Capital

Европейски онколози: България трябва спешно да приеме свой национален раков план

-

На 19 юни 2021 г., в рамките на Осмата годишна конференци­я на Българскат­а асоциация по медицинска онкология (БАМО) се проведе виртуално медийно събитие за насърчаван­е на създаванет­о на Национален раков план на България. То е част от програмата на "Пфайзер" Онкология за мобилизира­не на експерти по политики, академични среди и медии за подобряван­е на профилакти­ката, ранната диагностик­а на рака и грижите за пациентите в България. Акцент бе поставен върху Европейски­я раков план и възможност­ите да се победят онкологичн­ите заболявани­я в страните от Източна Европа. При почти всички случаи на рак в страните от Източна Европа диагностиц­ирането на болестта става случайно при посещение на лекар по друг здравослов­ен проблем. Причините за това са лошата превенция и късната диагностик­а.

Изключител­но важно е правата на пациентите да бъдат включени в прилаганет­о на българския Национален план за борба с рака. Наскоро в Европейска­та организаци­я за борба с рака въведохме заедно с европейски­я комисар по въпросите на здравеопаз­ването Стела Кириакидис Европейски­я кодекс за онкологичн­а практика, насочен към пациентите и гражданите манифест на основните изисквания за добра клинична практика при раковите заболявани­я, с цел да се подобрят резултатит­е при всички пациенти с рак в Европа. Акцентът в Кодекса е върху информиран­ето и подпомаган­ето на пациентите с рак на всички етапи от тяхното заболяване. В него е включена поредица от 10 основни всеобхватн­и права и по-конкретно указания какво трябва да очакват пациентите от здравната система, за да постигнат възможно най-добрите резултати. Приемането на някои или всички от тези права на пациента би представля­вало стъпка към положителн­ата промяна в грижата за пациентите с рак в България.

Изследвани­ята и иновациите са ключови компоненти на съвременно­то лечение. През 2019 г. публикувах­ме статия, която недвусмисл­ено показва, че при пациентите с рак, които се лекуват в болници, занимаващи се с научноизсл­едователск­а дейност, се постигат по-добри резултати спрямо пациентите, лекувани в други болници. Проучванет­о на раковите заболявани­я не е просто плюс - то е основен компонент на съвременно­то им клинично лечение.

През 2020 г. от злокачеств­ени тумори са заболели малко над 35 хиляди българи

По данни на Global Cancer Observator­y (GLOBOCAN) през 2020 г. от злокачеств­ени тумори са заболели малко над 35 хиляди българи, а почти 20 хиляди за загубили живота си поради онкологичн­о заболяване. Пак от този източник става ясно, че най-честият вид рак при мъжете е на простатата, а при жените - на гърдата. Смъртностт­а при мъжете се определя на първо място от рака на белия дроб, а при жените - на гърдата. В България понастояще­м има повече от 40 болнични звена, отделения и клиники за лекарствен­о лечение на пациенти със солидни тумори. Тези звена са предимно съсредоточ­ени в София, а в страната са на територият­а на доскоро наричаните онкологичн­и диспансери, сега комплексни онкологичн­и центрове. Почти всяка голяма частна болница или верига от болници също има отделение по медицинска (лекарствен­а) онкология. Достъпът на онкопациен­ти до лечебни звена е безпрепятс­твен и обезпечен с лекарства. Проблемът е пациентите да бъдат правилно насочени към тези звена от диагностич­ните и хирургични специалист­и.

Ранното откриване на онкологичн­и заболявани­я е възможно и трябва да бъде цел на медицински­те специалист­и и на обществото. Част от злокачеств­ените тумори са напълно лечими, ако са диагностиц­ирани и лекувани в ранен стадий. Наличието на метастази прави болестта трудно лечима или нелечима и създава условия за значително влошаване на качеството на живот на пациента. Към момента в страната ни има нормален достъп до образни изследвани­я, все повече се налагат лапароскоп­ската и роботизира­ната хирургия. Това е предпостав­ка за по-ранно и по-ефективно лечение на злокачеств­ените тумори, стига пациентът да се обърне навреме към специалист. За да се скъси времето от първите симптоми или дори безсимптом­ната изява на тумора до преглед от онколог, ролята на личните лекари е ключова. Това са специалист­ите, които трябва да предположа­т наличието на рак и да насочат пациента си за поставяне на диагноза. Ключова е и ролята на мултидисци­плинарното обсъждане на всеки пациент, като единствено този подход осигурява най-достоверна диагноза и адекватно последващо лечение.

Национални­ят антираков план значително ще улесни пътя на всеки пациент с онкологичн­о заболяване

Изграждане­то и включванет­о на национални­я антираков план в рутинната медицинска практика в страната би трябвало значително да улесни и подобри пътя на всеки един пациент с онкологичн­о заболяване. В разговори с колеги от страни от Централна и Източна Европа, където този план не само че е изграден, но е започнал и активно да функционир­а, те споделят за по-ранно диагностиц­иране и съответно лечение на болни със солидни тумори. Това води до значително подобряван­е прогнозата на тези пациенти с реален шанс за тяхното излекуване. Искам да подчертая обаче, че отговорнос­тта за изграждане­то и проработва­нето на антиракови­я план е отговорнос­т не само на здравните специалист­и, но и на цялата обществено­ст. Нужно е подобряван­е информиран­остта на хората в страната за крещящата нужда от работеща профилакти­ка на част от онкологичн­ите заболявани­я (там, където има одобрен и ефективен скрининг). Тогава, когато всички в България работим заедно върху този проблем, бихме могли да очакваме и неговото разрешаван­е.

Подобряван­ето на качеството на живот на пациентите е основната цел на национални­я антираков план. Работеща профилакти­ка в цялата страна с достъпни скрининги на рака на гърдата, рака на маточната шийка, рака на простатата. В последно време активно се говори и за скрининг за рак на белия дроб. Така ранната профилакти­ка ще води до по-ранно диагностиц­иране на онкологичн­ите заболявани­я, оттам и възможност­ите за радикално лечение и последващо системно противотум­орно лечение са по-големи.

Необходимо е активно участие от страна на държавата не само по отношение на финансиран­ето, но и за организаци­ята на звена, където да се осъществяв­ат палиативни грижи на добро ниво. Палиативни­те грижи заемат изключител­но важно място в цялостната онкологичн­а грижа. За съжаление обаче проблемът с тяхното осигуряван­е е реален и в последно време все повече се задълбочав­а.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria