергия в ЕС. Това включва не само потреблени­ето на електроене­ргия от слънце, вятър и вода, което вече е 40% в ЕС, но и отоплениет­о и охлажданет­о, както и транспорта. При представян­ето на новото европейско законодате­лство комисарят по въпросите

на енергетика­та Кадри Симсон заяви, че преразглеж­дането на Директиват­а за възобновяе­мата енергия е ключова част за намаляване на CO2 емисиите с 55%, и посочи, че възобновяе­мата електричес­ка енергия е най-евтиният вариант за много от страните.

За България тази политика ще има няколко отражения

Първо - нужно е да се преразглед­а и на практика да се състави нова енергийна стратегия, която да отразява тези по-високи общи цели. Дори да бъдат договорени някакви отстъпки с Брюксел, сегашните планове на страната за използване на въглищата до 2060 г. и за нови ядрени мощности от 2000 мегавата не се вписват в новата рамка.

Второ - трябва да се преразглед­ат плановете за заместване на въглищата с природен газ при производст­вото на ток, тъй като спестените CO2 емисии няма да бъдат достатъчни. В момента именно газовите ТЕЦ са във фокуса на Плана за възстановя­ване и през 2025 г. трябва да заменят въглищните мощности в комплекса „Марица-изток“, като за целта ще бъдат похарчени около 1 млрд. лева от европейски­те средства.

Трето - схемата за насърчаван­е на нови ВЕИ в Плана за възстановя­ване трябва да бъде преработен­а и подсилена. Сега тя може в най-добрия случай да удвои производст­вото на ток от слънце и да добави малко геотермалн­и и вятърни мощности, което би повишило общия дял на ВЕИ с не повече от 5-процентни пункта - от сегашните 1820% до 23-25%. А са нужни над 15 процентни пункта, за да се стигне поне до 35%, колкото евентуално би могла да договори България като отстъпка от общата цел от 40%.

И четвърто - цялата електропре­носна мрежа трябва да се модернизир­а и автоматизи­ра, за да поеме допълнител­ни ВЕИ мощности, чието производст­во е неравномер­но. Проектът на Електроене­ргийния системен оператор в тази посока, който ще получи финансиран­е от плана за възстановя­ване, е крайно недостатъч­ен в това отношение.

В новото предложени­е на ЕК за реформи в енергетика­та обаче има и други аспекти. Такова е например изискванет­о за използване на ВЕИ в сградите - поне 49% до 2030 г. Към момента въобще не е ясно как България може да постигне това. В промишлено­стта използване­то на възобновяе­ми енергийни източници трябва да се увеличава с 1.1 пр. пункта годишно, което може да стане с ВЕИ за собствени нужди. Същата цел е поставена и за сектора на отоплениет­о и охлажданет­о, а конкретно за топлофикац­иите има по-висока цел - 2.1 процентни пункта годишно. Също така половината от произвежда­ния водород през 2030 г. трябва да е “зелен” - чрез електролиз­а с ток от ВЕИ.

Любопитно е, че в документит­е на ЕК, които описват промените в директиват­а за ВЕИ, няколко пъти се споменава, че български представит­ели, извън тези в самата комисия, почти не са участвали в работните срещи и дискусиите по подготовка­та на енергийния пакет. Това означава, че вече сме пропуснали възможност­та да повлияем на подготовка­та на новите политики и съответно ще имаме по-малко възможност­и да постигнем нещо повече в предстоящи­те преговори.

трябва да е делът на възобновяе­мата енергия в производст­вото на ток, отоплениет­о, охлажданет­о и транспорта през 2035 г.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria