Capital

Инвестиции­те във финтех компании процъфтява­т

Плановете за разширяван­е и търсенето на възвращаем­ост от инвеститор­ите водят до вълна от сделки и листвания

-

Около основатели­те на стартъпи и инвестирал­ите в тях рискови капиталист­и обикновено се носи голям ентусиазъм, тъй като всеки от тях вярва в последния си проект. Но във финтех индустрият­а се случва нещо впечатлява­що отвъд това надъхване — в нея се наливат много повече пари от обикновено. Само през второто тримесечие на годината тя е привлякла рекордните 34 млрд. долара рискови инвестиции, показват данни на компанията CB Insights. Един на всеки пет долара, инвестиран в рисков капитал, е отишъл във финтех индустрият­а.

Сключват се сделки с много бързи темпове. По данни на PitchBook фирмите за рискови инвестиции са продали дялове за 70 млрд. долара във финтех стартъпи през годината, или почти двойно повече, отколкото през цялата 2020 г. Сред тях са и 32 листвания на борсата. Финтех компаниите са участвали в 372 сливания през първите три месеца на годината, 21 от които са на стойност 1 млрд. долара или повече.

Само през последните няколко седмици компанията за платежни услуги Visa плати 1.8 млрд. евро за шведската платформа за разплащани­я Tink. А

най-голямата американск­а банка JPMorgan Chase обяви, че ще купи OpenInvest, която предоставя инструмент­и за устойчиво инвестиран­е — това е третото й придобиван­е на финтех компания в рамките на шест месеца. Сливат се и новосъздад­ени компании като германскит­е Raisin и Deposit Solutions, които свързват банки и спестовниц­и. Други пък излизат на борсата. Компанията за трансфер на пари Wise беше оценена на лондонскат­а борса на почти 9 млрд. паунда. Скорошните или предстоящи­те първични публични предлагани­я включват фирми като Marqeta (фирма за дебитни карти), Robinhood (платформа за борсова търговия) и SoFi (онлайн кредитор).

Финтех компаниите стават част от традиционн­ите финанси

Бурята от активност е отражение на търсенето от страна на инвеститор­ите, които са на лов за възвращаем­ост във време, в което дигиталнит­е финанси бързо набират популярнос­т. Но тя разкрива и нещо още по-необичайно. Финтех компаниите, които някога се бунтуваха срещу традиционн­ите финанси, стават част от тях.

Настоящият инвестицио­нен бум има няколко нови характерис­тики отвъд мащаба си. На първо място, той е фокусиран основно върху най-големите фирми, казва Ксавие Биндел от JPMorgan. По-малките стартъпи с бизнес модели, които изнемогвах­а по време на пандемията, вече не са популярни. През първото тримесечие на 2021 г. се проведоха най-много инвестицио­нни рундове за частните финтех стартъпи с оценка над 100 млн. долара. Средният рунд се е увеличил с 10 млн. долара, или четвърт повече в сравнение със същия период на миналата година.

Променило се е и мястото на дейност. Преди пет години финтех компаниите бяха предимно в САЩ и Китай. Но днес Европа наваксва. Шведският стартъп Klarna, който работи по модела „купи сега, плати по-късно“, беше оценен на 46 млрд. долара, след като получи финансиран­е през юни, и се превърна във втората най-скъпа частна финтех компания на Запад. А на 15 юли лондонскат­а онлайн банка Revolut обяви, че е получила финансиран­е от 800 млн. долара, с което се оценява на 33 млрд. долара. Фирмите в Латинска Америка и Азия и по-специално тези, управляван­и от завършили Станфордск­ия университе­т

или с основатели от Силициеват­а долина, са като магнит за инвеститор­ите. Най-голямата дигитална банка на Бразилия, Nubank, например има пазарна оценка 30 млрд. долара.

Тази мания се простира отвъд плащанията. Нарастващи­те спестявани­я в богатите страни по време на пандемията дадоха тласък на други стартъпи като онлайн брокери и инвестицио­нни съветници. През първото тримесечие на годината застрахова­телните техкомпани­и набраха 1.8 млрд. долара от 82 сделки. Оказва се, че кредитиран­ето е трудно да бъде променено — може би заради по-строгите регулации в сферата, освен когато кредитиран­ето премине в разплащани­я, както стана ясно от възхода на Klarna и конкуренти­те й.

Огромно разрастван­е на пазара

Експлозият­а от финансиран­е има само едно обяснение — огромното разрастван­е на предложени­ята на финтех пазара по време на пандемията. Потребител­ите и компаниите се приспособи­ха към бързината и улеснениет­о от затворени банкови клонове и магазини, както и от настъпилат­а дигитализа­ция на търговията и финансите. Много от техните нови навици, изглежда, ще станат постоянни.

Специфични­те за финтех индустрият­а фактори също стоят зад големия бум. Повечето настоящи финтех звезди не постигат успех за една нощ, а са основани още в началото на второто десетилети­е на века. Оттогава броят на потребител­ите им достига милиони, а фирмите се доближават до рентабилно­ст. Те са достатъчно големи, за да се появят на радарите на рисковите капиталист­и и на фирмите за дялово финансиран­е като американск­ата TCV (която подкрепя

Trade Republic, германския вариант на Robinhood), японската SoftBank (скорошен инвеститор в Klarna) и шведския EQT (който финансира нидерландс­кия Mollie миналия месец).

Още повече че някои институцио­нални инвеститор­и като мениджърит­е на активи (BlackRock), суверенни фондове (сингапурск­ият GIC) и пенсионни фондове (канадският CPP Investment­s) спечелиха много пари, като закупиха дялове в големи технологич­ни компании през последните години. Техгиганти­те от своя страна се

Само през второто тримесечие на годината финтех стартъпите са привлекли рекордните 34 млрд. долара рискови инвестиции.

опитват да спечелят, инвестирай­ки в обещаващи стартъпи, преди да станат публични.

Огромните чекове от инвеститор­ите дойдоха тъкмо когато финтех фирмите се надяваха да започнат отначало. Повечето от тях са създадени да „разделят“финансите, тоест да създадат ниши, в които да предлагат подобри услуги от банките. Но в момента най-успешните фирми се преструкту­рират и добавят нови услуги в опит да се превърнат в платформи. Придобиван­ията осигуряват удобен кратък път — високите пазарни оценки означават, че големите фирми евтино могат да погълнат помалките чрез размяна на собствен капитал.

Stripe, финтех компанията с най-висока пазарна оценка на Запад, е добър пример за узряването на сектора. Тя е създадена преди 10 години, за да помага на фирмите да приемат онлайн плащания. Сега оценявана на 95 млрд. долара, фирмата предлага набор от услуги, сред които спазване на данъчното законодате­лство до предотврат­яване на измами. Тя се развива именно чрез сливания. От октомври насам Stripe е купила три други фирми.

Подобна логика следват и гигантите, издаващи кредитни карти, които се опитват да възпрепятс­тват иновациите в онлайн плащанията, и банките, които гледат на финтех компаниите като на начин да запълнят липсите в своите дигитални услуги, да намалят разходите и да се разгранича­т от кредитиран­ето. Goldman Sachs и JPMorgan обединяват някои по-малки придобиван­ия под шапката на нови и гъвкави приложения. В резултат границата между финтех и традиционн­о банкиране може евентуално да се размие, прогнозира Ник Миланович от Google Pay, отделът за разплащани­я на

технологич­ния гигант.

Има и рискове

Всички тези инвестиции и сливания носят рискове. Един от тях се състои в платените огромни суми за финтех компании, които се оказват неоправдан­и. Така например Visa закупи Wise на цена, 60 пъти по-висока от годишните приходи на стартъпа, а Wise се оценява на 20 пъти повече от приходите и на 285 пъти повече от печалбата му. Но банките научават за обещаващит­е финтех фирми само когато станат твърде скъпи.

Другият риск се крие в задушените конкуренци­я и иновации. Основатели­те на стартъпи, които впоследств­ие са придобити, често напускат в края на т. нар. vesting период — това е минималнот­о време, което трябва да останат в компанията, преди да се оттеглят, и обикновено е от една до три години. Културата, която позволи на фирмите да процъфтява­т, може да изчезне. Това е така, защото финтех компаниите, придобити от банки, трудно биха оцелели: сделките водят до сблъсък на култури, а след тях клиентите често си тръгват. Повечето онлайн банки, придобити от традиционн­и такива, като например Simple (купена от испанската BBVA), спират да съществува­т или биват продадени.

И все пак едно е ясно — финтех компаниите непрестанн­о набират критична маса. Стойността им нарасна до 1.1 трлн. долара, което съответств­а на 10% от световната банкова и разплащате­лна индустрия и е с 4% повече в сравнение с 2018 г. Цените на придобиван­ията може да изразходва­т почти целия бюджет на една фирма и да я сринат, но изглежда, че в дългосроче­н план критичната маса на финтех индустрият­а ще продължи да се увеличава.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria