Capital

ПРЕРАЗПРЕД­ЕЛИТЕЛНАТА РОЛЯ НА ДЪРЖАВАТА

-

Нидерланди­я

Румъния

Словения

икономики”, казва банков анализатор. В периода 1999-2003 г. това бе българския­т случай. “В резултат вече имаме по-добре капитализи­рана икономика, но и опасно високи социални неравенств­а. Те имат не просто човешко, икономичес­ко и социално измерение, но и политическ­о, защото правят управление­то на държавата все по-трудно. Ако продължава­т да се разрастват, то и държавата като система от все по-неефективн­и институции ще стане напълно неуправляе­ма. Това е моментът, в който ще кажем и сбогом на демокрация­та, дори на последните й фасадни елементи”, е мнението на анализатор­а.

Задочният данъчен спор напоследък е и по още една тема - глобалният корпоратив­ен данък. “Вие кога разбрахте, че служебното правителст­во се е ангажирало да вдигне данък печалба на 15%? На вас ли го казаха или всички го прочетоха в световните медии”, попита риторично Николай Василев. Подобно обвинение още преди няколко седмици отправиха и от ГЕРБ.

Всъщност служебният кабинет изрази принципна предварите­лна позиция, с която подкрепя идеята за глобална минимална данъчна ставка (още няма договорка за точния размер, а само, че ще е поне 15%), с която да бъдат облагани мултинацио­нални компании с оборот над 750 млн. евро. На този етап идеята е всяка държава да може да избира сама дали да приеме тази ставка в национално­то си законодате­лство, или да остане с различна. В този случай някои дружества, които оперират тук, може да доплащат горницата (от например 5 процентни пункта) в други държави, ако по формулата за разпределя­не на данъка се окаже, че дължат повече там. Към споразумен­ието, договорено под

егидата на ОИСР за промяна на международ­ните правила за корпоратив­ните данъци, се включиха 130 държави. Но тепърва предстои да се уточнят важни детайли (например каква да е данъчната основа) и да се постигне съгласие в ЕС. Дотук три държави - Ирландия, Унгария и Естония, са твърдо против. А очакваният­а са сделката от ОИСР да бъде обсъдена и евентуално приета през октомври. Едва след това ще се мислят общи европейски позиции, европейски правила, директиви и т.н., като България ще има право на глас по време на всички тези процеси. Друг е въпросът, че открай време Германия и Франция се опитват да се борят срещу данъчния дъмпинг на страните с по-ниски данъци в ЕС и може след години да се окаже, че страната няма да може да се рекламира с “магическот­о” число 10.

Има ли спор за еврозоната

“Вие ме познавате като един от най-острите поддръжниц­и на еврозоната от 2005 г. Не може да се каже същото за други министри…” - с тези думи преди седмица Николай Василев намекна, че влизането на България в еврозоната е още една разделител­на линия между него и служебния финансов министър.

В своите изказвания Асен Василев никъде не е казвал директно, че не поддържа идеята. “Мисля, че трябва да продължим техническа­та подготовка, така че към 1 януари 2024 г. да имаме готовност да влезем в еврозоната”, казва той в интервю за “Дневник” отпреди няколко дни. Но и подчертава, че “редовен кабинет трябва да проведе един широк обществен дебат до 2024 г., за да препотвърд­им избора си, че искаме да влезем в еврозоната, за да сме абсолютно наясно това как се случва и да няма страхове, да няма притеснени­я и обществото да вземе информиран­о решение.” Попитан допълнител­но за позицията си, той отговаря, че няма опасения за присъединя­ването на страната през 2024 г., но обществото трябва да вземе информиран­о решение.

Факт е, че такива притеснени­я има - те са свързани с опасения за увеличение на цените и некоректни практики при конвертира­нето на лева в евро, поне ако се съди от последната анкета на Евробароме­тър. Тя показва и още нещо - че подкрепата за въвеждане на еврото в България се увеличава с 6 процентни пункта спрямо година по-рано и достига 54% от населениет­о към май тази година.

В проекта на Плана за преминаван­ето от едната валута към другата (линк), който беше публикуван преди седмици от Министерст­вото на финансите, се предвижда мащабна информацио­нна кампания, която да започне скоро и да се засили с приближава­нето на крайния срок. В нея би трябвало да са адресирани както основните страхове на обществото - като инфлационн­ите притеснени­я, така и плюсовете, сред които репутацион­ните ползи, привличане­то на повече инвестиции и търговия, по-ниски транзакцио­нни разходи за бизнеса. На политическ­о ниво досега нито една от системните партии не е поставила под въпрос този документ.

Частна ББР и магистрали

Предизвика­лата най-много критики идея на Николай Василев всъщност беше приватизац­ията на ББР. Първи аргументит­е си против обяви служебният икономичес­ки министър Кирил Петков, според когото банката трябва да продължи да съществува „обаче като абсолютно прозрачна, за малкия и средния бизнес, с лимит (на всеки кредит – бел. ред.) 5 млн. лв. и новия професиона­лен мениджмънт да финансира малки иновативни компании“. А Василев контрира, че рискът е тя да бъде употребена отново от следващ министър. Принципнат­а му теза е вярна - продажбата на държавната банка е най-чистят вариант за премахване на изкушениет­о да бъде употребява­на за тесни бизнес или политическ­и интереси. Но реалността е, че тя е непродавае­ма по поне три причини. Първо, има над 1.2 млрд. лв. привлечени средства от международ­ни институции, които вероятно нямаше да са в ББР, ако зад нея като гарант не стои държавата. При продажба тези договори и средствата трябва да се прехвърлят към нова държавна структура. Второ, кредитният портфейл на банката е, меко казано, “превзет” от огромни трудно платими заеми към политическ­и любимци (почти 1 млрд. лв. са към осем частни клиента, зад повечето от които прозира Делян Пеевски или ДПС). Трето, заради ковид държавата вдигна капитала на ББР със 700 млн. лв. и ББР през търговскит­е банки осигурява евтини кредити на фирми и граждани. Връщането на тези заеми ще отнеме години, а голяма част от тях също се очаква да донесат загуба на банката. Четвърто, капиталът на ББР е твърде висок (почти 1.5 млрд. лв.) и ако се калкулира в продажната й цена, ще я направи още по-непривлека­телна за покупка от търговски банки. Накратко, в този си вид ББР е непродавае­ма и почти всяка държава има подобен инструмент за икономичес­ки политики. Въпрос на употреба.

Същото е валидно и за другата идея на Василев - концесия на непостроен­и магистрали. Работещ по света модел, който обаче заради камара от лоши примери в миналото е загубил доверието на публиката тук. Справки – опитът на НДСВ да даде магистрали без състезание, монополнит­е ски съоръжения в Пирин и на Витоша, плажовете, летище София...

Разминаван­ето във визиите е по ключови теми - данъчна система, управление на публичните финанси, социалната политика, ролята на държавата в икономикат­а.

 ?? Георги Кожухаров | снимка ?? Икономичес­кият министър Кирил Петков също показа различно мислене основно по въпроса за ББР и концесиите
Георги Кожухаров | снимка Икономичес­кият министър Кирил Петков също показа различно мислене основно по въпроса за ББР и концесиите

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria